Muur verven in een kleur: egaal en strak in 3 stappen

Kijk je al te lang tegen witte muren aan en wil je nu echt een muur verven in een kleur? Ik juich het alleen maar toe, want interieur kleuren kunnen zo veel meer sfeer brengen in huis! Als je aan de slag gaat met verf, wil je natuurlijk wel dat de verflaag er mooi op komt te zitten en wil je al zeker geen lelijke overgangen tussen de gekleurde muur en de aangrenzende muren / het plafond.

Daarom lees je in dit blog hoe je in 3 stappen een muur in een kleur verft zónder lelijke strepen en mét strakke randen. Inclusief instructievideo!

Bekijk hierboven de video!

Benodigdheden

Een muur verven in een kleur kun je het beste aanpakken met een goed stappenplan. En een goede voorbereiding is het halve werk. Dus, wat heb je nodig?

 • muurverf (ik gebruikte Dazzling Ochre krijtverf op de kleine wand en Karma s 1010-G10Y extra matte muurverf van Histor op de andere wanden)
 • muurverfroller en acrylkwast
 • verfbak
 • speciale afplaktape voor extra strakke lijnen (gebruik niet de universele witte tape!)
 • emmer water met een doekje

Stap 1: randen afplakken

Start met het afplakken van de randen van de aangrenzende muren en het plafond. Doe dit niet precies in de hoek, maar juist zo’n 2 mm er vanaf (en dan op de muur die niet geverfd wordt). Een paar millimeter naast de hoek is de muur namelijk meestal net even wat minder hobbelig, waardoor je een veel strakkere lijn krijgt dan wanneer je de tape precies op de grens plakt.

muur verven in een kleur: tape 2 mm náást de hoek plakken

Overige tips:

 • plak 1 rand af met 1 doorlopend stuk tape (werk niet met stukjes)
 • druk de tape goed aan met je vingers
 • plak kozijnen en eventuele stopcontacten e.d. ook af (verwijder de behuizing het liefst en vergeet niet de stroom af te zetten voordat je dit doet)

Stap 2: schilderen in hokjes

Verdeel je muur nu in gedachten in hokjes van ongeveer 1×1 meter. Gebruik een acrylkwast om de randjes te verven, maar werk slechts 1 meter vooruit.

Dan ga je dit hokje direct invullen met de verfroller. Ga hierbij ook zo goed mogelijk over de randjes heen (verwijder eventuele uitschieters op aangrenzende muren direct met een nat doekje). Verf eerst een laag een verticale richting en ga er dan nog eens overheen in de horizontale richting. Als laatste breng je weer een laag in de verticale richting aan. Op deze manier krijg je een mooi, egaal effect.

muur schilderen in kleur: hokjes verven

En hoe verder?

 • Is je eerste ‘hokje’ af, ga dan verder met het volgende hokje van 1x1m eronder.
 • Is de eerste baan af? Ga dan op dezelfde manier verder met de baan ernaast.

Overige tips:

 • Wees niet te zuinig met je verf (je moet nooit te veel druk hoeven zetten op de roller)
 • Werk goed door en laat de verf ondertussen niet opdrogen!

Stap 3: tape verwijderen

Je bent bijna klaar met de muur verven in een kleur! Check eerst of de wand misschien nog een tweede laag verf nodig heeft. In mijn geval pakte de groene verf in één keer goed, maar moest ik op de okergele muur nog een tweede laag aanbrengen voor een egaal resultaat. De tweede laag breng je pas aan wanneer de droogtijd (zie verfblik) verstreken is.

Ben je helemaal klaar met het verven van de muur? Haal dan de tape eraf terwijl de verf nog nat is. Laat deze niet eerst drogen, anders heb je kans dat er stukjes verf meekomen met de tape.

gekleurde muur verven eindresultaat

Het eindresultaat zie je hierboven!

Meer tips ontvangen voor het schilderen van je muur in een kleur?

Wil je bovenstaande stappen in actie zien en nog meer tips ontvangen, bijvoorbeeld over het kiezen van het juiste kleurenpalet? Of hoe je van je raamkozijn iets bijzonders maakt? Check dan zeker even ook even de video ‘DIY Muur verven in een kleurtje, hoe doe je dat streeploos?’

Wist je trouwens dat je met slimme kleurentrucs een ruimte ook optisch kunt manipuleren? Handig bijvoorbeeld als je een lange smalle ruimte wat breder wilt laten ogen. Of een hoge kamer wat knusser wilt maken. In mijn blog 6x Het ruimtelijk effect van kleur in je interieur lees je hoe ze zelf deze trucs kunt toepassen!

interieur quickscan aanvragen

Is een inspiratiesessie wat voor jou?

Zijn de wanden in een nieuwe kleur geverfd, super tof! Maar wil je vervolgens graag nóg meer gezelligheid en eenheid in je interieur en weet je niet goed hoe? Dan kom ik graag bij je langs voor een inspiratiesessie aan huis. Gedurende 3 uur mag je me het hemd van het lijf vragen over alle interieurvragen die je maar kunt bedenken.i

Ontdek meer
  2 Reacties
 1. comment-1642

  Marie de Jonge

  Bedankt voor de handige tip over het afplakken van een muur! Ik vind het ook altijd lastig om netjes te werken in de hoeken, zelfs wanneer ik deze netjes afplak met tape. Ik ga de overige stappen om een egaal effect te behalen uitproberen. Hopelijk zie ik dan geen strepen wanneer het licht erop schijnt!

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Marie, bedankt voor je reactie. Hopelijk gaat het helemaal goed komen met de tips uit mijn blog 😉 Succes!

   Beantwoorden
Laat een reactie achter