Wil jij je huis opnieuw inrichten? Of ga je verbouwen of verhuizen? Dan is het slim om eerst een interieur moodboard te maken. Als interieurstylist is dat voor mij eigenlijk ook altijd stap 1 om tot een interieur te komen dat helemaal aansluit bij de wensen en smaak van mijn klanten. En om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Hoe maak je een moodboard? Lees hieronder mijn stappenplan en geheimen om tot een verrassend resultaat te komen.
Wat is een moodboard?
Een moodboard is een verzameling van afbeeldingen die je specifiek bij elkaar heb gezocht en gecombineerd om de gewenste sfeer van je nieuwe interieur in beeld te brengen. Het gaat hier om het gevoel wat je krijgt door het totaalbeeld. Het moodboard is als ware je houvast gedurende het hele ontwerpproces: je kunt (en moet) er altijd op terugkijken om te zien wat je ook alweer precies voor ogen hebt en waar je naartoe wilt werken. En daarom dus ook super belangrijk!
Moodboard afbeeldingen kiezen
Om een interieur moodboard te maken als een pro let je op de volgende zaken bij het selecteren van afbeeldingen:
- Welk gevoel straalt de afbeelding uit? (bijvoorbeeld kracht, vrijheid, ruimtelijkheid, knusheid, zachtheid, chic, romantisch, etc)
- Welke vormen zie je erin terug? (bijvoorbeeld strak en scherp, zacht en vloeiend, rond, geometrisch)
- Welke kleuren spreken je aan? En wat wil je ermee bereiken? Wil je bijvoorbeeld de natuur in huis halen, dan passen groen- en aardetinten mooi bij je concept. Wil je een ruimte knus maken, schrik dan niet terug voor donkerdere tinten.
- Welke materialen vind je mooi? Houd je bijvoorbeeld van behang met een subtiele print? Of van hout, metaal, velvet, glas, schelpen, graniet, marmer, etc?
But first things first: hoe kom je erachter welk gevoel, vormen, kleuren en materialen je in je nieuwe interieur wilt terugzien?
Start met jezelf een hele hoop vragen te stellen! (Stap 1)
Woon je met een partner en/of wat oudere kinderen? Dan is het fijn om ook hen in dit proces te betrekken. Neem hier de tijd voor, zo kom je tot de kern van wat jij of jullie nou écht willen.
Even ter referentie: een kennismakingsgesprek met een nieuwe klant voor bijvoorbeeld een compleet interieuradvies gebruik ik ook om de diepte in te duiken en dit soort vragen te stellen. Zo’n sessie duurt doorgaans wel 1,5 tot 2 uur!
Een aantal voorbeeldvragen die je kunt stellen om je interieur moodboard te maken:
- Hoe wensen jullie gebruik te maken van de ruimte? Welke activiteiten gaan er allemaal plaatsvinden?
- Welk gevoel wil je krijgen wanneer je straks de nieuw gestylde woonkamer of keuken binnenloopt?
- Wat zijn je dromen en waar houdt je van?
- Zijn er bepaalde herinneringen die je een plekje wilt geven?
- Wat vinden jullie belangrijk in het leven? Wat zijn jullie belangrijkste normen en waarden?
- Hoe brengen jullie je vrije tijd graag door?
- Wat vind je fijn aan je huidige inrichting? En waar stoor jij je juist aan?
- Heb jij geluksmomentjes (zoals het drinken van een kopje koffie achter het raam waar ‘s ochtends de de eerste zonnestralen naar binnen schijnen)?
- Houd je van veel of juist weinig kleur? Donker of licht? Subtiel of mag het clashen? (Ga je altijd voor veilig? Dan kan een kleuradvies je uit je comfortzone halen)
- Ligt de ruimte op het noorden, oosten, zuiden of westen?
- Op welk moment van de dag maak je gebruik van de ruimte?
- Houd je van stoer en strak? Of misschien meer van zacht en luchtig?
- Zijn er bepaalde materialen die je erg mooi vindt? Of simpelweg erg lelijk?
Deze lijst kan je zelf aanvullen met nog veel meer vragen. En als je met elkaar in gesprek gaat, weet ik zeker dat er vanzelf nog een heel aantal bij komen. Vergeet niet pen en papier erbij te pakken, zodat je al je antwoorden in steekwoorden kunt opschrijven.
Waarom is dit zo belangrijk?
Op deze manier kom je in de juiste mindset. Je weet wat je belangrijk vindt en waar je op moet letten als het aankomt op het selecteren van de juiste afbeeldingen voor je interieur moodboard. Je schrijft zo ook al je wensen en eisen op en vergeet deze niet mee te nemen in je plan.
Probeer als laatste een samenvatting te maken waarin je de kern van jullie droom voor het moodboard samenvat. Dat helpt je de juiste keuzes te maken.
Moodboard maken online of op papier?
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor een digitaal moodboard te maken. Maar als je graag door magazines bladert is dit ook een perfecte manier om jouw sfeerbord samen te stellen. Je weet waarschijnlijk wel van jezelf of je liever Pinterest afstruint of de VTwonen openslaat.
Tips voor het maken van een online moodboard
Het internet kan overweldigend zijn door het oneindige aanbod aan afbeeldingen. Ik begin daarom altijd met een blank Pinterestbord en begin met het selecteren van een aantal afbeeldingen (stap 2). Pinterest stelt je een hele hoop afbeeldingen voor op basis van 1 pin. Daar kun je ook in verder kijken. Maar dat is ook gelijk een valkuil…
Ga anoniem
Pinterest slaat je voorkeuren op en geeft je resultaten op basis van je online gedrag. Je blijft zo een beetje in cirkels rondgaan door het algoritme. Beperk je daarom niet tot Pinterest en google ook zelf op bepaalde woorden die jij hebt gekenmerkt als ‘belangrijk’. Doe dit wel in een incognito tabblad, zodat je veel meer nieuwe afbeeldingen te zien krijgt (want ook Google werkt met een algoritme). (In Windows ga je hiervoor naar de drie puntjes boven elkaar, rechts boven in je scherm → nieuw incognitovenster). Op deze manier kun je tot een veel verrassender resultaat komen
Nog een aantal gouden plekken om mooi beeldmateriaal te verzamelen:
Ook deze kun je op je Pinterest board opslaan.
Hoe maak je een keuze uit al die foto’s voor je online/digitaal moodboard?
Stap 3
Wanneer je eenmaal een groot aantal foto’s hebt opgeslagen op je Pinterest moodboard, zul je hopelijk al een beetje een patroon beginnen te zien als het gaat om sfeer, kleuren, materialen en vormen (stap 2). Dit is het moment dat ik mijn online moodboard naar mijn eigen digitale omgeving verplaats. Een Pinterest moodboard vind ik namelijk super handig om plaatjes te verzamelen, maar het blijven losse afbeeldingen.
Stap 4
Wat je nu wilt is die losse afbeeldingen samenvoegen tot één geheel. Sla een vijftal foto’s die je het meeste aanspreken op in een mapje op je computer en ga je vanuit daar verder werken. Er zijn altijd wel een paar afbeeldingen die eruit springen, dus kies deze en twijfel er niet te lang over.
Stap 5
Dan ga je deze bij elkaar plaatsen in één document. Zelf gebruik ik hier graag de gratis online tool Canva voor. Begin met een leeg A4-document (liggend) en upload mijn afbeeldingen om mijn Canva moodboard te maken.
Stap 6
Vervolgens ga je puzzelen en schuiven met je afbeeldingen. Je gooit er waarschijnlijk weer een paar uit en stopt er nieuwe afbeeldingen in. Totdat je helemaal tevreden bent over het sfeerbeeld dat er ontstaan is.
Dit mag best een aantal uren duren, verdeeld over een paar dagen. Het is immers een creatief proces en dat hoef je niet te overhaasten. Maar pas ook op dat je niet eindeloos doorgaat, want je zult altijd wel weer nieuwe afbeeldingen tegenkomen je ook erg mooi vindt.
Wat als je niet kunt kiezen uit al die afbeeldingen voor je online moodboard?
- Check je moodboard: zitten alle elementen erin? (sfeer, kleur, materiaal, vorm) Als er iets mist, moet je dit nog toevoegen.
- Zitten er ‘dubbele’ afbeeldingen bij? Iedere afbeelding moet iets nieuws toevoegen aan je moodboard (dus twee keer een afbeelding met robuust hout is niet nodig)
- De kunst zit hem vaak in de eenvoud; 5 of 8 afbeeldingen zeggen vaak meer dan 15. Je houdt het zo veel overzichtelijker.
Merk je dat je twee stijlen erg mooi vindt?
- Misschien zijn die juist wel heel tof te combineren met elkaar!
- Zo niet, maak dan twee moodboards en kijk welke sfeer jou (en je gezin) uiteindelijk het meeste aanspreekt.
Interieur moodboard maken – let ook op compositie
Hoe je de afbeeldingen samen plaatst op je digitale ‘vel papier’ heeft ook invloed op het totale sfeerbeeld.
- Wil je een rustig gevoel? Beperk je dan tot een paar afbeeldingen, met niet te veel beweging en een beperkt kleurenpalet.
- Is symmetrie belangrijk voor jou? Plaats de afbeeldingen dan ook symmetrisch
- Is vrijheid een belangrijk onderdeel? Dan kun je ervoor kiezen om de afbeeldingen op je moodboard ook vrij te plaatsen en bijvoorbeeld te werken met afbeeldingen van diverse formaten
Grootste misverstand over het interieur moodboard
Een interieur moodboard is er om jou te helpen je wens, je droom te visualiseren. Houd het daarom open voor eigen interpretatie. Als er een bepaalde stoel op je moodboard staat, dan betekent het niet dat die ook in je nieuwe interieur komt te staan. Misschien gaat het wel veel meer om die mooie velvet stof en de vorm ervan, die je ook kunt vertalen naar een heel ander onderdeel van je uiteindelijke interieur.
Tips om kleuren te filteren uit je Moodboard (stap 7)
Uit je moodboard zouden ook heel duidelijk de kleuren naar voren moeten komen die jou aanspreken. Knijp je ogen eens dicht en spiek door je wimpers heen. Welke kleuren zie je nou naar voren komen? Vaak zijn dit er een stuk of drie. Welke kleur is het meest aanwezig? Dat is jouw basiskleur die je het meeste terug moet laten zien in je nieuwe interieur. Daarnaast heb je ook een steunkleur én een accentkleur.
Ook kleuren hebben zo hun betekenis. Goede kans dat jouw gekozen kleuren goed aansluiten bij de sfeer die je wilt neerzetten. Zo staat blauw bijvoorbeeld o.a. voor rust & kalmte. Het is een kleur die een ontspannende werking kan hebben en waarvan gezegd wordt dat deze de bloeddruk en hartslag verlaagt. Bruin geeft ons juist een geborgen en warm gevoel. Meer over de betekenis van kleuren lees je in mijn blog ‘Kinderkamer kleuren en hun invloed op gedrag’. Meer weten over het ruimtelijk effect van kleur? Lees dan 6x Het ruimtelijk effect van kleur in je interieur.
Kortom: een interieur moodboard maken is de perfecte basis voor je interieurplan
Zoals je hebt kunnen lezen, is het maken van een moodboard essentieel als je de spreekwoordelijke spijker op zijn kop wilt slaan voor de inrichting van je (nieuwe) woning. Het maakt de richting die je op wilt gaan qua sfeer, kleuren, vormen en materialen duidelijk, waardoor jij je wensen kunt vertalen naar een interieur waar je jarenlang van zult genieten.
Ik hoop dat ik je zo een heel eind op weg heb weten te brengen en dat je zo je perfecte interieur moodboard kunt maken.
Is het toch lastiger dan gedacht? Of heb je er de tijd niet voor, maar wil je wél dat fijne gevoel ervaren dat je iedere dag weer denkt ‘Wow, wat wonen wij toch mooi en fijn!’ ? Dan sta ik voor je klaar! Stuur me een berichtje via het contactformulier en ik bel je gauw op om te bekijken hoe ik jou het beste kan helpen.
Met creatieve groetjes,
Dionne