Pompon maken met wol? Zo doe je dat

DIY pompon maken van wol tutorial

Het is niet meer zo gewoon dat een plant in een bloempot of plantenbak staat. Tegenwoordig wordt er heel wat gestyled in en rondom huis met rieten mandjes en bijvoorbeeld papieren of stoffen zakken. Voor mijn Mexicaanse slaapkamer vond ik de rieten mandjes als plantenbak wel erg leuk. Dus heb ik er een gekocht met witte strepen erop. Maar ik wilde graag wat kleur toevoegen. Mijn idee? Een turquoise pompon maken van wol, keer 3! Maar hoe maak je pompons?

Grappig weetje: niet iedereen is het eens met hoe een pompon nou eigenlijk heet; ze worden ook wel pompoms, pom-poms of zelfs pompoenen genoemd!

DIY pompon maken met karton

Vroeger was ik altijd al veel aan het knutselen en heb ik de nodige pompons gemaakt. Al wist ik toen nooit zo goed wat ik verder mee moest doen als ze eenmaal klaar waren. Gelukkig had ik dit keer wel een leuke bestemming in mijn hoofd. Zo maak je een pompon van wol met behulp van karton.

1. Bepaal hoe groot je pompon moet worden

Een pompon is rond. Om een pompon te maken teken je dan ook eerst een cirkel uit op karton (zoals een pak muesli). Gebruik als hulpmiddel bijvoorbeeld een glas of rond kommetje. In het midden van de cirkel, teken je een tweede cirkel. Deze knip je er vervolgens uit, zodat je een cirkel met een gat overhoudt. Houd er dan ook rekening mee dat je pompon nog kleiner wordt ter grootte van de diameter van de cirkel. Dus, is je buitenste cirkel 10 cm en heeft het middelste rondje een doorsnee van 3 cm, dan wordt de pompon 7 cm groot.

Pompon maken van wol stap 1

2. Pak je wol erbij!

Een pompon maken gaat gemakkelijk met wol. Het kan met dik of dun wol, dat maakt voor de techniek niet uit. Leg eerst de twee kartonnen platen op elkaar. Knip een lang stuk wol af en wikkel deze door het gat om het karton heen, helemaal rond. wanneer je aan het einde van de draad bent gekomen, knip je een nieuw stuk af en ga je daarmee verder.

Pompon maken van wol stap 2

Let erop dat je in een soort taartpunt werkt, het wol zin in het midden dichter op elkaar dan aan de buitenkant. Alleen dan wordt je wollen pompon mooi rond. Ga in totaliteit twee keer rond.

3. Pompon open knippen

Nu komt het ‘tricky’ gedeelte van een pompon maken: het doorknippen van de wol. Leg eerst een stuk wol aan de kant, die je gaat gebruiken om de woldraden straks bij elkaar te binden. Maak dan ruimte om een schaar tussen de twee kartonnen helften te zetten en knip aan de buitenste ring de draden door. De wol kan door het middelste gat vallen als je dit niet heel voorzichtig doet. Laat dit het liefste aan een volwassene over.

Pompon maken van wol stap 3

Pak nu het stuk wol dat je aan het begin van deze stap hebt afgeknipt en schuif deze voorzichtig tussen de 2 kartonnen cirkels in. Trek hem helemaal rondom, zodat de wollen draadjes naar het midden getrokken worden en leg er een knoop in. wikkel nogmaals om het centrum heen en leg nog een knoop. Nu heb je als het goed is al een best mooie pompon.

Pompon maken van wol stap 3b

4. Geef je pompon een knipbeurt

De pompom ziet er nu een beetje uit alsof hij naar de kapper moet, er steken namelijk stukjes uit. Deze knip je netjes af op de lengte van de ‘goede’ wollen draadjes. Nu is je DIY pompon klaar!

Pompon maken van wol stap 4

Ik heb de mijn aan deze leuke rieten mand gehangen, maar je kunt ook een pompon maken en bijvoorbeeld als sleutelhanger gebruiken. Of als konijnenstaartje, vloerkleed (als je er heel veel maakt), schaapje, moderne bloemknop… Je ziet: knutselen met pompons is leuk voor jong en oud!

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  9 Reacties
 1. comment-2147

  Anna Kanning

  Ik ben een kind en waarom moet je 2 rondjes knippen? Groetjes Anna

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Anna, je hebt twee rondjes nodig zodat wanneer je klaar bent je daar de schaar tussenin kunt wrikken. Dan kun je netjes precies in het midden van de lussen knippen. Zie ook de foto bij stap 3, dan zie je wat ik bedoel. Succes en veel plezier ermee 🙂

   Beantwoorden
 2. comment-2119

  A

  Welke wol moet je gebruiken?????

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hi, ik heb in dit geval geloof ik gewoon synthetische wol van de Action gebruikt. Het is denk ik maar net voor welk doeleinde je het wilt gebruiken voor welke kwaliteit je kiest. Groetjes

   Beantwoorden
 3. comment-1468

  Sofie vanryckeghem

  Sofie dag
  Pompons maken

  Beantwoorden
 4. comment-1259

  Helmoine

  Die van mij is bijna uit elkaar gevallen😐

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Dat is echt heel erg jammer! Misschien kun je de cirkel de volgende keer wat groter maken, dan is het makkelijker te hanteren. Of vraag bij het binden hulp van iemand anders: de een houdt de kartonnetjes met garen op zijn plek en de ander bindt het touwtje er omheen. Groetjes

   Beantwoorden
 5. comment-1163

  Caroline

  Hoi Dionne, ik ga met de pompon makers van Hema aan de slag.Bedankt voor je ideeen

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Caroline, super leuk! Is het inmiddels al gelukt of ga je er nog meer aan de slag? Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
Laat een reactie achter