Wat zijn de interieur kleuren van 2023 en passen ze bij jou?

Ieder jaar zie je weer een shift in de meest populaire kleuren in het interieur. Al zie je ook dat bepaalde kleuren jarenlang in de smaak blijven, zoals natuurlijk groen. Ben jij benieuwd: wat zijn de interieur kleuren voor 2023? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. En wel zo belangrijk: in hoeverre passen die bij jou persoonlijk én het huis waar jij in woont?

Interieur kleuren trend #1: Natuurlijke kleuren

De wens om dichter bij de natuur te staan als mens is een tendens die we al een aantal jaren zien. En door corona is die sterker dan ooit naar voren is gekomen. Daardoor gebruiken we in ons interieur in 2023 ook weer volop natuurlijke kleuren en tinten. Denk hierbij aan warme aardetinten, zoals terrabruin, natuurlijk geel en fris grijsgroen maar ook zandkleur en kalm blauw zien we veel terug.

interieur kleuren 2023 - natuurlijke kleuren

zacht geel in het interieur

Deze kleuren combineren mooi met natuurlijk materialen, zoals hout, wol, riet en rotan. Met een aantal grote kamerplanten of een prachtige bos bloemen omarm je deze interieur kleuren trend van 2023 helemaal en kom je zeker fijn tot rust in je eigen huis.

groene wand woonkamer

Desalniettemin betekent het niet dat je maar één kleur zou kunnen kiezen in een ruimte. Zelf vind ik het zeker fijn om meerdere interieur kleuren te combineren, zodat je wat contrast aanbrengt. Kies je kleuren die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen (zoals groen en blauw, in dezelfde tint), dan krijg je een mooi contrast maar kun je tevens een bepaalde rust bewaren. Zo leent deze trend zich ook fijn voor kinderkamer kleuren als je wél een kleurrijke kamer wilt, maar tevens een rustige uitstraling wilt bewaren.

Interieur kleuren trend #2: Energiek en Gewaagd

Een trend waar ik persoonlijk heel enthousiast van word is dat we in 2023 ook juist meer opvallende en gewaagde kleuren durven te kiezen in huis. We zoeken hiermee de positieve vibes op en durven te experimenteren met kleur. Met deze kleuren op de wand, maar ook in je meubilair of decoratie, word je in één slag vrolijker. Denk aan vrolijk geel of oranje, optimistisch roze of fel paars. Waar we bij de natuurlijke kleuren trend vooral focussen op serene kleuren, gaat de voorkeur hier dus juist uit naar felle, levendige kleuren.

interieur kleuren 2023 gewaagd roze

interieur kleuren 2023 - kleurrijke meubels woonkamer

De truc zit hem bij dit palet aan interieur kleuren 2023 om óók te zoeken naar een punt van rust. Kies je bijvoorbeeld voor veel kleurrijke meubels? Dan kun je ervoor kiezen de muren rustig te houden en bijvoorbeeld een mooi groot vloerkleed van natuurlijk materiaal onder de bank te leggen. Zo creëer je een energiek interieur, zonder dat het ‘too much’ wordt.

kleurentrend 2023 fel geel en oranje

Met de kleuren uit dit palet kun je mooie contrasten maken. Wat dacht je van geel gecombineerd met paars? Doordat ze tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel heb je maximaal (complementair) contrast en dat zorgt er juist weer voor dat het zo prachtig combineert. Ook leent deze interieur kleuren trend van 2023 zich perfect voor het maken van kleurvlakken of lijnen op de wand. Zo kun je bijvoorbeeld een dressoir extra uitlichten door er een kleurvlak achter te schilderen.

Tip: lees ook eens mij blog Muur verven in een kleur: egaal en strak in 3 stappen.

Interieur kleuren trend 3: warm ton-sur-ton

De toepassing van kleuren uit dit interieur staat bijna haaks op trend #2. We gaan hier niet voor contrast tussens diverse kleuren, maar werken juist met verschillende tinten van eenzelfde kleur (oftewel, ton-sur-ton). Dus lichte en donkerdere versies binnen één kleur. Dit kan óók prachtig uitpakken, doordat het een mooie dieptewerking geeft. Het geeft een gevoel van cocoonen in je eigen huis en is wat mij betreft daarom perfect voor bijvoorbeeld de slaapkamer.

ton-sur-ton taupe slaapkamer

interieur kleuren 2023 - neutraal kleurenpalet

We zien dat deze trend vooral toegepast wordt in neutrale, warme tinten met een lichte uitstraling. Dus geen paars of blauw, maar eerder tarwe, spelt, taupe of cashmere. We zien dat deze kleuren ook vaak gecombineerd worden met donker houten meubels en decoratie. Dat zorgt namelijk voor contrast in het neutrale kleurenpalet en geeft tevens een luxe uitstraling.

interieur kleuren 2023 ton sur ton

Wat ik bij deze trend aanraad is om te werken met veel verschillende materialen en structuren van je meubels en decoratie. En zelfs op de wand kun je eraan denken om niet te gaan voor glad, maar bijvoorbeeld een gevlekte look door te werken met kalkverf. Zo voorkom je dat het te vlak wordt en maak je het allemaal net even spannender.

Kleur van het jaar 2023 aldus de kleur- en verfmerken

Kleur van het jaar Flexa: Wild Wonder

flexa kleur van het jaar wild wonder

Flexa kiest in 2023 voor geel: Wild Wonder. Niet felgeel, maar juist een zachte gele tint ‘met een volle gloed’ die op de natuur is gebaseerd en waarmee je “de wonderlijke wereld van de natuur naar binnen haalt”. Je kunt hem makkelijk combineren in diverse kleurenpaletten en daarmee kun je jouw interieur kleuren zoals jij dat wilt.

Kleur van het jaar Histor: Vining Ivy

histor kleur van het jaar 2023 vining ivy

Ook Histor kiest voor een natuurlijke kleur, maar dan wel voor een hele andere toon: blauw met een groenige ondertoon: Vining Ivy. Wat aldus het verfmerk zelf de uitstraling van een “diepe edelsteenkleur” geeft. Ik vind hem zelf prachtig! Het is een kalme, maar warme blauw, waarmee je een traditioneel maar ook een trendy interieur kunt neerzetten.

Kleur van het jaar Pantone: Viva Magenta

viva magenta pantone 2023

Het Amerikaanse kleurenbedrijf Pantone heeft Viva Magenta uitgeroepen tot kleur van het jaar 2023. Een levendige en uitgesproken kleur wat perfect in interieur kleurentrend #2 ‘Energiek en gewaagd’ past. Het is een roodroze kleur, waarbij rood de boventoon voert. Vind je deze kleur te spannend voor op de muur? Dan kun je hem ook mooi in meubels doorvoeren en kiezen voor een rustigere, lichtere tint op de wand.

Kleur van het jaar Karwei: Nordic Green

kleur van het jaar 2023 karwei: nordic green

Ook Karwei kiest voor een natuurlijke tint met Nordic Green; een prachtige grijsgroene tint die “je doet denken aan de zee en het bos”. Het is een kalme kleur, waarmee je de ruimtelijkheid van een kamer fijn behoudt. De kleur geeft een gevoel van balans en combineert mooi met zowel warme en koude tinten. Het is maar net welke kant je zelf op wilt met deze kleur.

Interieur kleuren 2023: veelal geïnspireerd op de natuur óf juist energiek

Alles bij elkaar zien we dus duidelijk het verlangen van de mens om de natuur dichtbij te houden. We zien veel natuurlijke kleuren en kleurencombinaties, óók in de keuze voor de kleur van het jaar 2023 bij de grote verfmerken. In contrast met de natuurlijke, harmonieuze kleuren zien we dit jaar echt ook dat we weer durven te kiezen voor levendige en vrolijke kleuren. En hier ook echt meer ‘los’ durven te gaan in het interieur. Wat onderstreept wordt door kleurenbedrijf Pantone.

Welke kleuren kies jij in je interieur?

Waarschijnlijk heb je gelijk al een bepaalde persoonlijke voorkeur als je de interieur kleuren 2023 ziet. Kleur blijft immers een heel persoonlijk iets. Maar het is ook goed om te kijken naar welk gevoel je wilt neerzetten in een ruimte. Wil je rust en kalmte? Dan kun kiezen voor natuurlijke tinten. Wil je meer geborgenheid? Ontdek dan bijvoorbeeld eens de mogelijkheden van ton-sur-ton. Wil je juist een energiek gevoel oproepen? Kies dan voor meer gewaagde kleuren.

interieur kleuren 2023 magenta

Daarnaast is het goed om te kijken naar de lichtinval in een ruimte. Een ruimte op het noorden zal, door het koele daglicht, juist mooi uitspringen in bijvoorbeeld magenta of fel geel. Een ruimte op het zuiden kan juist weer wat meer koele kleuren gebruiken. En wist je dat bij een ruimte waarbij het daglicht uit het westen komt, zachte lichte kleuren heel mooi tot hun recht komen? Bij daglicht uit het oosten kun je eens denken aan blauw, groen, paars en bruin.

Ook leuk om te lezen: 6x het ruimtelijk effect van kleur in je interieur.

Ben jij enthousiast geworden door de nieuwe interieur kleuren van 2023? Ik ben erg benieuwd waar jij persoonlijk voor kiest en vind het leuk als je in een reactie onder dit blog jouw keuze wilt delen.

checklist woonkamer kleuren kiezen

Gratis download: perfecte woonkamer kleuren!

Met deze gratis checklist kies je zelf de perfecte kleuren voor in jouw woonkamer. Creëer eenheid in je interieur met een kleurenpalet waar iedereen WOW tegen zegt!

Download de checklist
  2 Reacties
 1. comment-2112

  Esther Holten

  Bedankt voor het delen van deze interieurtrends. Wij hebben een nieuwe systeemwand laten plaatsen en willen deze mooi decoreren. Goed om te weten welke kanten we op kunnen gaan. Kunst of een mooie spiegel gaan we zeker plaatsen!

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Esther, fijn om te lezen dat je geïnspireerd bent geraakt. Succes!

   Beantwoorden
Laat een reactie achter