Werkkamer inrichten? Zo maak je het functioneel en sfeervol

Ben je het beu om vanachter de keukentafel te werken en wil jij een werkkamer inrichten? Of je nu eigen baas of in loondienst bent, het is altijd belangrijk om aandacht te besteden aan je werkplek in huis. Je wilt namelijk niet alleen goed zitten/staan, maar ook geïnspireerd worden toch? Een inspirerend thuiskantoor is namelijk super fijn voor je gemoedstoestand én productiviteit. Daarom geef ik je hier niet alleen praktische tips, maar ook stylingtips om je werkkamer sfeervol in te richten.

Tip 1: de juiste werkkamer verlichting is mega belangrijk

Dat je een goede bureaustoel nodig hebt en een werkblad dat op de juiste hoogte staat, dat weten we inmiddels wel. Maar vaak wordt er niet genoeg nagedacht over de verlichting in de ruimte. Te weinig licht zorgt er namelijk voor dat je lichaam melatonine aanmaakt en daar wordt je slaperig van. Hoe kies je de juiste verlichting op je werkkamer?

Eerste quick win: zet je bureau in de buurt van een raam. En dan het liefst haaks op het raam. Zo geniet je namelijk optimaal van het binnenvallend daglicht, zonder verblind te worden. Staat je bureau toch recht voor het raam? Hang er dan bijvoorbeeld wat inbetween-gordijnen op om het daglicht te filteren.

thuiskantoor inrichten verlichting

Wanneer het echter buiten donkerder wordt, zal je ook kunstlicht nodig hebben. Hoeveel kunstlicht, dat is afhankelijk van een aantal zaken zoals de grootte van de werkkamer en de kleuren en reflectiewaardes van de spullen in de ruimte. Wil je het het licht optimaal laten werken voor je? Dan kun je een professioneel lichtplan laten maken. Maar hier alvast drie tips waarmee je zelf aan de slag kunt:

 • Een licht werkblad weerkaatst meer licht dan een donker blad. Is er weinig (dag)licht in je werkkamer, kies dan dus liever voor een wit dan een zwart bureau bijvoorbeeld.
 • Een leeslamp geeft gericht licht op de werkplek. Zorg voor een lichtbron met zo’n 4000 Kelvin. Dit betekent dat deze wit licht geeft en dat is prettiger voor je ogen.
 • Zorg ervoor dat je niet verblind wordt door het licht dat op je werkplek hangt of staat. Let dus bijvoorbeeld op de hoek waarin je spotjes schijnen.

Tip 2: zorg voor voldoende opbergruimte

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Rondslingerende papieren en rommeltjes leiden je af. Zorg er daarom voor dat, wanneer je de werkkamer gaat inrichten, je ook voldoende opbergruimte hebt voor al je papieren, boeken, notitieblokken en wat je dan ook allemaal nog meer op een dag gebruikt. Een kastje of rek met bijvoorbeeld wat handige lades, opbergdozen of organizers is vaak al voldoende.

werkkamer inrichten opbergruimte

Tip 3: zet een aantal planten neer voor meer sfeer en productiviteit

Planten zijn echte sfeermakers in huis en dat geldt ook voor je thuiskantoor! Je wordt er instant blij van (mits je ze niet vergeet water te geven natuurlijk 😉 ) en ze hebben een positieve invloed op je gezondheid. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kantoorplanten je creativiteit en productiviteit verhogen. Alle reden dus om een paar groene vriendjes in huis te halen.

kantoorplanten styling

Wil je graag weten welke planten het op jouw werkplek goed zullen doen en hoe je ze het beste kunt verzorgen? Dan kun je een plantenadvies aanvragen. Ik kijk dan gelijk met je mee welke planten mooi staan bij de styling van je werkkamer.

Tip 4: je werkkamer inrichten met inspirerende kleuren

Ik vind een ruimte met allemaal witte, vlakke muren en weinig kleur in de meubels en accessoires vaak niet bepaald inspirerend (enkele uitzonderingen daar gelaten, check de afbeelding hieronder maar eens). Gooi daarom gerust een kleurtje op de muur. Van oranje wordt gezegd dat het de productiviteit en creativiteit verhoogt, dus misschien vind je dat een goede keuze. Wil je liever meer rust in je hoofd creëren kies dan blauw. Of wil je buiten meer naar binnen halen, dan is groen een goede keuze.

Tip: check hier hoe je in 3 stappen netjes een gekleurde muur kunt verven

Houd je toch van wit? Of heb je te maken met een donkere ruimte? Dan kun je misschien wel inspiratie halen uit onderstaande afbeelding. Door de chique marmerprint die gecombineerd is met het ruwe baksteen, krijg je toch een heel interessant beeld!

werkkamer inrichten kleur

Tip: op mijn eigen werkkamer heb ik een goudsbloem-gele accentmuur achter mijn computerscherm. Die vrolijkt me op en motiveert me. De andere 3 muren hebben een jungleprint behang. Het behang brengt veel sfeer, maar omdat de print best druk is heb ik er bewust voor gekozen om die niet achter mijn computerscherm te gebruiken en daar een egale kleur op de muur te doen.

Tip 5: Zorg voor privacy

Als je niet alleen woont, is het fijn als je jezelf kunt afzonderen wanneer je aan het werk bent. Langslopende partners of spelende kinderen kunnen je behoorlijk afleiden. Idealiter heb je daarom een aparte ruimte voor jezelf.

thuiswerken

Heb je die luxe niet, dan kun je toch een apart hoekje voor jezelf creëren door bijvoorbeeld een of meerdere kamerscherm(en) neer te zetten. Die klap je eenvoudig weer in als je de ruimte weer groter wilt maken. Of zet een aantal grote kamerplanten op een rijtje waarmee je een soort muurtje bouwt. Zet ze op een verrijdbaar plateau als je ook deze ‘muur’ wilt kunnen verplaatsen. Zo kun je de werkkamer inrichting toch creatief aanpakken.

Tip 6: Maak je werkkamer inspirerend en persoonlijk!

Wat geeft jou inspiratie of laat je herinneren aan je taken en doelstellingen? Reserveer een gedeelte van je werkkamer voor een kurkwand, krijtbord, metalen rekje of pegboard waar je inspirerende foto’s, quotes, notities en/of to do’s kunt ophangen. Houd het wel overzichtelijk, zodat het geen rommeltje wordt.

werkkamer inrichten kleur en opbergruimte

Kleed je werkkamer verder aan met mooie accessoires en persoonlijke items. Denk aan een mooi schilderij, een bijzonder kleed voor onder je stoel, wanddecoratie, een glazen vaas en een beeldje. Je kunt hier van alles mee, afhankelijk van de stijl die je wilt neerzetten.De 3 meest gemaakte fouten bij een schilderij ophangen

Maak het liefst eerst een sfeer-moodboard als je nog niet zeker weet welke kant je op wilt qua stijl. Let op matchende materialen, kleuren en vormen. Zo kun je gericht op zoek naar spulletjes in de juiste stijl. Niet zeker hoe je dat doet? Lees dan mijn tips in Moodboard maken als een pro – stappenplan en tips.

Een werkkamer kan dus praktisch en sfeervol zijn!

Ik hoop dat ik je met bovenstaande tips voor het inrichten van een werkkamer heb kunnen inspireren. Ga niet voor een saaie, kale werkkamer maar zorg voor een omgeving waarin jij prettig kunt werken.

Maak nu een plan voor jouw thuiskantoor

Vind je het allemaal heel tof, maar mis jij het creatieve inzicht om een super fijn thuiskantoor te maken? Dan denk ik graag met je mee over de inrichting en styling. Tijdens een inspiratiesessie kunnen wij een super sterke basis leggen voor het interieurplan.

Boek een inspiratiesessie
  4 Reacties
 1. comment-2132

  Jasper

  “Passing it forward” – Ik kwam hier ook via Google en was ook gecharmeerd van de groene kleur op de eerste foto. Ik vond de genoemde kleurcode wat te grijs en ben zelf voor “Sikkens 4041 Color Concept K2.20.40” gegaan. Erg vergelijkbaar en geslaagd! Thanks voor de tips

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hi Jasper, super tof! Zit de kleur inmiddels op de muur? Graag gedaan. Als je nog meer interieurtips wilt, is het misschien leuk om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief 😉

   Beantwoorden
 2. comment-2110

  Daan

  Wat is de muur kleur precies bij de eerste foto (tip 1)?

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Daan, dit is een vergrijsdgroene kleur met een gele ondertoon (dus warm). Ik ben in mijn kleurenwaaier gedoken en de kleur die er het meest op lijk is Histor Mega. Kleurcode S 6010-G30Y. Je kunt bij de bouwmarkt aan de verfmengbalie eens vragen of je die in de Histor kleurwaaier mag zien (p. 43). Mijn tip is om een verftester te laten mengen (dit kan o.a. bij Gamma) en dit op een stevig stuk papier of karton te verven (2 lagen, minimaal A4-formaat). Hang het vervolgens aan de muur met een stukje schilderstape. Dan kun je de kleur in jouw eigen ruimte beoordelen, want kleurbeleving wordt o.a. beïnvloed door het natuurlijke daglicht. Zo kun je er ook op diverse momenten van de dag eens naar kijken om te zien of deze kleur jouw perfect bevalt of dat je toch nog een kleine aanpassing wilt maken. Je kunt deze kleur overigens in alle merken laten mengen, maar in mijn ervaring is Histor wel een fijn merk 🙂 Hoor graag of je zo goed geholpen bent!

   Beantwoorden
Laat een reactie achter