Interieur kleuren hoe kies je de perfecte kleur voor je inrichting?

interieur kleuren style guide

Of je nou bijna gaat verhuizen, of dat je jouw huidige woonruimte eens flink wilt aanpakken, deze kleuren style guide blog helpt jou bij het kiezen van de juiste interieur kleuren voor je eigen inrichting. Interieur kleuradvies waarmee jij zelf aan de slag kunt!

Waarom zijn interieur kleuren zo belangrijk?

Kleur is heel erg bepalend voor de uitstraling en sfeer van je woonruimte. Geel staat voor vrolijk, rood voor passie of gevaar, blauw voor rust. Het kleurenthema van de ruimte waarin je je bevindt kan daardoor ook een grote invloed hebben op hoe je je voelt.

Het is daarom belangrijk van te voren te bepalen welk gevoel je graag wilt opwekken in een bepaalde ruimte van je woning. Als je dat weet, wordt het veel eenvoudiger om de juiste interieur kleuren en kleurcombinaties te vinden. Bovendien hebben kleuren ook grote invloed op de optische ruimtelijkheid van kamers. Donkere kleuren laten een ruimte al snel kleiner lijken en lichte kleuren juist groter.

Kleuren style guide: invloed van kleur op emotionele toestand

Je interieur kleuren hebben, zoals genoemd, invloed op je emotionele toestand. Het kan uiteraard per persoon verschillen, maar over het algemeen worden de volgende zaken geassocieerd met onderstaande kleuren: 

 • groen: natuur, ontspanning, genezing
 • blauw: rust, vreedzaamheid, kalmte, hoop, autoriteit 
 • paars: spiritueel, luxe, magisch
 • rood: liefde, passie, actie, kracht, gevaar, agressief, levendigheid
 • oranje: vrolijk, feestelijk, inspirerend, stimulerend
 • geel: vrolijk, positief, opgewekt, speels, energie
 • bruin: stabiliteit, aards
 • grijs: neutraal, saai, ouderdom
 • zwart: elegantie, dood, autoriteit, luxe
 • wit: rust, neutraal, reinheid

Kleuren style guide: kleurencombinaties interieur

Hoe kun je het beste kleuren combineren? Gebruik hiervoor de alom bekende kleurencirkel. In deze cirkel wordt het kleurenspectrum weergeven: van blauw, rood en geel en alle kleuren die hier tussen in zitten.

Kleurencirkel interieur kleuren

Met deze kleurencirkel kun je drie verschillende types interieur kleurencombinaties maken:

 1. Contrasterende kleuren
  Houd je van een levendig interieur? Kies dan voor een kleurencombinatie van kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Dus bijvoorbeeld blauw-rood, groen-rose of oranje-groen. Door contrasterende kleuren te gebruiken, versterken ze elkaar. Het zorgt vaak dan ook voor een vrolijke uitstraling.
 2. Verschillende tinten binnen dezelfde hoofdkleur
  Het tegenovergestelde van contrasterende kleuren, is het gebruik van verschillende tinten binnen dezelfde hoofdkleur. Denk bijvoorbeeld aan het kleurenstaaltje voor verf dat je bij de bouwmarkt kunt krijgen. Op één kaartje staan bijvoorbeeld verschillende kleuren blauw: van heel donker, tot heel warm blauw, tot licht blauw. Op deze manier kun je kleine nuance verschillen aanbrengen in je interieur.
 3. Harmonieuze kleuren
  De derde optie voor interieur kleuren ligt uiteraard in het midden van bovengenoemde opties. Dus niet contrasterende kleuren, geen kleuren binnen dezelfde hoofdkleur, maar kleuren met elkaar combineren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Denk aan rood-oranje, oranje-geel, geel-groen, groen-blauw, blauw-paars, paars-rood.

interieur kleuren - kleurencombinaties interieur

Kleuren style guide: ruimtelijkheid

Verschillende kleurgebruik voor  muren in een ruimte kan een heel verschillend effect hebben. Wil je:

 • een kleine ruimte groter laten lijken: kies dan voor koele kleuren. De ruimte oogt dan weids, Of geef twee tegenover elkaar staande muren een lichte kleur aan de ene kant en een donkere kleur aan de andere kant.
 • een grote ruimte kleiner laten lijken: van zwart weet iedereen dat het een visueel verkleinend effect heeft, maar ook warme tinten hebben dit effect doordat de kleuren dan op je af lijken te komen.
 • een donkere ruimte lichter laten lijken: kies dan voor pastelkleuren of wit.

Zo zie je maar hoeveel effect interieur kleuren kunnen hebben op de uitstraling, het gevoel en de ruimtelijkheid van je woning!

Ben je na het lezen van dit blog helemaal enthousiast geworden over een nieuwe interieur kleurencombinatie, maar kom je er toch niet helemaal zelf uit? Bel of mail me dan voor een interieuradvies afspraak bij jou thuis!

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter