Ken je dat gevoel, die ergernis dat de bedden steeds weer uit elkaar schuiven? Of dat je eerlijk gezegd wat lelijke bed je kamer er niet mooier op maakt. Hier kun je verandering in brengen, sla twee vliegen in één klap. Naast dat een bedombouw met whitewash effect super hip is, is deze ook stevig en hoef je nooit meer in dat vervelende spleetje te liggen. Lees verder om te leren hoe je zelf aan de slag gaat met een houten bedombouw maken in 4 simpele stappen.
Ps. Ik ben geen meubelmaker, maar de bedombouw zit stevig in elkaar 😉
De before foto…
Dit tweepersoons bed bestaat uit twee losse onderstellen, ieder met een lekker dik matras erop. Helaas schoven de bedden iedere nacht uit elkaar, plus je kon zo onder het bed (met het stof) doorkijken. Niet zo fraai dus.
Aan de slag met de houten bedombouw
Wil je net zo’n mooie bedombouw van steigerhout maken als het voorbeeld? Volg dan deze simpele stappen.
1. Bouwtekening maken
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar zelf een bouwtekening maken voor je bedombouw is niet zo lastig. In principe maak je een soort rechthoekige kist zonder bodem of deksel om je bed heen. Meet eerst de lengte en de breedte van het bed en bepaal hoe hoog de bedombouw moet worden.
Lengte = lengte matras + 2 cm speelruimte + 2x de dikte van de bevestigingslatjes
breedte = breedte matras + 2 cm speelruimte + 2x de dikte van de bevestigingslatjes + 2x de dikte van de steigerhouten planken
hoogte = meet vanaf de grond tot hoe hoog de houten bedombouw moet worden. Bereken dan hoeveel houten planken er in de hoogte op elkaar gestapeld moeten worden. In het voorbeeld zijn er 3 per zijde gebruikt.
Bevestigingslatjes
Voor elke kant van het bed zul je een aantal planken op elkaar moeten stapelen om de gewenste hoogte te bereiken. Deze ga je straks aan elkaar maken met bevestigingslatjes en hoekankers. Reken per lange zijde van het bed 4 latjes en per korte zijde 3 latjes, in totaal 13 latjes. Neem voor de lengte de gewenste hoogte van de houten bedombouw – 4 cm.
Hoekankers
Reken per hoek van het bed minimaal 3 hoekankers.
2. Zagen en schuren
Dit moment kan een beetje spannend aanvoelen, maar als je de juiste berekeningen hebt gemaakt, kan het niet meer misgaan. De lange houten planken kun je bij de meeste bouwmarkten op maat laten zagen. De bevestingslatjes kun je zelf makkelijk op maat zagen met een decoupeerzaag. Leg hiervoor de lat tussen twee stevige stoelen en zaag hier tussenin op de afmetingen die je van tevoren met potlood erop hebt gezet.
Gebruik wat schuurpapier om de scherpe randjes en splinters weg te schuren van de hoekjes.
3. Schroeven plaatsen, heel veel schroeven om precies te zijn
Nu alles op maat gezaagd en geschuurd is, kun je de houten bedombouw in elkaar zetten. Leg daarvoor de planken die boven elkaar horen netjes op een zachte ondergrond. Doe dit nooit op een harde ondergrond waar eventueel nog kleine harde steentjes en andere troep kan liggen, want dit kan deuken maken in de planken.
Voor de lange zijdes van het bed:
Gebruik 4 bevestigingslatjes per kant. Doe de buitenste 2 op ongeveer 30 cm van de kant en leg de binnenste 2 daar op gelijke afstand tussen.
Voor de korte zijdes van het bed:
Gebruik 3 bevestigingslatjes per kant. Doe ook hier de buitenste 2 op ongeveer 30 cm van de kant en leg de derde precies in het midden.
Teken nu met potlood uit waar de schroeven moeten komen te zitten. Laat de schroeven om en om verspringen en wees niet te zuinig met het aantal. Boor de gaatjes voor met een boor die wat smaller is dan de schroef die erin moet komen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het hout gaat splijten.
Gebruik een elektrische boormachine of schroevendraaier om de bevestigingslatjes aan de planken vast te schroeven. Je hebt op het einde van deze stap 4 houten panelen klaar van je houten bedombouw!
4. Steigerhout-effect creëren met whitewash
Wilde je eigenlijk een bedombouw van steigerhout maken, maar laat het budget het niet toe? Dan kun je het hout behandelen met een whitewash. Super easy en een stuk goedkoper (tip: bij de Action koop je een pot voor een paar euro). Let op, dit kan alleen met lichte houtsoorten. Whitewash verf gebruiken op donker hout, zal niet veel uithalen.
Zie in het rechter plaatjes het verschil tussen 1 laag whitewash (links) en 2 lagen whitewash (rechts)
4. Final step: houten bedombouw in elkaar zetten
Bijna klaar! Het enige wat je nu nog rest is om de 4 houten panelen aan elkaar vast te maken. Zet twee panelen die aan elkaar bevestigd moeten worden in een hoek van 90 graden (je kunt ze bijvoorbeeld in een hoek van de kamer zetten om zeker te weten dat je de 90 graden te pakken hebt).
Voeg houtlijm toe op de uiteindes die tegen elkaar komen, alvorens je de hoekankers bevestigt (3 per hoek). Dit zorgt voor extra stevigheid.
Doe dit voor alle zijdes en je houten bedombouw is helemaal klaar! Een houten bedombouw maken is zo moeilijk nog niet, toch? Alleen nog even je bed erin zetten en opmaken….
Vincent Rondwijk
Goed om te weten hoe we zelf een bedombouw kunnen maken! We hebben een nieuw matras gekocht dat erg hoog is en uitsteekt boven het huidige frame. Een hoog bed heeft natuurlijk ook het voordeel dat je er spullen onder kan bewaren!
Marie de Jonge
Ons bed is ook erg kaal en we zouden ook graag een bedombouw willen maken. Nu we ons nieuwe matras besteld hebben is het de perfecte tijd om dit te doen! Het hout wat jullie gebruikt hebben past mooi bij de vloer. Wellicht gaan wij ook voor een lichte kleur.
Judith
Hoi! Super gedaan. Nu vraag ik me alleen af het gekochte bed zelf geen bewegingsvrijheid meer heeft vanwege de ombouw en je daardoor meer gekraak hoort en of je er nu op de lange termijn nog steeds blij mee bent. Niet met het uiterlijk bedoel ik maar in het gebruik. Dank je wel!
Dionne Dullens
Hoi Judith, wij hebben nauwelijks last van gekraak. De bedombouw leunt als het ware rondom tegen de matrassen aan, waardoor eventueel gekraak juist wordt tegengegaan. Wij hebben wel traagschuimmatrassen, die zich aanpassen aan de druk die erop wordt uitgeoefend. Dus het zou kunnen zijn dat de ombouw bij een ander type matras misschien meer geluid maakt. Wij zijn er nog altijd heel blij mee in ieder geval! Het enige minpuntje is dat je altijd wel even op moet letten bij het instoppen van het dekbed aan het voeteneind, zodat je je niet bezeert aan de wat scherpe puntjes van de hoekankers. Maar eenmaal ingestopt, blijft het dekbed wel goed zitten tot de volgende wasbeurt. Groetjes, Dionne