Ultieme Gids: Een prachtige fotowand maken op een kurkmuur

Heb jij altijd al een toffe fotowand willen maken? Doe dat dan eens op een kurkmuur. Een fotowand kan namelijk een leuke en creatieve toevoeging zijn aan je interieur. Ik bespreek in dit blog verschillende aspecten, zoals stijl, kleur, afmetingen en ophangtechnieken, om ervoor te zorgen dat jouw fotowand een prachtig geheel vormt. Lees verder voor inspiratie en praktische adviezen om een prachtige fotowand te maken die perfect past bij jouw persoonlijke stijl!

Of bekijk de video waarin ik aan de hand van een voorbeeld laat zien hoe jij een prachtige fotowand kunt maken op een kurkmuur.

3 Belangrijke elementen: stijl, kleur en afmetingen voor een samenhangend geheel

Om een mooie en speelse fotowand te maken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende aspecten:

1. Stijl:

Kies voor een specifieke stijl die past bij de rest van je interieur. Zelf koos ik voor getekende en geschilderde kunst, vrolijke portretten, plantenillustraties en inspirerende tekstjes. Je kunt ook kiezen voor moderne taferelen of een thema dat aansluit bij jou als persoon, zoals het bos of vakantiefoto’s.

2. Kleur:

Zorg voor een consistent kleurenpalet als je een fotowand maakt. Let hiervoor op de kleuren die al aanwezig zijn in je interieur en kies foto’s of kunstwerken die hierbij aansluiten. Gebruik maximaal drie kleuren om een rustig en stijlvol geheel te behouden.

kleur kiezen fotowand maken

Heb je nou juist een heel rustig, neutraal kleurenpalet in de rest van je interieur? Dan kun je op zo’n kurkbord eens mooi experimenteren met kleuren die eruit springen. Kies dan ook hier voor maximaal drie kleuren.

Tip: lees ook eens mijn blog ‘Woonkamer kleuren kiezen, hoe doe je dat? als jij de kleuren wilt aanpassen in jouw interieur.

3 Afmetingen:

De laatste tip voor het selecteren van foto’s of kunst voor je fotowand, is om te spelen met verschillende formaten en vormen. Op die manier kun je er veel makkelijker een interessante compositie van maken dan wanneer je allemaal kleine foto’s van 13×18 cm gebruikt bijvoorbeeld. Kies voor een aantal grotere beelden, die de meeste aandacht mogen krijgen en omringd worden door een paar andere, kleinere afbeeldingen van diverse formaten.

fotowand maken op kurkwand diverse afmetingen

Ophangtechnieken voor symmetrie en balans

1. Spelen met de symmetrie

Bij het ophangen van foto’s of kunstwerken op je kurkwand kun je spelen met symmetrie. Zelf verdeelde ik de kurkmuur in twee delen: een deel links en een deel rechts. Om de rust te bewaren koos ik ervoor om de compositie rechts gespiegeld op te hangen aan de compositie links. Begin met een grotere poster en creëer balans door de ruimte boven en onder de poster gelijk te houden. Daar omheen kun je dan een aantal kleinere werken in groepjes ophangen. Zelf koos ik voor een groepje van 3 en een groepje van 1.

2. Fotomuur maken? Let op lijnenspel en witruimte!

Let bij het ophangen op lijnen en afstanden tussen de afbeeldingen. Zoek naar overeenkomstige lijnen en creëer evenwicht en balans door de zogenaamde witruimte rondom de items logisch in te delen. Zo hield ik zelf voor de witruimte van de plantenposter 2x de afstand van de witruimten boven de poster van de Boston sunday Herald aan. In de video laat ik je nog meer zien over het toepassen van witruimte en lijnenspel, dus super handig om even te kijken.

witruimte zijkant gelijk fotomuur

3. Maak groepjes en varieer in type beeld

Experimenteer met verschillende groepjes rondom je hoofdkunstwerk. Hang bijvoorbeeld een setje van drie afbeeldingen aan één kant van een grote poster en aan de andere kant een poster van midden-formaat. Plaats persoonlijke items, zoals een houten avatar portret, als een leuke toevoeging aan het geheel.

4. Beperk het aantal items dat je ophangt

Als laatste tip: probeer niet té veel items op je bord te hangen, dan wordt het al gauw te druk. Varieer liever elke paar maanden in jouw beeldmateriaal en je hebt gelijk iedere keer een mini make-over!

Conclusie: een prachtige fotowand maken op een kurkmuur doe je zo

tips fotowand maken

Met deze tips en tricks kun je een prachtige fotowand maken op een kurkmuur. Let op de stijl, kleur en afmetingen om een samenhangend geheel te creëren. Experimenteer met de denkbeeldige lijnen en witruimtes om een interessante compositie te maken. Vergeet ook niet te genieten van het proces en geef je fotowand regelmatig een nieuwe uitstraling. Voor meer inspiratie en handige tips bekijk je de video in deze blog. Meer tips ontvangen? Volg me dan ook op Instagram en Facebook voor regelmatige updates over het decoreren van je woning.

Helemaal fan van kurk? Dan heb ik nog een leuke blog voor je: ‘Deze krukdecoratie is superleuk!

interieurstylist inhuren

Wil je kennismaken?

Ben je enthousiast geworden en kun je niet wachten om je woning in een nieuw jasje te steken? Dan maak ik graag kennis met je. Bel me op 0615836813 of stuur me een bericht en je hoort snel van me!

Stuur me een bericht
Laat een reactie achter