Gave plantenbak maken van een oude autoband

plantenbak maken autoband

Zo een keer per 2 jaar is het meestal tijd om je autobanden te vervangen. Ze hebben je van A tot Z gebracht, iedere keer weer. Op die regenachtige dagen zorgen ze ervoor dat je droog op jouw bestemming kwam. Wanneer de treinen niet reden, kon je altijd op je trouwe auto rekenen. Waarom zou je jouw autobanden niet een nieuwe mooie bestemming geven als ze het primaire doel niet meer kunnen dienen? Oké, misschien ben ik niet echt zo gehecht aan ze, maar mooi staan ze zeker in mijn tuintje.

Autobanden in je tuin?! Ja ik ben meerdere malen een beetje uitgelachen toen ik zei dat ik van mijn gebruikte autobanden bloembakken wilde maken. Op Pinterest was ik al een hele tijd geleden geïnspireerd geraakt voor het hergebruiken van oude autobanden. Toen het eenmaal zover was heb ik dan ook geen moment getwijfeld of ik de autobanden bij wisseling moest bewaren. Nu ik eindelijk een tuin heb, was het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een plantenbak maken van autobanden.

Een plantenbak maken van autobanden, hoe gaat dat?

Die vraag heb ik mezelf gesteld. Want ondanks de leuke inspiratie op Pinterest stond er nergens een echte uitleg bij. Door logisch na te denken over wat ik wilde bereiken, heb ik de volgende stappen bedacht.

De autoband plantenbak wilde ik op zijn platte kant, dus met het gat dat in het midden zit op de grond, gaan gebruiken. En ik wilde dat het mogelijk zou zijn om de plantenbak nog te verplaatsen, ook nadat deze met aarde en plantjes gevuld zou zijn. Daarnaast moest het een vrolijke boel worden, dus kleur toevoegen was een must.

1. Autobanden verven

Maak de buitenkant van de autoband eerst stof- en vetvrij. De buitenkant van de autoband kun je verven met lakverf op terpentinebasis. Gebruik geen verf op waterbasis, dat gaat waarschijnlijk niet goed in ons regenachtige landje.

Om het snelst klaar te zijn gebruik je een verfroller met lange haren. Die komt namelijk makkelijk in het profiel van de autoband. Wil je een goedkopere optie? Dan kun je voor een paar euro een pakketje met schuim lakrollers kopen en gebruik je een penseel om het profiel in te kleuren. Dit heb ik ook gedaan.

plantenbak maken autoband - verven

Droogtijd: zo’n halve tot hele week, omdat zich in het profiel van de autoband veel verf ophoopt. Pak rollers en kwasten in met plastic folie als je nog een tweede laag wilt verven, om tussentijds uitdrogen te voorkomen.

Idee: misschien kun je het ook eens met een verfspuitbus proberen om de plantenbak te maken. Dat zal wellicht minder verfophoping veroorzaken en daardoor sneller drogen.

2. Onderkant verstevigen

Zaag een plat latje op die lengte af dat het ongeveer 6cm groter is dan het gat midden in de band. Leg het latje vervolgens in de binnenkant over het gat heen. Dit zorgt ervoor dat het mandje dat je in de volgende stap toevoegt, niet zomaar er doorheen kan vallen. Voor nog meer stevigheid leg je nog een latje kruislings in de autoband.

plantenbak maken autoband- onderkant verstevigen

Tip: Deze stap kun je overslaan als je zeker weet dat je de plantenbak nooit zult verplaatsen na het planten.

3. Basket in de band leggen

Om de plantenbak mobiel te maken, moet je ervoor zorgen dat de aarde niet rechtstreeks erin komt. De hanging baskets in mijn tuin brachten me op het idee om een binnenmand van kokosvezel te gebruiken voor in de autoband. Koop de binnenmand op een maat die goed in de autoband past. In mij geval heb ik een diameter van 30 centimeter gebruikt.

plantenbak maken autoband kokos basket

4. Aarde strooien

Begin met een flinke laag aarde op de kokos binnenmand te strooien. Je zult vanzelf merken dat de mand onder het gewicht ervan plat gaat liggen. Knip de kokos binnenmand eventueel een klein beetje in als je merkt dat het toch niet lukt. Vul de band goed op met aarde, ook in de holtes aan de zijkanten.

plantenbak maken autoband aarde

5. Bloemetjes planten

Wanneer de bloembak zover geprepareerd is, kun je bloempjes of kruidenplanten erin zetten. Combineer een aantal plantenbakken van autobanden in verschillende kleuren of formaten voor een vrolijk effect.

plantenbak maken autoband eindresultaat

plantenbak maken autoband eindresultaat

Ik heb er nu 3 gebruikt. Nummer 4 ga ik misschien nog verven en op z’n zij gebruiken. Dan vul je alleen de binnenkant van de daadwerkelijke band met aarde en plant je de bloempjes rechtstreeks daarin. Ook super leuk om op te hangen!

Wat vond jij van dit blog? Laat het mij weten via een reactie of een berichtje op Facebook! En foto’s zijn van harte welkom!

Over de auteur
Dionne Breure
Dionne Breure

Hoi, ik ben het gezicht achter Kleurvol Wonen. Ook online geef ik je graag inspiratie, advies en tips over de inrichting van je droomhuis. Laat vooral je reactie achter op dit berichtje, ik vind het erg leuk om te lezen wat je van mijn blog vindt en of je misschien nog vragen, opmerkingen of eigen tips hebt!

  4 Reacties
 1. comment-588

  Lia

  Cocosmandje word gegeven moment onder in nat,dan word het hout ook nat en dat gaat schimmelen. Is er evt iets anders te bedenken ipv houten latjes?

  Beantwoorden
  • comment-589

   Dionne Dullens

   Hoi Lia, bedankt voor je vraag. Als je geïmpregneerd tuinhout gebruikt mag dit geen probleem vormen. Dit hout is immers bestand tegen vocht en bedoeld voor buiten. Mijn plantenbakken staan al ruim 2 jaar en zijn nog steeds erg stevig. Veel succes ermee!

   Beantwoorden
 2. comment-1367

  Antje

  Ik ben helemaal los gegaan in de tuin ..Ik ga oude banden gebruiken om een moestuin er in te beginnen ben al een heel end gekomen ..maar nergens wort uitgelegd hoe je ze moet schilderen

  Beantwoorden
  • comment-1368

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Antje, dan gaat het met de uitleg in deze blog vast wel lukken 🙂 En mocht je toch nog ergens een vraag over hebben, dan kun je die hier stellen. Veel plezier ermee!

   Beantwoorden
Laat een reactie achter