Houten hoofdbord maken van vintage louvre luiken

houten hoofdbord maken van louvre luiken

Een groot bed voelt niet compleet zonder hoofdbord. Het geeft het bed een luxere uitstraling en meer ‘presence’ in de kamer. Nou kun je een stoffen hoofdbord maken, of gaan voor een steigerhouten hoofdbord, maar wat dacht je van louvre luiken? Door het hout oud te maken met verf, staat het super stoer en uniek. Met de stappen in dit blog kun jij zelf een houten hoofdbord maken van Louvre luiken!

In mijn eerdere blog liet ik al zien hoe je een houten bedombouw kunt maken in 4 stappen. Nu is het tijd om het geheel af te maken met een stoer headboard. Vaak wordt deze stijl met een houten kamerscherm bereikt, maar die zijn meestal ook erg duur (en bovendien te smal om de gehele breedte van het bed te bereiken). Gelukkig is er een mooi alternatief door met louvre luiken te werken. Je kunt ze los kopen bij de bouwmarkt, in allerlei  verschillende lengtes en breedtes. Ik heb gekozen voor twee panelen van 49 cm x 60 cm (midden) en twee van 39 cm x 47 cm (buitenkant).

Louvre luiken opschuren

Je start met het licht opschuren van de Louvre luiken, met schuurpapier #100. Dit zorgt ervoor dat de verf beter zal hechten.

houten hoofdbord maken van louvre luiken - stap 1

Hout oud maken met verf

Dit hoofdbord maken is niet zo moeilijk, maar vergt wel wat geduld. Ik je raad aan om eerst op de achterkant een teststrook te verven. Daarop kun je testen hoe je het hout een oude look geeft. En hoe ver je daarmee wilt gaan. Wil je het slechts licht bewerken, of ga je voor een super oude look? Ga als volgt te werk:

 1. Breng met een verfroller twee lagen verf aan en laat tussentijds drogen. Dit kunnen ook twee verschillende kleuren zijn als je de indruk wilt wekken dat luiken door de jaren heen verschillende kleuren hebben gehad. Gebruik een penseel voor de binnenste randen.
  houten hoofdbord maken van louvre luiken - stap 3
  Zie hieronder de test. Ik vind zelf het effect met een verfroller mooier. Bovendien zag ik dat ik niet te hard moest schuren.
  houten hoofdbord maken van louvre luiken - stap 2
 2. Pak nu schuurpapier en start met het handmatig schuren van de Louvre luikjes. Let erop dat je niet te hard drukt, want dan kan het sneller lijken alsof het geen natuurlijke verouderde look is. Schuur vooral aan de randjes de bovenste laag weg. In middenstukken mag het wat minder.
  houten hoofdbord maken van louvre luiken - stap 4
 3. Stop nu wat spijkers en andere harde, scherpe of stompe items in een oude doek en knoop deze dicht. Sla hiermee op de luiken. Hiermee creëer je deukjes en schrammen, voor een extra verweerd effect.
  houten hoofdbord maken van louvre luiken - stap 5
  Zie hieronder de bewerkte en onbewerkte versie van de Louvre luiken.
  houten hoofdbord maken van louvre luiken - stap 5 resultaat

Hoofdeinde bed ophangen

Je houten hoofdbord is bijna klaar. Leg ze met de goede kant naar beneden naast elkaar. Schroef ze aan elkaar met metalen latjes (boor de gaatjes eerst voor).

houten hoofdbord maken van louvre luiken - stap 6

Leg dan een houten balk over de breedte van de vier luiken en schroef deze vast. Let erop dat je de balk aan de bovenste helft van de luiken plaatst. Er zit ruimte tussen de houten balk en de Louvre luikjes. Schroef nu acht metalen haken in de muur (vergeet te pluggen niet) en hang  je eigengemaakte houten hoofdbord op aan de houten balk. Dit is wel een klusje voor twee!

Het eindresultaat!

houten hoofdbord maken van louvre luiken - eindresultaat

houten hoofdbord maken van louvre luiken - eindresultaat 2

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter