Sierlijke bloemenvaasjes van bierflesjes maken

bloemenvaasjes van bierflesjes met kant

Wie mij een beetje kent weet dat ik houd van upcyclen (het hergebruiken van spullen en die voor een ander doeleinde gebruiken dan het oorspronkelijke doel). Met mijn huwelijk voor de deur, ging ik dan ook op zoek naar leuke ideeën om mijn sprookjesbruiloft werkelijkheid te laten worden. Een idee dat heel leuk heeft uitgepakt is het upcyclen van oude bierflesjes en andere glazen flesjes tot mooie vazen. Bekijk hieronder het resultaat en laat je inspireren om zelf ook bloemenvaasjes van bierflesjes te maken.

Welke flesjes kun je recyclen?

Eigenlijk kun je allerlei glazen flesjes omtoveren tot vaas; van glazen keychupfles tot mayonaisepot, en van bierfles of wijnfles. Het belangrijkste is dat je ze goed kunt schoonmaken. Je kunt voor de eenheid wel letten op vorm, dikte, hoogte of kleur.

Benodigdheden om bloemvaasjes van bierflesjes te maken:

De bruiloft van mijn man en mij had als thema ‘bohemian met een romantisch tintje’. Dat betekent qua materiaal: veel glaswerk, touw, jute, kant, lint en hout. Om de gerecyclede flesjes te versieren heb je daarom nodig:

  • (wit) kant op rol, eventueel in verschillende breedtes
  • (wit) satijnen lint
  • rol jute lint
  • (bruin) dun touw
  • dubbelzijdige plakband op rol, doorzichtig!
  • lijmpistool
  • schaar

Stap 1. Bierflessen schoonmaken

Als eerste maak je de flesjes van binnen schoon en verwijder je eventuele etiketten. Dat gaat meestal eenvoudig door de glazen bierflessen een aantal minuten in een heet sopje van water en afwasmiddel te laten weken. Veel etiketten vallen er dan bijna vanzelf vanaf. Hardnekkige etiketten krab je eraf met je nagels, lijmresten verwijder je vervolgens met een wattenschijf en aceton.

Stap 2. Versieren

Nu het schoonmaakwerk achter de rug is, begint het versierwerk om van je bierfles een mooie vaas te maken. Speel wat met de materialen die je gekocht hebt en ontdek wat jij zelf mooi vindt.

Versieren met kant of jute

bloemvaasjes van bierflesjes met kant

Houd een stuk van de kanten rol eens op verschillende hoogtes of in verschillende richtingen op een bierfles. Heb je een mooie compositie bedacht? Plak dan een strook dubbelzijdige plakband op het kant. Verwijder het papierlaagje van het plakband, zodat de bovenkant ook plakt. Nu kun je het kant voorzichtig op de bierfles plakken en het overtollige kant afknippen.

bloemenvaasjes van bierflesjes met jute

Hetzelfde principe kun je ook toepassen op de jute band, alleen is het dan verstandig om op de twee korte uiteindes wat extra plakband te plakken zodat alles stevig op z’n plek blijft zitten. Uiteraard kun je ook kant over jute band plakken, voor een ander mooi effect.

Versieren met een satijnen strik

bloemenvaasjes van bierflesjes met satijnen strik

Bij de vaasjes die op de statafels kwamen vond ik het extra feestelijk om een strik toe te voegen. Gebruik hiervoor breed satijnen lint (de mijne was zo’n 4 cm breed). Rol deze anderhalf keer om je vingers heen (gebruik zoveel vingers naast elkaar als dat de strik breed moet worden) en laat nog vijf tot zeven cm over. Het lint dat uitsteekt vouw je twee keer om het midden heen en je legt er een knoop in. Nu heb je een strik gemaakt! Plak deze met een lijmpistool vast aan een ander lint en knoop deze om de hals van de fles heen.

bloemenvaasjes van bierflesjes resultaat

Versieren met touw

Ook met touw kun je flesjes leuk versieren. Draai bijvoorbeeld het touw een aantal keren om de buik van de fles heen en knoop de uiteindes samen in een mooie strik. Of gebruik dubbelzijdige tape/lijmpistool om het touw vast te plakken. Op de foto’s eerder in dit berichtje kun je zien hoe dit effect er uit ziet.

Nog enkele mooie voorbeelden van onze eigen bruiloft

bloemvaasjes van wijnflessen

Voor het bloemenvaasje op de linker foto is een glazen pot met bruine bonen gebruikt. Heel feestelijk zo, nietwaar? En de zonnebloemen staan in vrolijke groene wijnflessen in verschillende vormen.

bloemvaasjes van glazen sauspotten

Hier zie je leuke boeketjes staan in glazen potjes die voorheen dienst deden als pot voor appelmoes of een saus. Zo zie je maar dat je niet alleen van bierflessen vaasjes kunt maken, maar ook van allerlei andere glazen potten en wijnflessen.

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan! Stuur je eigen creaties zeker even in via de Facebook site van Kleurvol Wonen, dat vind ik altijd leuk om te zien.

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter