Tweekleurige lambrisering verven in 5 simpele stappen

Wil jij een moderne twist geven aan de vintage lambrisering? Maak dan een lambrisering met verf, direct op de muur. In deze blog leer je hoe je een rechte lijn maakt met de juiste techniek. Ik koos voor twee tinten roze, voor een zacht maar speels effect. Welke kleuren kies jij? Een tweekleurige lambrisering verven is een eitje met dit handige stappenplan!

Ps. wil je wel een lambrisering, maar ben echt geen verftalent? Misschien kan ik je wel helpen, je kunt mij namelijk ook als schilder inhuren.

lambrisering verven eindresultaat

Stap 1 lambrisering verven: aansluitende wanden en plafond aftapen

Begin met het aftapen van de aansluitende wanden en plafond, én eventueel ramen als die binnen het vlak vallen. Tip: plak de schilderstape niet precies in de hoek! Hier zitten namelijk vaak oneffenheden, wat leidt tot een onregelmatige scheidingslijn. Plak de tape in plaats daarvan 1 à 2 mm náást de hoek voor een superstrak resultaat.

Stap 2 lambrisering verven: hoogte bepalen en scheidingslijn tussen de kleurvlakken aftapen

Bepaal nu de lambrisering hoogte. Doorgaans is dat ongeveer op 110 cm hoogte vanaf de vloer gerekend, maar maak hem zo hoog of laag als jij mooi vindt.

Wist je dat…

… een lambrisering jouw kamer wat knusser maakt? De muur lijkt namelijk wat minder hoog. Door de horizontale scheidingslijn tussen de twee kleurvlakken benadruk je tevens de lengte van die specifieke wand. Meer over het ruimtelijk effect van kleur in je interieur.

Lambrisering schilderen rechte lijn

Gebruik een houten lat waarop je de hoogte aftekent en neem die lijn op diverse plekken op de wand over. Plak met schilderstape van ijkpunt tot ijkpunt en controleer met een waterpas of de lijn recht loopt. Pas hier en daar aan als je ziet dat de lijn wat hakkelig loopt.

Bij met name oudere huizen kunnen de wanden wat scheef lopen. Merk je dat de lijn niet waterpas is op deze manier? Kijk dan of deze op het oog wel waterpas aanvoelt. Zo niet, dan kun je de waterpas volgen om de lijn aan te passen.

lambrisering schilderen rechte lijn

Stap 3 lambrisering verven: kleur #1 aanbrengen

Begin met de lichtste kleur van de twee. Gebruik een kwast en kleine verfroller voor de randen en vul het grote vlak met een brede verfroller in. Verf steeds een baan van 2 à 3 meter ‘af’ voordat je met de volgende 2 à 3 meter begint. Zo kun je goed ‘nat in nat verven’ en krijg je een streeploos resultaat.

Houd de droogtijd in acht en breng een tweede dekkende laag aan, zodat de kleurintensiteit maximaal is. Note: bij sommige kleuren moet je zelfs een derde laag aanbrengen. Klaar met de laatste laag? Haal de tape er direct na het verven voorzichtig af in een hoek van 45 graden, om te voorkomen dat je er later stukjes verf mee aftrekt. De tape rondom de buitenste wanden van het stuk muur dat je nog moet verven kun je uiteraard laten zitten.

lambrisering van verf

Weet je nog niet goed welke kleuren je wilt kiezen? Download dan de gratis checklist Perfecte kleuren in je woonkamer waarmee je zelf een mooi kleurenpalet voor de woonkamer kunt samenstellen.

Stap 4 lambrisering verven: scheidingslijn opnieuw aftapen

Nadat eerste kleur goed droog is, kun je de scheidingslijn opnieuw aftapen. Plak de tape 2 mm over de rand heen. Kleur #1 steekt dus 2 mm boven de tape uit. Zo voorkom je dat je per ongeluk een stukje wit tussen de twee kleuren uit ziet komen na het schilderen van de lambrisering.

Tip: gebruik sensitive schilderstape (origineel is die voor ondergronden zoals behang bedoelt) wanneer je niet wilt wachten tot de eerste kleur helemaal is uitgehard. Dat duurt namelijk een week of twee. Met deze tape is de kans namelijk klein dat je weer een stuk van de reeds geverfde laag aftrekt.

lambrisering schilderen rechte lijn

Stap 5 lambrisering verven: kleur #2 aanbrengen

Gebruik dezelfde techniek als in stap 3 om de tweede kleur te verven. Vergeet niet om weer z.s.m. de afplaktape te verwijderen.

lambrisering verven tips

Stap voor stap een tweekleurige lambrisering schilderen

Je ziet, een lambrisering verven is zo gebeurd en is zo’n toffe make-over voor je woonkamer/hal/slaapkamer! Je start met het aftapen van de randen en scheidingslijn (denk aan de 2mm marge). Vervolgens schilder je twee lagen van de lichtste verfkleur op de wand en herhaal je het proces voor de donkerste kleur. Met de handige tips in deze DIY blog, maak je er zeker een succes van!

Is een inspiratiesessie wat voor jou?

Vind je het idee van een lambrisering fantastisch, maar weet je niet hoe je er één bij elkaar passend geheel van maakt? Boek dan een interieur inspiratiesessie! Daarin gaan we de basis leggen voor jouw nieuwe interieur! Liefs, Dionne

Boek jouw sessie!
  1 Reactie
  1. comment-2162

    Jeffrey Breure

    Hoi Dionne, Wat een ontzettend leuk bericht heb je gedeeld. Bedankt voor de informatie over de tweekleurige lambrisering verven in 5 simpele stappen. Groetjes Jeffrey

    Beantwoorden
Laat een reactie achter