Kleur- en interieurtrends 2019 #1: A darker shade of pale

Begin oktober bezocht ik samen met een creatieve vriendin de VT wonen&design beurs 2019. Beiden hoopten we geïnspireerd te worden op het gebied van interieurdesign. En dat is gelukt! Wat een mooie, compleet ingerichte designstudio’s waren er! Én we wisten ook een plekje te bemachtigen voor de powerclass ‘Kleur- en Interieurtrends 2019 toepassen in het interieur’, gegeven door de NIA Academie. Welke wijsheden hebben we daar opgestoken?

De drie interieurtrends van 2019

Ellentine van Elderen, docente aan de NIA Academie, was hierin heel helder; er zijn drie kleur- en interieurtrends waar we niet omheen kunnen in 2019:

  • Trend 1: A darker shade of pale
  • Trend 2: There is a crack in everything
  • Trend 3: Spice up your world

Wat die trends precies inhouden? Dat lees je hier onder.

kleur- en interieurtrends 2019 overzicht

Kleur- en interieurtrend #1: A darker shade of pale

We gaan weer terug naar donkerdere interieurs, die ons een gevoel van geborgenheid geven. Ellentine legde uit dat dit een tegenhanger is van lichte ruimtes, die vooral geassocieerd worden met ‘een gunstig toekomstperspectief’. Daarbij zag je de afgelopen jaren vooral lichte pastelkleuren. Bij deze nieuwe trend zien we ook ruwe materialen, veel gebrand hout en dramatisch marmer. En donkergroen voert de boventoon; verfspecialist Histor heeft dit vertaald naar de Histor kleur van het jaar 2019 ‘nachtwacht’.

Verfkleuren passende bij deze trend

De interieurkleuren van ‘A darker shade of pale’ zijn in de basis een donkerdere variant op de ‘bleke’ pasteltinten van afgelopen seizoen. De Histor verfkleuren die hierbij passen, zijn:

  • Nachtwacht
  • Opgestapeld
  • Bodega
  • Cacao
  • Merrie
  • Geest
trendkleuren 2019 - a darker shade of pale

Kleurenpalet ‘A darker shade of pale’

Hoe vertaalt zich dit naar het interieur?

Houd het lekker knus en geborgen

Kleinere ruimtes maken we optisch weer kleiner, bijvoorbeeld door deze donkere kleuren toe te passen in badkamers. Dat maakt dat de ruimte ook weer meer geborgenheid geeft. In de badkamer op de foto hieronder (genomen bij de stijlstudio van het merk Alterna), zien we heel goed dat marmer de hoofdrol speelt; een flinke wand en de vloer bestaan uit marmer. Daarnaast zie je als tegenhanger de glazen douchewand, om het geheel transparanter te maken.

kleur- en interieurtrends 2019 - dramatisch marmer

Foto genomen op de VT wonen&design beurs 2019

Op de beurs zagen we veel donkergroene wanden, met een matte afwerking. Aanschouw deze prachtige kleur behang ook eens (behang van Eijffinger, reunited 372541).

kleur- en interieurtrends 2019 - a darker shade of pale

Foto genomen op de VT wonen&design beurs 2019

We gaan weer voor een matte afwerking

Er wordt binnen deze interieurtrend ook veel gewerkt met glas (voor transparantie) en een matte afwerking. Wat betreft keukens, gaan we binnen deze interieurtrend van 2019 voor greeploze, matte keukens. Hierdoor komt de kleur van de keukenkastjes ook beter tot zijn recht.

kleur- en interieurtrends 2019 - greeploze, matte keukens

Foto genomen op de VT wonen&design beurs 2019

Maak het spannend

Ellentine gaf als tip: je kunt je interieur kleuren door binnen één kleur te spelen met verschillende diepgangen (door binnen één dezelfde kleurstaal te spelen met lichtheid en verzadiging). Maar je kunt het ook veel spannender maken door kleuren die náást elkaar liggen op de kleurwaaier met elkaar te combineren. Bovendien verandert kleurbeleving ook door de lichtval, dus dat is ook iets om rekening mee te houden wanneer je een (verf)kleur kiest.

Welke kleur staat in de spotlight?

Het is ook belangrijk om te bepalen of een kleur in het interieur een hoofdrol of bijrol krijgt. Bodega is bijvoorbeeld een erg krachtige kleur als hoofdrolspeler; dus wanneer de kleur de boventoon voert. Gebruik je hem wat subtieler, in één of enkele accessoires, dan krijgt hij slechts een bijrol. De verhouding van kleur is dus ook erg belangrijk.

kleur- en interieurtrends 2019 - bodega

Foto genomen op de VT wonen&design beurs 2019

In deze stijlstudio van Riverdale op de beurs, zie je dat de kleur bodega een bijrol speelt; je ziet het terug in de kussentjes en kaarsjes. Er is goed gewerkt met de verschillende kleuren van de interieur- en kleurtrend ‘A darker shade of pale’. De kleuren zijn mooi mat. Daarnaast zie je ook van een andere trend (kleur- en interieurtrend 2019 #2: There is a crack in everything) duidelijke invloeden, namelijk: de goudaccenten en de velours stoffen.

Stil je honger naar meer kennis over de kleur- en interieurtrends

Hopelijk heb ik weten te inspireren met deze blog over de trend ‘A darker shade of pale’. Wil je meer weten over de andere twee kleur- en interieurtrends van 2019? Lees dan ook de blogs over:

Tot gauw!

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter