Zelf een houten wandplank maken = super simpel

houten wandplank maken

Wat doe je als je muur kaal is? Je kunt bijvoorbeeld een schilderijtje als wanddecoratie ophangen, maar tegenwoordig zie je in menig woonkamer wandplanken hangen met de leukste spulletjes erop. Als je geen kant-en-klaar model wilt kopen omdat je bijvoorbeeld niet het juiste formaat kunt vinden, of je bent graag creatief bezig, maak dan zelf een houten wandplank. Het zal je verbazen, zelf een houten wandplank maken is super simpel met onderstaande uitleg.

Hoe maak je stap voor stap een houten wandplank?

1. Zagen

houten wandplank maken stap 1Als allereerste bepaal je de maat voor je houten wandplank. Als je thuis een cirkelzaag hebt, kun je het hout zelf op maat zagen. Zo niet, dan kun je bij een aantal bouwmarkten tijdens het kopen van het materiaal, de plank direct op maat laten zagen (dat heb ik zelf gedaan). Check dan vóór je tripje naar de bouwmarkt, of deze die service biedt. Vergeet niet de randjes licht op te schuren, zodat er geen splinters in zitten.

2. Verven

houten wandplank maken stap 2Vervolgens kun je ervoor kiezen om de plank te verven. Zorg eerst dat de plank stofvrij is (vaak is een vochtig doekje al genoeg). Breng dan eerst een grondlaag aan met speciale grondverf voor hout. Ga je voor een relatief lichte kleur? Kies dan voor witte grondverf. Kies je voor een relatief donkere kleur? Kies dan voor grijze grondverf. (Grijs en wit zijn de twee gangbare kleuren voor grondverf). Laat goed drogen en schuur vervolgens lichtjes op met wat schuurpapier.

Breng nu één of twee lagen verf aan in de kleur die je houten wandplank uiteindelijk moet worden. Voor een leuke twist breng je op de zijkanten van je houten wandplanken een ander kleurtje aan. Mors je per ongeluk wat van deze verf op de boven- of onderkant van de plank? Probeer het er dan direct vanaf te vegen. Eventuele restjes stip je nadat ze opgedroogd zijn aan met de basiskleur.

3. Ophangen

De laatste stap als je zelf een houten wandplank wilt maken is het ophangen ervan. Hiervoor kun je bijvoorbeeld bij Praxis of IKEA, plankdragers kopen in allerlei soorten en maten. Zelf heb ik gekozen voor simpele witte plankdragers, zodat deze niet te veel zouden opvallen tegen onze witte muur. Maar je hebt ook plankdragers die juíst gezien mogen worden.

Let er tijdens het kopen op hoeveel gewicht de drager aankan (ben je van plan iets zwaars op je houten wandplank te plaatsen, lees dan even op de omschrijving van het product of de houder geschikt is hiervoor). Daarnaast kun je het beste even aan een medewerker van de winkel vragen hoeveel dragers je nodig hebt voor één plank. Dit is namelijk afhankelijk van de lengte. Zelf had ik genoeg aan twee per plank, aangezien deze maar 50cm lang waren.

Nu is het tijd om gaten te boren in de muur. Als je kiest voor eenzelfde type plankdrager zoals in het voorbeeld in dit blog, kun je de volgende stappen aanhouden.

  • houten wandplank maken stap 3Teken eerst met een potloodje op de muur af waar de gaten moeten komen. Gebruik daarbij een waterpas, zodat de wandplank niet scheef komt te hangen.
  • Gaatjes boren, plugjes erin en dan de plankdrager met schroeven hierin bevestigen.
  • zelf een houten wandplank makenLeg de wandplank er bovenop en schuif deze achter tegen de muur aan. Goed vasthouden en vervolgens vanonder schroefjes in de voorgemaakte gaatjes van de plankdragers schroeven met een elektrische schroevendraaier.

Klaar! Simpel toch, zelf een houten wandplank maken?

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter