Van augurkenpot tot industriële tafellamp

Een trend die al geruime tijd in Nederland te spotten is, is de industriële look. Van industriële kasten, tot industriële lampen en tafels. Wist je dat je zelf ook industriële lamp kunt maken? In dit blog zie je hoe je van een grote pot augurken een industriële tafellamp kunt maken.

Benodigdheden voor het maken van een industriële tafellamp

Wat heb je allemaal nodig voor je industriële lamp?

 • Een lege, grote augurkenpot. Je kunt deze bij de doorsnee supermarkt vinden Bij Makro of Sligo kun je augurkenpotten van Kesbeke kopen, die hebben een langwerpige vorm.
 • Een Lampenhouder en een aansluitsnoer met schakelaar (verkrijgbaar bij Praxis)
 • Tools: hamer, schroevendraaier, knijptang, schroef met scherpe punt
 • Een fine writer of dunne watervaste stift

industriële lamp benodigdheden

1. Label verwijderen van de augurkpot

Het eerste wat moet gebeuren, is het verwijderen van de grote sticker op de augurpot. Dat gaat gemakkelijk door de pot in een sopje van warm water met afwasmiddel te laten weken. Het label gaat er vervolgens eenvoudig af door deze weg te krabben. Blijven er lijmresten achter? Deze kun je weghalen met een wattenschijfje met aceton.

industriële lamp - stap 1

2. Gat maken voor lampenhouder

Maak nu in het deksel een gat, zodat de lampenhouder daar doorheen gestoken kan worden. Draai daarvoor eerst de lampenhouder uit elkaar. De bovenkant leg je in het midden van het deksel van je ‘soon to be’ industriële lamp. Teken er nu een cirkel omheen met de fine writer. Je weet zo precies waar en hoe groot je het gat moet maken.

industriële lamp - stap 2a

Sla nu voorzichtig met de hamer en schroef allemaal gaatjes naast elkaar op de lijn die je zojuist getekend hebt. Dit is hetzelfde principe als je vroeger hanteerde bij het ‘prikken’ van figuurtjes op de kleuterschool, alleen met wat grover geschut. Zodra je helemaal rondom geprikt hebt, kun je het middelste cirkeltje er voorzichtig (met een knijptang) uit halen.

industriële lamp - stap 2b

Je hebt nu een kartelrandje. Hierdoor past de lampenhouder waarschijnlijk niet in één keer in het gat. Met een knijptang kun je deze randjes voorzichtig naar de binnenkant van de deksel toe buigen. Hierdoor wordt het gat mooi rond en kun je het zo aanpassen dat de lampenouder er precies in past. Stop de lampenhouder in het gat.

industriële lamp - stap 2c

3. Aansluitsnoer en lampje monteren

De volgende stap voor het maken van een industriële tafellamp, is het het monteren van het aansluitsnoer. Haal eerst het snoer door het deksel heen. 

industriële lamp stap 3a

Sluit nu de snoertjes aan de lampenhouder aan.

industriele tafellamp stap 3b

Draai vervolgens de onderkant van de lampenhouder vast. Je bent nu bijna klaar. Sla eerst nog vier gaatjes in het deksel, zodat straks de warme lucht kan ontsnappen wanneer de lamp aan staan.  Het enige wat je nog rest is het indraaien van het peertje en het sluiten van de deksel op de augurkenpot.

industriele tafellamp stap 3c

Tip: voor een vintage industriële look, gebruik je geen standaard peertje, maar een Edison style kooldraad lampje.

Als alles goed gegaan is, kun je jouw industriële tafellamp nu insteken in het stopcontact en doet het lampje het.

industriele tafellamp

Ik ben erg blij met het resultaat! Door het motiefje in de augurkenpot, geeft het licht in de industriële lamp een apart effect, extra leuk dus!

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  1 Reactie
 1. comment-55

  Sanne

  wat een leuke idee! superleuk voor op mijn kloostertafel!

  Beantwoorden
Laat een reactie achter