Zelf kaarsen maken in een theekopje

zelf kaarsen maken in een theekopje

Wat doe je als je nog wat oude, half opgebrande of saaie kaarsen in huis hebt? Omsmelten die handel! In dit blog leer je zelf kaarsen maken in een theekopje!

Wat heb je nodig?

Om de kaarsen te maken, heb je het volgende nodig:

 • twee tot drie dinerkaarsen per kopje
 • kopje (eventueel met schotel)
 • lontjes
 • scherp mes
 • steelpannetje (en een kookpan)
 • snijplank
 • schaar
 • plakband
 • potloden
 • kaarsenpigment (optioneel)
 • scentchip (optioneel)

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Aan de slag!

Hieronder leer je stap voor stap zelf kaarsen maken in een theekopje. Om ‘live’ te zien hoe je dit kunt aanpakken, bekijk je deze video.

1. Kaarsen in stukjes snijden/breken

Kies de kaarsen uit die je wilt gaan smelten. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes, zodat ze straks snel smelten in het pannetje. Heb je dunne kaarsen? Dan kun je ze waarschijnlijk ook gemakkelijk in stukjes breken. Verwijder al het lont.

2. Lontje vastzetten

Nu is het tijd om het lontje rechtop vast te zetten in het kopje. Deze blijft niet vanzelf rechtop staan. Klem hem daarom tussen twee potloden in en plak de potloden stevig tegen elkaar aan met een plakbandje. Zorg ervoor dat het lont ongeveer in het midden van het kopje blijft staan.

3. Kaarsstukjes smelten

Als je alle kaarsen in stukjes hebt gehakt en het lontje rechtop staat, kun je alles in het steelpannetje gooien. Het steelpannetje laat je vervolgens drijven in een pan met kokend water. Zo kan het kaarsvet au bain-marie smelten. Roer regelmatig tussendoor.

Variatie tip 1: heb je wit kaarsvet en wil je geen witte kaarsen maken in een theekopje? Bepaal dan zelf de kleur door er, nadat het vet gesmolten is, wat kaarsen pigment aan toevoegen in de kleur van jouw keuze. Zo meng je eenvoudig je eigen kleur.

Variatie tip : wil je dat je kaars ook lekker ruikt? Dan kun je gewoon een scentchip in stukjes hakken en bij het kaarsvet gooien in het pannetje.

4. Kaarsvet in theekopje gieten

Wanneer al het kaarsvet gesmolten is, kun je het vet voorzichtig in het theekopje gieten. Laat ongeveer 1,5 centimeter onder de rand van het kopje vrij en bewaar hier ook wat gesmolten kaarsvet toe. Dit heb je straks nodig om ervoor te zorgen dat je kaars mooi glad wordt.

Laat het kaarsvet bijna helemaal hard worden en prik er vervolgens (bijvoorbeeld met satéprikkers) wat gaatjes in. Giet dan het resterende kaarsvet er bovenop. Je zult zien dat je kaars glad uithardt.

Zelf kaarsen maken of toch liever kopen?

Vind je het een heel leuk idee, maar heb je bijvoorbeeld geen tijd voor zelf kaarsen maken in een theekopje? Dan kun je uiteraard altijd in mijn webshop een kijkje nemen tussen de collectie kaarsen in een theekopje.

Over de auteur
Dionne Breure
Dionne Breure

Hoi, ik ben het gezicht achter Kleurvol Wonen. Ook online geef ik je graag inspiratie, advies en tips over de inrichting van je droomhuis. Laat vooral je reactie achter op dit berichtje, ik vind het erg leuk om te lezen wat je van mijn blog vindt en of je misschien nog vragen, opmerkingen of eigen tips hebt!

Laat een reactie achter