DIY: Rond boxkleed zelf maken, zo doe je dat!

Met een kleintje op komst zijn er heel wat spulletjes die je moet aanschaffen. Één van die dingen is een mooi boxkleed, zodat je baby comfortabel in de box kan liggen. Nou is er volop keuze in rechthoekige kleedjes, maar bij ronde boxkleden viel mij dat flink tegen. Ik had een specifiek beeld in mijn hoofd van de stijl die ik wilde, maar kon het nergens tegen een fijne prijs vinden. En wat doe je dan? Juist, zelf een rond boxkleed maken. Hieronder laat ik je zien hoe ik dat gedaan heb.

Rond boxkleed zelf maken

Benodigdheden

Wil je ook een rond boxkleed zelf maken? Dan heb je de volgende items nodig:

 • stofschaar, meetlint, spelden, naaigaren, permanentmarker
 • twee lappen katoenen stof
  (ongeveer 10 cm groter dan de bodemplaat van de box)
 • fiberfill op rol
  (ik gebruikte 2 lagen van 300 gram, ook ongeveer 10 cm groter dan de bodemplaat)
 • naaimachine

Spullen bij elkaar gezocht? Dan ga je als volgt te werk…

1. Stof wassen

Ik raad je aan om de twee katoenen lappen stof te wassen met neutraal wasmiddel alvorens je ermee aan de slag gaat. Niet alleen om er zeker van te zijn dat deze schoon is, maar ook omdat stof vaak een beetje krimpt. Het zou zonde zijn, als je het ronde boxkleed in de wasmachine gooit en het er een paar centimeter kleiner uit komt.

2. Binnenkleed maken

Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen). Je krijgt dan een stippellijn die je vervolgens in zijn geheel rondtrekt met de stift.

Boxkleed naaipatroon

Speld dan (zo’n 1,5 cm) vanaf de binnenkant van de cirkel de twee lagen fiberfill aan elkaar vast. Knip de cirkel uit. Knip daarbij aan de binnenkant langs de lijn, zodat de stift op het reststuk achterblijft.

Rond boxkleed zelf maken fiberfill

Gebruik een naaimachine om de twee lagen fiberfill aan elkaar te naaien. Ik heb voor de zekerheid daarna ook nog 2 horizontale en 2 verticale lijnen gestikt, om het binnenkleed sterker te maken voor de wasmachine.

3. Hoes van het boxkleed uitknippen

Voor de hoes van het ronde boxkleed is het leuk om met twee verschillende soorten stof te werken. In de lokale stoffenzaak, waar ik me ook liet adviseren over de fiberfill, raadden ze me aan om te kiezen voor stoffen met veel katoen in. Zelf koos ik een vrolijk okergele wafelstof uit voor de ene kant en een prachtig bladerpatroon voor de andere kant van het boxkleed.

Stof uitgekozen? Leg ze dan met de ‘goede’ kant op elkaar. Het binnenkleed leg je er bovenop.

Rond boxkleed hoes naaien

Speld nu net langs de rand van het binnenkleed af de twee stofjes aan elkaar. Gebruik genoeg kopspelden, want die vormen straks de leidraad voor de cirkel. Knip de cirkel uit, neem daarbij 1.5 centimeter marge!

kleed voor babybox naaien

4. Hoes rond boxkleed aan elkaar naaien

Als het goed is heb je nu een nette cirkel, met aan beide zijden een andere stof. Gebruik een naaimachine om de twee helften van het boxkleed aan elkaar te naaien. Gebruik de kopspelden als leidraad om langs af te stikken. Let op: laat zo’n 20 centimeter open. Werk de zijkanten af met een zigzagsteek om rafelen tegen te gaan.

hoes boxkleed zelf maken

5. Binnenkleed in de hoes steken en dichtnaaien.

Draai de hoes van boxkleed nu met de goede kanten weer naar buiten. Steek het binnenkleed in de hoes en zorg dat het netjes in het midden zit.

hoes dichtnaaien

Vouw de openstaande randen naar binnen toe, speld samen en naai met een handsteek vast. Gebruik een dubbele draad voor extra stevigheid. Ik gebruikte de festonsteek, maar een stiksteek voldoet ook prima.

6. Binnencirkel in het boxkleed maken

Om je ronde boxkleed helemaal af te maken, naai je nog door alle lagen heen een cirkel in het midden. Dit zorgt ook voor extra stevigheid, doordat de fiberfill fysiek vastzit aan de hoes. Meet hiervoor zo’n 12 centimeter van de rand naar binnen toe en steek er een speld in. Doe dit weer helemaal rondom.

Rond boxkleed maken

Leg het hele boxkleed onder de naaimachine en gebruik de spelden wederom als leidraad voor je stiknaad. Ga nu helemaal rond met de naaimachine en je zelfgemaakte rond boxkleed is helemaal klaar!

diy kleed voor babybox

diy kleed voor babybox resultaat

Moet de babybox nog geverfd worden?

Heb je net als ik een tweedehands box gescoord of staat er nog eentje van je andere kindje op zolder? Dan kan die misschien een likje verf gebruiken. Wil je weten hoe je dit op een makkelijke en veilige manier doet? Check dan binnenkort zeker ook even mijn video ‘DIY babybox verven‘ waarin ik je dat stap voor stap uitleg.

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  2 Reacties
 1. comment-1200

  Ina

  Super uitgelegd en ik ga het zeker proberen.

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Ina, wat fijn om te horen dat alles duidelijk is! Succes met het maken van je eigen boxkleed en ik ben benieuwd naar het resultaat 😀

   Beantwoorden
Laat een reactie achter