DIY: leren handgrepen maken voor je kast!

leren handgrepen maken

DIY: leren handgrepen maken voor je kast!

Leren handgrepen zijn al jaren lang helemaal hip! Toch had ik tot voor kort nergens leren greepjes in huis. Totdat ik een leuk DIY-project in handen kreeg. Ik had namelijk een commode gekregen voor de kinderkamer en die kon wat mij betreft wel een kleine update gebruiken. Toen ben ik aan de slag gegaan met het maken van mijn eigen leren handgrepen van een oude riem. Moeilijk? Helemaal niet, in een paar simpele stappen tover jij je riem (of oude leren tas bijvoorbeeld) om tot hippe leren greepjes!

Wat heb je nodig?

Om zelf leren handgrepen te maken moet je een aantal dingen klaarleggen:

  • één of meerdere oude riemen (of andere zaken van (skai)leer, zoals een tas of een dikke lap stof)
  • 2 zeskantbouten of slotbouten per greep met bijpassende moeren (ik koos voor ØM4, 40 mm lang)
  • liniaal
  • scherp snijmesje en een snijmat
  • schroevendraaier
  • revolvertang

benodigdheden lederen handgrepen

Stap 1: leren riempjes op maat snijden

Meet de afstand tussen de gaatjes van het oude handvat op en tel daar een aantal centimeters bij op. Of houd simpelweg het riempje op het linker gaatje en span deze met een boogje naar het rechter gaatje. Meet vervolgens de totale lengte van de leren handgreep op en snijd op maat met het mesje. Doe dit op de snijmat. Snijd langs de liniaal af voor een strak resultaat.

Voor het maken van een leren lusjes, bijvoorbeeld voor aan een deurtje, vouw je de riem op de gewenste maat dubbel en meet je deze maat af. Eventueel kun je de bovenkant bol afknippen met een schaartje.

Tip: is je riem wat aan de brede kant? Snijd deze dan eerst over de gehele lengte op de juiste breedte zodat alle nieuwe greepjes even breed worden.

Stap 2: gaatjes maken in de leren handgrepen

Teken op zo’n 0,8 cm van de rand af waar een gaatje moet komen. Gebruik de revolvertang om het gaatje te maken. Heb je geen revolvertang? Dan kan het met wat moeite ook met het snijmesje.

revolvertang

Stap 3: bouten en moeren vastzetten

Steek door elk gat van de leren hangreep of leren lus een bout. Zelf merk ik dat dit het beste gaat door ze een beetje te draaien terwijl ik ze door het gat steek. Vervolgens steek je de bouten door de gaten van de lade of het deurtje heen en gebruik je de moeren om het vast te zetten.

leren lusjes en handgrepen

Dat was het! Simpeler kan bijna niet, toch? Hieronder zie je nog een before and after foto van de kast met leren handgrepen. Ondanks dat de aanpassingen klein zijn, maken ze toch een heel verschil voor de uitstraling van de commode.

kast pimpen met leren handgrepen

Welk meubelstuk ga jij pimpen met zelfgemaakte leren handgrepen? Deel jouw foto op Instagram en tag @Kleurvolwonen of post een foto van jouw resultaat op mijn Facebookpagina!

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter