Woonkamer kleuren kiezen, hoe doe je dat?

Welke kleuren staan goed in jouw woonkamer? Als je gaat verhuizen, verbouwen of je woonkamer een make-over geeft, is dat waarschijnlijk een belangrijke vraag voor je. Misschien heb je kleuren tot nu toe vooral op gevoel gekozen, maar er zijn ook een aantal handige vuistregels waar je je aan vast kunt houden als het aankomt op de woonkamer kleuren kiezen. Hieronder deel ik een paar gouden tips met jou, zodat jij helemaal blij wordt van de nieuwe kleuren in je woonkamer!

woonkamer kleuren kiezen hoe doe je dat

Tip 1: Begin met een moodboard

Een moodboard is een verzameling van een aantal afbeeldingen, die samen weergeeft naar welke sfeer jij op zoek bent. Kijk er goed naar en je zult een duidelijk patroon zien wat betreft kleurgebruik, maar ook materialen, vormen en wellicht specifieke meubels/verlichting/accessoires.

Vanuit je moodboard kies je 3 (tot 5) kleuren, waarop je de woonkamer kleuren baseert. Voelt je moodboard niet goed, kun je er geen duidelijk palet uit halen? Dan heb je er misschien te veel verschillende kleuren in zitten en moet je nog eens goed gaan shiften en kijken welke afbeeldingen er niet bij horen. Knijp vervolgens je ogen deels dicht en tuur door je wimpers heen om te zien welke kleuren eruit springen.

Aan de hand van een kleurenwaaier of kleurkaarten van de bouwmarkt kun je de juiste kleuren erbij gaan zoeken.

Nog geen moodboard gemaakt? Lees dan ook eens Interieur moodboard maken als een pro – stappenplan & tips

Tip 2: Mooie kleurencombinaties woonkamer? Combineer 3 (tot 5) kleuren

Ik benoemde het hierboven al even: uit je moodboard haal je 3 (tot 5) kleuren:

  • 1 = hoofdkleur
  • 2 = steunkleur
  • 3 = accentkleur

Door duidelijk te kiezen voor een hoofdkleur (ongeveer 60% van het totale kleurgebruik), breng je rust in het geheel. Die komt o.a. groot terug op de wanden, maar ook door de ruimte heen.

kleurencombinaties woonkamer

De steunkleur (±30%) laat je bijvoorbeeld terugkomen in de meubels en een accentmuur met behang erop. De accentkleur (±10%), zit ‘m in de details, zoals dat mooie vaasje op tafel en een mooi krukje dat eruit springt.

Kies je toch voor 4 of 5 kleuren? Dan zijn dit doorgaans afgeleiden van de hoofd- of steunkleur. Denk bijvoorbeeld aan een kleur blauw die 2 tinten lichter is dan de steunkleur, die je verwerkt in de accessoires. Óf je deelt de woonkamer optisch in tweeën, waardoor je wat meer verschillende kleuren kunt toepassen.

Pro tip voor je woonkamer kleuren kiezen: laat iedere kleur minimaal 3x terugkomen in de ruimte. Doe je dit minder vaak, dan mis je verbinding van de kleur door de woonkamer heen en lijkt het een op zichzelf staand item.

Ben jij naar de kleurtrends van 2023? Lees dan ook mijn blog: Wat zijn de interieur kleuren van 2023 en passen ze bij jou?

Tip 3: Houd rekening met het natuurlijke lichtinval

Kleur verandert onder invloed van licht. Het is dus een wezenlijk verschil of jouw woonkamer op het zonnige zuiden of het koele noorden ligt. Een aantal handige vuistregels bij het kiezen van de woonkamer kleuren zijn deze:

  • Een ruimte op het noorden ontvangt veel koel licht. Hier komen diepe, warme kleuren goed tot hun recht.
  • Vanuit het zuiden hebben we juist veel warm licht en hier komen lichte en koele kleuren mooi uit.
  • Bij licht vanuit het oosten schitteren blauw-, groen-, paars- en bruintinten.
  • Een kamer op het westen gedijt goed bij lichte kleuren, grijs en pasteltinten.

Natuurlijk zijn dit geen musts, maar wel fijne handvatten. Je weet nu welke kleuren bij welk zonlicht het mooist uitkomen, maar natuurlijk is er ook nog de kwestie van persoonlijke smaak.

ruimte effect kleur

Bovendien heeft een kleur ook een optische werking. Met slimme kleurentrucs kun je een ruimte hoger, lager, breder of langer laten lijken. Ook kun je met kleur ruimtes optisch verbinden of juist van elkaar scheiden.  Lees ook 6x Het ruimtelijk effect van kleur in je interieur.

Tip 4: Kijk ook naar de kleur vloer en raamdecoratie

Houd ook rekening met de vloer, die een groot oppervlakte inneemt en daarmee een grote impact heeft op de beleving in de ruimte. Met kleur kun je er dan voor zorgen dat die beleving benadrukt of juist een andere kant op gestuurd wordt.

Wil jij een lichte uitstraling, maar heb je een donkere vloer? Houd daar dan rekening mee bij het kiezen van de woonkamer kleuren op de muur en houd deze relatief lichter. Ook kan het bijvoorbeeld tricky zijn om een houten vloer te combineren met een gele wand.

Als de raamdecoratie blijft hangen, houd dan ook eens je verfstalen bij bijvoorbeeld je gordijnen om te checken of dit een mooie match is. Ga je voor nieuwe raamdecoratie? Probeer dan stalen van de betreffende stof/hout/aluminium te krijgen, zodat je de juiste tint verf erbij kunt zoeken. Is dat niet mogelijk, neem dan verfstalen mee naar de winkel. Het zou zonde zijn als blijkt dat je toch een tintje donker of lichter had moeten kiezen. Of dat die donkergroene gordijnen wel erg hard afsteken tegen de kleur muur die je gekozen hebt.

kleur muur woonkamer

Tip 5: Maak altijd kleurstalen van je gekozen woonkamer kleuren voor op de muur

Je las het eigenlijk hierboven al, maar ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om kleurstalen te kopen of verven van de kleuren die je op het oog hebt. Waarom? Omdat je deze op de muur kunt plakken (met een stukje schilderstape) en gedurende verschillende momenten op de dag kunt bekijken. Want misschien vind je die donker groene muur overdag wel mooi, maar vind je hem ‘s avonds toch te donker. Met een staaltje zie je dit goed en kun je gauw de keuze maken om een tint lichter te kiezen. Zoveel minder moeite dan die hele wand(en) opnieuw te schilderen 😉

kleurstaal verf en behang woonkamer

Hoe groot moet de kleurstaal zijn?

Soms kun je de stalen kant en klaar kopen en heb je dus geen keuze qua formaat. Maar koop je echter zelf een kleurtester? Schilder deze dan op een stevig vel A3 of A4 papier. Vergeet niet om minimaal 2 lagen aan te brengen, net zoals je dit op de muur zou doen. Naar mijn ervaring kun je zo de kleur het beste beoordelen.

Kleuradvies ontvangen voor jouw perfecte woonkamer kleuren?

kleuradvies kleuradviseur

Hopelijk helpen mijn tips jou bij het kiezen van de kleuren in je woonkamer. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kan ik je wellicht blij maken met een uitgebreid kleuradvies, waarin we gaan onderzoeken:

  • Welke sfeer jij wilt beleven in de betreffende ruimte en welke kleuren én wandbekleding daar perfect bij passen.
  • Ook krijg je daarbij tips over de kleur meubels, raamdeco en accessoires.
  • Én krijg je een aantal stylingtips van me mee.

Lees hier meer over het uitgebreid kleuradvies van een gecertificeerd kleuradviseur!

checklist woonkamer kleuren kiezen

Gratis checklist: perfecte kleuren in je woonkamer

Geïnspireerd geraakt na het lezen van deze tips? Download dan ook de gratis checklist en voorkom kleurenmissers! Super handig voor iedereen die de woonkamer wil opfrissen.

Download nu!
Laat een reactie achter