Dromenvanger maken van oma’s gehaakt kleedje

Dromenvanger maken met oma’s gehaakt kleedje

Wil jij een dromenvanger maken, maar dan niet zo’n standaard exemplaar met wol en veertjes? Duik dan eens een tweedehandswinkel in of kijk je oma lief aan, want met een gehaakt kleedje, ook wel doily genoemd, maak jij zeker een hippe dromenvanger.

Mijn reden om met dit DIY project te beginnen is mijn eigen trouwerij die binnenkort zal plaatsvinden. So exited! Wij hebben als bruiloftthema gekozen voor ‘festival met een bohemian tintje’. Bij bohemian denk ik al gauw aan gehaakt kant, bloemen(patronen) en zwierige stofjes. Alhoewel veertjes ook goed bij het boho thema passen, heb ik hier niet voor gekozen. Van mijn, inmiddels overleden, oma heb ik een hele stapel ouderwetse gehaakte kleedjes gekregen. Die leken mij perfect voor het maken van een dromenvanger. En zo is zij er toch een beetje bij op onze grote dag…

Aan de slag met je bohemian dromenvanger

Om deze dreamcatcher te maken heb je het volgende nodig:

 • Een grote ring van metaal of hout als basis
 • Zpagetti garen in een kleur naar keuze en wit wol
 • Een gehaakt kleedje (doily)
 • Kunstbloemen en een kunstvlinder met klipje
 • Schaar, eventueel lijmpistool

Zo maak je het

Stap 1. Omwikkel de ring met het zpagetti garen. Leg bij de start een knoopje en ga dan helemaal rond. Leg aan het einde een dubbele knoop en laat een stuk zpagetti garen van zo’n 30 centimeter over om je zelfgemaakte dromenvanger later aan op te hangen.

Bekijk ook mijn video: Zpagetti garen maken in 30 seconden

Dromenvanger maken stap 1

Stap 2. Plaats het gehaakte kleedje in het midden van de ring. Bind deze met het witte wol vast aan de ring. Gebruik hiervoor het liefst één lange draad, die je om de ring wikkelt en vastknoopt aan het kleedje. Zorg dat het kleedje strakgespannen staat wanneer je klaar bent. Zet vervolgens je kunstbloemen vast door middel van een extra stuk wol dat je tegelijktijdig zowel stevig om de steeltjes als de ring wikkelt. Niet stevig genoeg? Zet de bloemen dan vast met wat ijzerdraad.

Tip: bij de meeste doilies vind je logische punten waar je het kunt vastbinden aan de ring. In het voorbeeld zijn het de punten boven de gehaakte bloemen. Zorg er in ieder geval voor dat de afstand tussen de vastgebonden punten overal gelijk is.

Dromenvanger maken stap 2

Stap 3. Versier het gehaakte kleedje van je DIY dromenvanger met een of meerdere vlinders die je eenvoudigweg met een clipje vastzet. Wil je ook bloemen in het midden van je dromenvanger, dan kun je die vastplakken met een lijmpistool.

Dromenvanger maken met oma’s gehaakt kleedje

Een dromenvanger maken voor je bohemian bruiloft

Aangezien mijn dromenvangers bedoeld zijn voor onze bohemian bruiloft, heb ik er ook nog één gemaakt met een trouwtintje, namelijk een wit vogeltje. Eentje met glitters en mooie veertjes. Ook deze dromenvanger maken? Volg dan de stappen die hierboven beschreven zijn, maar laat oma’s kleedje achterwege. Knip in plaats daarvan enkele slierten kant en lint van verschillend formaat en knoop deze vast onderaan de dromenvanger. Uit esthetisch oogpunt heb ik gekozen voor een symmetrische plaatsing van de lintjes, om het geheel wat rustiger te houden. Als laatste zet je het vogeltje vast. De mijne heeft een handig clipje waarmee dat kan, maar het kan eventueel ook met een flinke dot lijm uit je lijmpistool mits je ring dik genoeg is.

Bohemian dromenvanger voor bruiloft

Ik kan niet wachten om te zien hoe deze diy dreamcatchers zullen schitteren op mijn bruiloft!

Vond je deze post leuk? Laat het me dan weten via een comment of plaats de foto van jouw diy dromenvanger op onze facebookpagina.

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  2 Reacties
 1. comment-366

  Laura valkensgoed

  Creatief bedacht van je Dionne. Heel leuk dat je wat hebt kunnen maken met je oma’s oude spullen. Echt heel creatief!
  Liefs,
  Laura van dromenvanger.nl

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Dullens

   Hoi Laura, bedankt voor je compliment 🙂

   Beantwoorden
Laat een reactie achter