Kerst inpakpapier maak je zelf met DIY stempels!

kerst inpakpapier stempelen

Waarschijnlijk heb je rond deze tijd van het al veel winkelstraten afgestruind naar kerstcadeautjes. Het kost altijd veel moeite om weer een leuk cadeau te vinden dat past bij de ontvanger. Ben jij inmiddels geslaagd, maar moet je de cadeaus nog inpakken? Dan is het super leuk om het Kerst inpakpapier persoonlijk te maken. Ik heb dat dit jaar gedaan met aardappels, bakvormpjes en andere frutsels.

Inpakpapier stempelen kan met (bijna) alles

Het mooie van dit DIY project, is dat vrijwel alles kan dienen als stempel voor het inpakpapier. Je kunt dichte vormen (zoals de bovenkant van een dopje) afwisselen met open vormen (zoals een koekjes uitsteekvorm). Daarnaast kun je ook denken aan zaken met reliëf, zoals een bal met nopjes die je over het papier rolt.

Voorbeelden van dingen waarmee je kunt stempelen:

 • achterkant van een potlood
 • dopjes, zowel de boven- als onderkant
 • onderkant van een petfles (voor een bloemetjesvorm)
 • eigen ontworpen stempels, uitgesneden uit een aardappel
 • uitsteekvormen voor het maken van koekjes
 • topje van je vinger
 • bal met nopjes
 • kindergummetjes in leuke vormpjes

Wat heb je nog meer nodig, naast stempels voor het maken van Kerst inpakpapier?

Papier

Als je gaat stempelen, kun je het beste papier met een egale ondergrond gebruiken zodat de stempels het best tot hun recht komen. Draai bijvoorbeeld een rol inpakpapier om en gebruik de witte kant of koop cadeaupapier in een lichte kleur. Zelf heb ik een rol wit behang gebruikt die nog op zolder lag.

Verf

Je kunt voor het stempelen van je eigen Kerst inpakpapier acrylverf gebruiken. Dat is in iedere winkelstraat wel eenvoudig te vinden en heb je misschien zelfs al in huis. Daarnaast kun je stempelkussens gebruiken die bijvoorbeeld te koop zijn bij hobbywinkels.

Bordje of plat deksel

Het is handig wanneer je een klein kloddertje verf op een bordje of platte deksel (bijvoorbeeld van een bakje van de Chinees) doet en dit een beetje uitwrijft. Zo kun je de stempel eenvoudig in de verf dopen, zonder dat er te veel verf aan zit. Je kunt ook met je vinger wat verf op de stempel uitwrijven voor een wat netter effect.

Tips voor het maken van een leuk patroon

Als je inpakpapier stempelt, denk dan van tevoren even na welk patroon en welke kleuren je wilt gebruiken. Je zult zien dat je dan het leukste resultaat bereikt.

 • Wissel open en dichte vormen met elkaar af. In mijn voorbeeld heb ik dichte bolletjes, kerstboompjes en sterretjes afgewisseld met open zeshoekjes.
 • Door stempels op een denkbeeldige lijn te zetten, creëer   je een georganiseerd patroon.
 • Zet de stempels kriskras door elkaar voor een speelser effect.
 • Gebruik voor een mannelijkere look bijvoorbeeld verschillende tinten groen of blauw en hoekige vormen.
 • Gebruik voor een vrouwelijkere look bijvoorbeeld verschillende roze en oranje tinten en sierlijke vormen.

Bonustip: meet van te voren hoe groot het vel inpakpapier voor je cadeautje moet zijn. Zo voorkom je dat je stukken cadeaupapier stempelt, die vervolgens toch weer afgeknipt gaan worden.

Kerst inpakpapier maken

Kerst inpakpapier stempelen

Kerst inpakpapier stempelen

Kerst inpakpapier stempelen met hartjes

Kerst inpakpapier stempelen

kerst inpakpapier stempelen

Kerst inpakpapier stempelen

Zelf Kerst inpakpapier stempelen is naar mijn idee erg leuk om te doen en ik ben benieuwd naar de reacties van degenen voor wie de cadeautjes bestemd zijn. Wat vind jij van dit idee? Heb jij nog andere ideeën voor het maken van inpakpapier? Dan zie ik je reactie graag tegemoet!

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter