Het heerlijk avondje is alweer gekomen. We hebben de afgelopen weken mogen genieten van allerlei Sinterklaas snoepgoed. Maar zoals altijd blijven de pepernoten (of eigenlijk kruidnoten) veelal over. Weggooien is zonde, maar wat te doen met overgebleven pepernoten? Bak er iets lekkers van en verwerk het als onderdeel in een recept.
Bak een pepernoten ijsberg
Bron: www.ah.nl/allerhande
Albert Heijn heeft een recept met pepernoten dat er erg vrolijk uitziet en ook erg goed bij de winter past. Je kunt dit ijzige toetje als nagerecht opdienen bij het kerstdiner. Je haalt ongeveer 8 lekkere stukjes uit de pepernoten ijsberg. De bereidingstijd is zo’n 25 minuten, maar let op: dit toetje moet minimaal 4 uur in de diepvries, omdat er ook ijs in verwerkt zit. Het is wel een kaloriebom, per stuk zo’n 620 kcal, maar ach het zijn de feestdagen š
Ingrediƫnten:
- 1 liter vanilleroomijs
- 400 g ontbijtkoek
- 200 g pepernoten
- 100 g pure chocolade
- 1 el kaneel
- 150 g witte chocolade
- 75 g Smarties
Bekijk het recept op ah.nl/allerhande.
Liever gezond? Bak pepernoot bananenbrood van overgebleven pepernoten
Bron: debakparade.nl
Als gezonder alternatief, maar wel ook erg lekker, kun je van overgebleven kruidnoten een bananenbrood bakken. In het kort gezegd vermaal je de pepernoten en meng je deze met bakpoeder en baking soda. Prak de bananen en roer het appelmoes plus de melk er doorheen. Mix nu alles door elkaar en giet in een springvorm. De oven doet de erst.
Ingrediƫnten:
- 175 g pepernoten
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 2 hele rijpe bananen
- 70g appelmoes
- 2 el melk
- Kleine springvorm
Bekijk het hele recept op bakparade.nl.
Bak een monchoutaart met pepernoten
Bron: brendakook.nl
Dit recept kwam ik tegen via een van mijn favoriete goede doelen: Nationaal Fonds Kinderhulp. Deze stichting voert rond december altijd de actie Pepernoot, waarmee ze geld ophalen om kinderen die in armoede leven ook een leuke pakjesavond te bezorgen.
Je bent ongeveer 1 uur aan het bakken en moet de pepernoten monchoutaart minimaal 3 uur laten opstijven.
Ingrediƫnten:
- 250 gram kruidnoten
- 100 gram boter
- 200 gram monchou
- 500 ml ongeklopte slagroom
- 2 zakjes klopfix
- 8 gram vanillesuiker (of 1 zakje)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 2-3 eetlepels nutella
- truffelkruidnoten
- voor garnering extra pepernootjes of geschaafde chocolade
Bekijk het hele recept op brendakookt.nl.
Meer lekkere recepten voor de feestdagen?
In mijn blog Kerstrecepten om je vingers bij af te likken vind je nog meer overheerlijke, vegetarische recepten om de feestdagen goed door te komen. Heb je zelf nog een recept dat niet mag missen? Weet jij wat te doen met overgebleven pepernoten? Laat het dan zeker weten via een comment op dit blog of deel je foto op de Facebookpagina van Kleurvol Wonen.