Ga jij een interieurstylist inhuren? Super leuk! Dan volgt er meestal eerst een intakegesprek, waarin je al je wensen kenbaar kunt maken. Én kunt ontdekken of de stylist en jij een goede match zijn met elkaar. Om ervoor te zorgen dat jij en de stylist de juiste informatie ontvangen, kun je je voorbereiden op het gesprek. Lees hieronder mijn tips om goed voorbereid het gesprek in te gaan.
(Nog niet helemaal zeker of je een interieurontwerper wilt inhuren? Lees dan eerst even Interieurontwerper inhuren: De sleutel tot jouw droominterieur)
Tip 1: zet je meest belangrijke vragen op papier
Je gaat niet voor niets een interieurstylist inhuren. Waarom doe je dat precies? Zet je wensen en uitdagingen op een rijtje. Pak dus letterlijk pen en papier/laptop erbij (of download direct deze handige checklist) en denk bijvoorbeeld eens na over:
- Waarom wil je graag een nieuwe inrichting/verbouwen/verhuizen?
- Waar zoek je precies hulp bij? Zitten jij en je partner bijvoorbeeld niet op één lijn qua smaak? Of weten jullie wel wat jullie mooi vinden maar hebben jullie geen idee hoe je dat nou bereikt? Of heb je de basis wel fijn zelf neergezet, maar lukt het niet om het gezellig af te stylen?
- Nieuwe zithoek inrichten? Hoeveel standaard zitplekken wil je? Heb je een voorkeur qua type of formaat bank? Wel of geen vloerkleed?
- Wat mag het focuspunt worden van je zithoek?
- Nieuwe eethoek? Ook dan: hoeveel zitplekken wil je? Moet er de mogelijkheid zijn om een stoel bij te schuiven? Voorkeur qua materiaal tafel?
- Welke meubels blijven en welke wil je graag vervangen of erbij?
- Wat vind je in algemene zin qua materiaalgebruik praktisch en mooi?
- Zijn er materialen die je liever niet in huis ziet?
- Heb je een voorkeur als het gaat om interieur kleuren?
- Zijn er kleuren die je liever niet in huis wilt zien?
- Moet er ook nagedacht worden over een nieuwe vloer? Zo ja, moet er rekening gehouden worden met vloerverwarming? Heb je een voorkeur qua uitstraling en grootte/breedte van eventuele tegels of planken?
- Nieuwe raamdecoratie? Wat vind je mooi en praktisch? Moet er rekening gehouden worden met bepaalde inkijk vanaf de straat of achterburen?
- Heb je prettige verlichting of mis je op diverse plekken de juiste verlichting en kun je wel een lichtplan gebruiken?
- Wil je alles tot in detail uitgewerkt hebben of gaat het jou om de grote lijnen? M.a.w. wat wil je dat de stylist voor jou uitzoekt en wat wil je graag nog zelf doen?
- Vraag de stylist ook hoe deze alles voor je visualiseert en wat er precies in het advies zit ingesloten. En wat is het stappenproces?
- Welke bijzonderheden of wensen zijn nog meer belangrijk om te vermelden?
Tip 2: wat zijn je prioriteiten?
Welke items van je wensenlijstje zijn echte eisen? Met andere woorden, waar kun je echt niet zonder?
En welke wensen zijn ‘Nice to have’s’? Er is helaas niet altijd budget om (direct) al je wensen door te voeren. Wat kan eventueel wachten tot over een paar maanden of een jaar? Zo weet de interieurstylist waar je prioriteiten liggen.
Tip 3: wat is je tijdsschema?
Voor de interieurstylist is het belangrijk om te weten op welke termijn jij het plan wilt (laten) uitvoeren. Ga je bijvoorbeeld verhuizen en heb je vanaf de sleuteloverdracht 3 weken gepland om te klussen? Dan is het handig om dit door te geven aan de stylist, zodat die daar zo mogelijk rekening mee kan houden. Zeker als deze datum al nadert.
Tip 4: geef de interieurstylist een plattegrond op schaal met maatvoering erbij
Het is belangrijk om te weten over welke ruimte, en het formaat daarvan, gaat. Zeker als de intake afspraak in je ‘oude’ huis plaatsvindt of er een uitbouw gaat komen, is het reuze handig om alvast een plattegrond erbij te hebben. Zo weet de stylist ook goed waar bijvoorbeeld deuren en ramen zitten.
Extra tip: Als interieurstylist doe ik ook altijd voor de zekerheid de belangrijkste maten even nameten, want helaas kloppen de Funda plattegronden niet altijd even goed.
Tip 5: denk alvast na over de stijl die je nastreeft/welk gevoel je wilt krijgen
Het is prettig als je enigszins duidelijk hebt voor jezelf hoe je de nieuw gestylde ruimte straks voor je ziet, zodat je dit ook kunt verwoorden. Natuurlijk helpt de interieurstylist je hier ook bij. Maar heb je echt nog geen idee? Doe dan inspiratie op in woonmagazines of Pinterest. Soms kan het handig zijn om een aantal voorbeeldfoto’s te laten zien tijdens het gesprek met je nieuwe interieurstylist om je wensen te verduidelijken.
- Is er een bepaalde stijl die je aanspreekt? Zo ja, wat spreekt je dan precies aan? Denk aan materiaal- en kleurgebruik, vormen, specifieke voorwerpen of type meubels.
- Welk gevoel wil jij krijgen wanneer je de nieuw gestylde woonkamer/keuken/slaapkamer/badkamer/.. binnenstapt? Denk aan woorden zoals huiselijk, comfortabel, chic, stoer, romantisch, stilistisch, warm, minimalistisch, etc.
Heb je al deze dingen voor jezelf op een rijtje gezet? Dan zul je zien dat het intakegesprek met je interieurstylist zeker vlotjes verloopt. Jij weet immers precies wat je van haar/hem verwacht en andersom ook! Dus, heb je binnenkort een intakegesprek, download dan hier gratis de checklist ‘goed voorbereid op intakegesprek met je interieurstylist’.
Veel succes en plezier met de start van je (ver)nieuw(d)e interieur!
Liefs,
Dionne