Kleur- en interieurtrends 2019 #2: There is a crack in everything

In het vorige blog las je al over kleur- en interieurtrend #1: A darker shade of pale. Ruwe materialen, veel gebrand hout en dramatisch marmer spelen daarin de hoofdrol. In deze blog neem ik je echter mee in een wereld waar imperfectie als standaard geldt ‘There is a crack in everything’. Wat betekent dit voor jouw interieurdesign? Welke kleuren en materialen moet je kiezen?

kleur- en interieurtrends 2019 - handwerk

Niet alleen wijzelf, maar ook ons interieur hoeft niet meer prefect te zijn. Er mogen oneffenheden of scheurtjes te zien zijn. Deze trend is terug te voeren naar een reactie op de massaproductie waarmee we dagelijks om de oren gegooid worden. Elk item uit de fabriek ziet er hetzelfde uit, en ziet er bovendien perfect uit. Deze tweede kleur- en interieurtrend gaat daar dus tegenin. De imperfectie geldt weer als standaard. Dat betekent niet dat per definitie alles met de hand gemaakt is, maar het oogt in ieder geval wel zo. Ook als het uit de fabriek komt…

Binnen deze trend zien we veelal het gebruik van velours (dat aaibare stof), versleten dessinssteenkleurenporeuze marmers, een hint van goud en lichte vertrekken.

kleur- en interieurtrends 2019 - imperfectie

Verfkleuren passende bij deze trend

Ook deze interieurtrend van 2019 kent kenmerkende Histor verfkleuren. Wat hierin opvalt is dat er zowel van koele als warme kleuren gebruik gemaakt wordt:

  • Forel
  • Reliëf
  • Damp
  • Zandsteen
  • Couscous
  • Honing
trendkleuren 2019 - there is a crack in everything

Kleurenpalet ‘There is a crack in everything’

Hoe vertaalt zich dit naar het interieur?

Ga voor een verweerd uiterlijk

We zien veel versleten decoratie, bijvoorbeeld in prints op behang of vloerkleden. Maar ook een (enigszins versleten) velours bank past perfect in dit plaatje. Daarnaast zien we onregelmatigheden in servies (zoals het gebruik van organische vormen en het mixen van verschillende soorten servies, dus een algehele imperfectie).

Kies gouden accenten

Ook zien we veel goudkleurige decoratie in deze stijl. Of het nou een gouden kandelaar is of gouden kevers aan de wand, a touch of gold is altijd goed. Hieronder op de foto’s is daarnaast ook een velours klok te zien die hangt aan een wand bekleed met een speels behang.

kleur- en interieurtrends 2019 - velours en goud

Foto’s genomen op de VT wonen&design beurs 2019

De cirkel is heilig

Door te werken met de cirkel in je interieur creëer je meer zachtheid. De cirkel staat namelijk voor verbinding en harmonie, en dat is fijn. Zeker in onze veelal rechte ruimtes. Je kunt de cirkel op allerlei manieren verwerken, bijvoorbeeld in een ronde tafel, een rond kleed of een ronde vaas. Of hang, zoals op de foto hieronder, een ronde, gouden spiegel aan de wand, zet een flinke kamerplant in een mooie ronde bloempot en zet nog een comfortabele ronde poef in je woonkamer voor een harmonieus gevoel.

kleur- en interieurtrends 2019

Foto genomen op de VT wonen&design beurs 2019 bij Flexa

Combineer warm en koud

Combineer ook eens hout met keramiek, voor een ruwe en imperfecte uitstraling binnen je interieur. En combineer warme met koude kleuren. Wist je trouwens dat, wanneer je warme en koele kleuren met elkaar combineert, de warme kleuren nóg warmer ogen en de koelere kleuren nóg koeler?

kleur- en interieurtrends 2019 - there's a crack in everything

Foto genomen op de VT wonen&design beurs 2019

In de stand van Boxworx, was ik erg onder de indruk van de prachtige schilderijen die op oude, versleten houten deuren gemaakt zijn. Het reclaimed hout dat hiervoor gebruikt wordt, is een goed voorbeeld van dat materialen er niet perfect uit hoeven te zien. Leestip: 3 meest gemaakte fouten bij een schilderij ophangen.

Steenlook is helemaal hot

Wat betreft muurverf, wordt er binnen deze kleur- en interieurtrend van 2019 veelal gekozen voor steeneffecten op de wand. Dat betekent dus dat we in 2019 weer veel kalk- en krijtverf te zien krijgen. ‘Wat is nou qua effect het verschil tussen deze twee verfsoorten?’ vraag je je misschien af. Met kalkverf krijg je een vlekkerig effect (gebruik hiervoor een doek bij het aanbrengen van de tweede laag). Met krijtverf krijg je daarentegen een egaal effect. Maar je kunt natuurlijk ook aan de slag met behang met steenlook.

kleur- en interieurtrends 2019 - steenlook aan de wand

Foto genomen op de VT wonen&design beurs 2019

De ideale vlakverdeling

Speel daarbij ook eens met vlakken. Een muur hoeft niet per definitie in één enkele kleur geverfd te worden; je kunt er ook vlakken op schilderen. Wat ik zelf een leuk voorbeeld vond die tijdens de powerclass van de NIA Academie (op de VT wonen&design beurs) gegeven werd, was een huiskamer waar op de muur een vlak ter grootte van de deur in een andere kleur geverfd was. Maar deze overlapte niet precies de deur, maar een groot gedeelte van de deur en een klein gedeelte van de muur ernaast. Optisch doet dat dan echt wat met je, je gaat er echt even bij stilstaan.

In love with this trend?

Ben jij als een blok gevallen voor deze trend? Ga dan bijvoorbeeld op zoek naar velours bank en leg daaronder een mooie mat met een versleten dessin. Zoek een bijzettafeltje met een marmeren blad en zet een een aantal goudkleurige kaarsjes of andere frutsels erop. Houd het gevoel in het vertrek licht en gebruik de kleuren forel, reliëf, damp, zandsteen, couscous en/of honing. Dan zit je helemaal gebeiteld.

Nog niet helemaal overtuigd of gewoon benieuwd naar de andere woontrends van 2019? Lees dan ook

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter