Kinderkamer kleuren en hun invloed op gedrag

kinderkamer kleuren en hun invloed op gedrag

Wanneer je een kinderkamer gaat decoreren is het goed om stil te staan bij de kleuren die je kiest. Kleur kan namelijk het gedrag van je kind op een positieve (of minder positieve) manier beïnvloeden. Kleur kan bijvoorbeeld inspireren, kalmeren, motiveren of juist agiteren. In deze blog ontdek je hoe de kinderkamer kleuren zo kunt kiezen dat je zoon of dochter zich helemaal thuisvoelt op zijn/haar eigen kamertje.

Kleurassociaties en emoties

Kleuren zijn drager van een bepaalde betekenis, omdat we een kleur koppelen aan specifieke gebeurtenissen of associaties. Zo vinden veel mensen blauw in het interieur een rustgevende kleur, omdat we die kleur onbewust linken aan een blauwe hemel. Hieronder beschrijf ik deze kleurassociaties in relatie tot kinderkamers en het gedrag van kinderen. Houd er wel rekening mee dit algemene associaties zijn en dat kleurassociaties en voorkeur voor kleuren ook kunnen verschillen van kind tot kind.

Groen

Groen is bij uitstek de kleur die we associëren met de natuur, gezondheid en veiligheid. Het is een kleur die een kalmerende invloed kan hebben op je kind. Ook blijkt uit onderzoek (zie The Complete Book of Color by Suzy Chiazzari) dat groen de leessnelheid en het leesbegrip van kinderen kan verbeteren. Vanwege deze positieve eigenschappen kun je dus eigenlijk nooit te veel groen gebruiken in de kinderkamer.

Geel

Maakt je kind huiswerk aan het bureau in de kinderkamer? Dan kan geel weleens een goede kleur zijn. Het is niet alleen een positieve, blije, prikkelende kleur die we associëren met de zon, op de juiste manier toegepast kan geel ook de motivatie en concentratie verbeteren. Pas wel op dat je niet helemaal los gaat met geel op de slaapkamer, het blijft namelijk ook een plek waar je kind tot rust moet kunnen komen na een lange schooldag. Op de foto hieronder hebben ze dat bijvoorbeeld heel slim aangepakt door de gele lambrisering onder het bed te laten stoppen.

Wist je trouwens dat geel extreem gevoelig is voor nabije kleuren? Naast zwart wordt geel bijvoorbeeld al gauw erg hard, terwijl het naast wit vrolijk en lichtvoetig uitziet.

Blauw

Een blauwe slaapkamer straalt rust en kalmte uit. Het is een kleur die een ontspannende werking kan hebben en waarvan gezegd wordt dat deze de bloeddruk en hartslag verlaagt. Deze kinderkamer kleur is dus zeker goed om te overwegen als je kind gauw overprikkeld of gespannen is, of last heeft van woedeaanvallen.

Voorkeur voor een bepaalde kleur kan overigens ook leeftijdsgebonden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat veel kinderen in de leeftijdscategorie 11 tot 13 jaar de voorkeur geven aan blauw en rood? Terwijl kinderen tussen de 6 en 8 jaar vaak de voorkeur geven aan oranje en geel?

Rood

Rood is een erg intense kleur. In tegenstelling tot blauw, heeft rood een zeer energieke werking en kan het de geest erg prikkelen. Desondanks is het goed om rood met name als accentkleur te gebruiken op de kinderkamer, omdat diverse onderzoeken ook suggereren dat rood kan leiden tot agressief gedrag en het focussen op taken kan bemoeilijken. Rood associëren we namelijk vaak met geweld en is een kleur die ook kan opjagen.

Tip: Lees ook eens mijn blog 6x Het ruimtelijk effect van kleur in je interieur hoe je met slimme kleurentrucs de kinderkamer hoger, lager, breder of langer kunt laten lijken.

Oranje

Oranje staat voor optimisme, vrolijkheid en speelsheid. Kinderen associëren het met avontuur en enthousiasme en het verbetert het zelfvertrouwen. Bovendien is oranje de kleur van het sociale, joviale en entertainment én helpt het tegen angstige gevoelens. Oranje is daarom een zeer geschikte kleur voor de kinderkamer en zal kinderen op hun gemak stellen. En dat stimuleert communicatie en samenwerking als er bijvoorbeeld vriendjes komen spelen.

Net als rood kan oranje wel een zeer aanwezige kleur zijn, dus probeer het gebruik ervan enigszins te matigen op de kinderkamer. In het voorbeeld hierboven bijvoorbeeld, hebben ze een hele leuke accentmuur gemaakt met oranje vosjes.

Paars

Wil je de artistieke of spirituele kant van je kind stimuleren? Dan is paars dé kinderkamer kleur die daarmee geassocieerd wordt. Het is een kleur die ook een bepaalde mysterieusheid of luxe met zich mee kan brengen en de gevoeligheid en compassie van je zoon of dochter kan bevorderen.

Roze

Roze is een kleur die we vooral associëren met optimisme, zachtheid en vrouwelijkheid. Veel kleine meisjes zijn er dol op, alhoewel het ook best wat stoerder toegepast kan worden in de kinderkamer door het roze wat te vergrijzen. Het is ook een kleur die het enthousiasme, gevoeligheid en tederheid van je kind kan stimuleren.

Wist je trouwens dat roze vroeger juist werd geassocieerd met jongens? Rood was namelijk de kleur voor mannen en roze de kleur voor jongens (het kleine rood). Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde dit, toen vrouwen hun grauwe werktenues verwisselden voor frivool roze kleding.

Bruin

Bruin is de kleur van de aarde. Door zijn relatief neutrale karakter kan het andere kleuren doen schitteren. Bruin op de kinderkamer kan gevoelens van stabiliteit, rust, warmte en geborgenheid oproepen. Ideaal dus als je kind daar extra bij gebaat is. Door veel natuurlijk bruine materialen zoals wol, hout of leder te combineren, kun je ervoor zorgen dat het geheel modern en warm oogt.

Wit

Vaak kiezen mensen voor de babykamer een witte basis. Dat is niet zo vreemd, want wit is de kleur van een nieuwe start, jeugd en onschuld. Het is een kleur die we tevens associëren met hygiëne, pas daarom op dat deze kleur kinderkamer niet te steriel wordt. Dit kan door het wit te combineren met andere kleuren. Of bijvoorbeeld door warme, zachte texturen en materialen toe te voegen aan het interieur.

Zwart

Zwart wordt daarentegen vaak als hard en dwingend ervaren, terwijl het in de juiste setting ook een gevoel van luxe kan creëren. Maar toegegeven, zwart wordt voor kinderkamers maar weinig gebruikt. Toch kan het voor een babykamer erg leuk uitpakken. Baby’s zien namelijk de eerste periode vooral contrasten, en een zwart-wit contrast is daarbij het sterkst. Dus door bijvoorbeeld zwart-wit muurstickers te gebruiken, zal je baby iets leuks hebben om naar te kijken.

Kies de kinderkamer kleuren in overleg met je zoon of dochter

Zo zie je maar dat verschillende kinderkamer kleuren het gedrag van je kind wel degelijk op een andere manier kunnen beïnvloeden. Doe er zeker je voordeel mee, maar vergeet ook niet je kind zo mogelijk te betrekken bij het kiezen van de kleuren in de kinderkamer. Zo wordt het zeker weten een succes!

Toch liever professioneel advies ontvangen voor jouw specifieke situatie? Dan kun je bij Kleurvol Wonen terecht voor een kleuradvies op maat! Lees meer over deze dienst op mijn pagina kleuradvies.

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  2 Reacties
 1. comment-1153

  Pieternel

  Wat een leuke tips! Als wij ooit gaan verhuizen of de slaapkamers willen gaan opknappen, dan zou ik met deze info zeker voor blauw of groen gaan. Maar natuurlijk niet zonder jouw advies 😉

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Pieternel, jij gaat dus voor natuur en ontspanning 🙂 Wanneer het zover is, kom ik je zeker graag advies geven over de inrichting van de kinderkamers! Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
Laat een reactie achter