Hoe heerlijk is het om wakker te worden met het gevoel dat je in Mexico bent? Dat gevoel wil ik graag op de slaapkamer in het nieuwe huis creëren. Op Pinterest heb ik de nodig inspiratie gevonden hiervoor. Als één ding opvalt, dan is het wel dat je gebombardeerd wordt met felle kleuren. Heerlijk! Na het samenstellen van een kleurenpalet, had ik besloten om één muur okergeel te verven. Een kleur die typisch is voor Latijns-Amerikaanse huizen. Hier komt wel wat meer bij kijken dan een witte muur verven. Benieuwd naar hoe je een muur verven in een knalkleur het beste aanpakt? Lees dan verder.
Gekleurde muur verven: de basics
Eerst muur of plafond verven?
Eerst even een kleine zijstap voor als je ook het plafond wilt verven. Want, start je met de muur verven of toch eerst het plafond? Mijn advies is: verf eerst het plafond. Bij het plafond verven kan het namelijk gebeuren dat er wat spetters naar beneden komen vliegen. Aan ‘mijn muren’ te zien, hebben mijn voorgangers hier last van gehad. Opgedroogde spetters kun je overigens nog voorzichtig proberen te verwijderen met een plamuurmesje. En gaatjes vul je eerst met (sneldrogende) muurvuller.
Bescherm je vloer met DIK afdekzeil
Bescherm je vloer altijd goed. Je kunt in de bouwmarkt dunne afdekzeilen kopen, maar die waaien al gauw op en een scheur ontstaat ook relatief eenvoudig. Mijn tip is daarom: gebruik stevig afdekzeil. Ik had het geluk dat mijn vader nog een oud tentzeil had liggen, dat werkte perfect. Het is misschien wat duurder, maar oh zo veel fijner en ook een volgende keer weer te gebruiken.
Muur afnemen voor verven
Het duurt maar een paar minuutjes, maar het scheelt een hoop spinnenwebben en andere troepjes die in je verf terecht kunnen komen: neem de muur eerst af met een natte doek. Alleen water gebruiken is voldoende als er geen vet op de muur zit. Gebruik anders eerst een ontvetter om de muur schoon te maken.
Muur verven met roller? Kies de juiste roller
Wanneer je voor het schap met verfrollers staat, kun je denken: wat een hoop verfrollers, welke heb ik nou nodig?! Tenminste die vraag kwam bij direct op. Even navragen en wat blijkt:
- wil je een gladde muur verven (bijvoorbeeld gestuukte muren) – kies voor een verfroller met hele korte haren
- wil je een muur verven met reliëf erin – kies voor een verfroller met lange haren zodat deze in alle kiertjes kan komen
Dit staat ook netjes erbij vermeld in het schap, dus even de etiketjes lezen en dan is het niet meer zo moeilijk. Let ook op: je hebt verfrollers voor verf op waterbasis en verfrollers voor verf op terpertinebasis, dus check dit van tevoren.
Gebruik géen universele afplaktape voor scherpe lijnen
Als je één muur in een kleur wilt verven en de rest wit laat, zoals ik, betekent dit dat er raakvlakken tussen wit en kleur komen bij de randen. Waar ik vroeger weleens probeerde om met universele afplaktape een mooie lijn te krijgen, investeer ik nu liever in de duurdere tapes zoals Pattex of Frogtape die beloven (en waarmaken) dat je een perfect strakke verflijn kunt creëren. De universele tapes geven wat mij betreft altijd een wat teleurstellend resultaat.
Probeer ook om van rand tot rand één stuk tape te plakken. Als je werkt met kleine stukjes die je aan elkaar vastplakt, dan ga je hoogstwaarschijnlijk bobbels zien op de plekken waar de stukken tape bij elkaar komen.
Eerst randjes muur verven – liefst samen!
Je kunt je voorstellen dat je met een verfroller niet (of zelfs onmogelijk) in de hoeken en randen komt. Ga daarom eerst de lijnen na met een kwast, ook bijvoorbeeld om een lichtschakelaar of stopcontact heen.
Toen ik de hele muur eenmaal geverfd had, viel mij wel op dat te zien was dat de randen met een kwast gedaan waren. De tweede laag heb ik daarom anders aangepakt. Het beste is om ‘nat in nat’ te schilderen, wat betekent dat je eigenlijk direct over de randen heen moet rollen. Doe deze klus daarom bij voorkeur samen (één iemand verft de randjes met een kwast en de ander gaat er direct met de verfroller overheen tot zover dat mogelijk is). Je kunt dit ook in je eentje; verf de horizontale lijnen dan in stukjes van plusminus één meter, ga dan rollen, en vervolgens weer verder met de kwast.
Muur verven in kleur = 2 a 3 lagen nodig
Alhoewel bij een opfrisbeurt van een witte muur (met een beetje kwaliteit verf) één laag verf genoeg is, moet je bij een kleur ervan uitgaan dat je twee tot drie lagen nodig hebt voor het perfecte resultaat. Hieronder zie je hoe mijn muur er na één verflaag uitzag. Niet echt mooi toch? Ik heb uiteindelijk drie lagen verf aangebracht om een egaal effect te krijgen.
Verf in vierkantjes van 1×1 meter
Ik zei het daarstraks al: verf ‘nat in nat’. Na de eerste laag verf vond ik dat de strepen van de roller behoorlijk te zien waren. Toen herinnerde ik mij een aflevering van VT Wonen, waarin de specialist zei om stukken van 1×1 meter te verven. Zo voorkom je dat je weer over opgedroogde stukken heen gaat verven, want dat veroorzaakt strepen. Zelf heb ik ook nog bedacht om de vierkantjes heel zachtjes in haakse richting te verven met de roller wanneer ik weer een vierkantje af had. Uiteindelijk heeft dat een heel mooi, egaal resultaat opgeleverd!
Mijn gekleurde muur is af (en de nieuwe vloer trouwens ook!) en ik ben erg blij met het resultaat. Ik kan niet wachten op de meubels, die komen over een paar weekjes.
Vond je deze blog leuk en leerzaam? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Kleurvol Wonen. Daarin deel ik de komende tijd nog meer klus- en decoratietips!