DIY: Babybox verven op een makkelijke manier

Heb jij een tweedehands babybox gekregen of gekocht en wil je graag de babybox verven? Check dan hieronder hoe je de hem op een veilige en makkelijke manier schildert, inclusief instructievideo.

Kleur kiezen voor de babybox

Ten eerste moet je natuurlijk een kleur kiezen. Kijk dan eens naar het kleurenpalet van de kamer. Wil je dat de box mooi opgaat in de rest van je interieur, kies dan een kleur of een variant daarop uit dit kleurenpalet. Mag de box er echt uitspringen, dan ga je voor een contrasterende kleur.

Zelf hebben we gekozen voor zijdeglans zwart, zodat de (toch wel grote) box niet al te veel in het oog springt. Met een mooi rond boxkleed zullen we toch een touch vrolijke kleur toevoegen (check de link voor de DIY-instructies).

Rond boxkleed zelf maken

Welke verf is geschikt om een babybox te verven?

Veel mensen vragen zich af welke verf je het beste kunt gebruiken. Het Longfonds raadt aan om een watergedragen lak te kiezen, omdat hier minder schadelijke stoffen voor jezelf en je baby in zitten. Het is bovendien ook beter voor het milieu. Kijk ook even op het verfblik in welke categorie deze valt. Categorie 1 bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen. Voor meer informatie over het veilig klussen in de kinderkamer ga je trouwens naar de website van het Longfonds.

Naast een blik verf heb je nodig:

  • een ontvetter, emmer en spons
  • schuurpapier
  • een doekje om stof te verwijderen
    platte kwast voor watergedragen lak
  • velveltroller en verfbakje
  • handschoentjes
  • afdekzeil of oude kranten om het oppervlak te beschermen tegen verfspetters

Zit er nog geen verflaag op de box, dan heb je ook een blik grondverf nodig. Alles in huis gehaald? Dan kun je aan de slag! Is de box demontabel? Haal hem dan uit elkaar en ga dan verder met stap 1.

Stap 1: ontvetten

Eerst ga je alles goed ontvetten. Dat doe je eenvoudig met een sopje van ontvetter en een spons. Hierdoor verwijder je oud vuil en zal de verf beter hechten.

Stap 2: schuren en afstoffen

Daarna ga je alles licht opschuren. Schuur het liefst 1 richting uit. Op vlakke gedeeltes kun je voor het gemak het schuurpapier om een blokje heen wikkelen, dat werkt net even fijner.
Daarna is het nog een kwestie van alles goed afstoffen met een doekje en dan ben je klaar om te gaan verven!

babybox schuren

Stap 3: babybox verven

Ik begin met het verven van de bodemplaat van de babybox. Die kun je het gemakkelijkste met een verfroller verven. Om ook goed aan de zijkant te komen, heb ik hem op een verhoging gelegd. Breng eerst verf in de verticale richting aan. En terwijl het nog nat is, ga je er nog eens overheen in de horizontale richting. Als laatste verf je er nog één keer in de verticale richting overheen. Zo krijg je een egaal resultaat zonder strepen. Vergeet ook niet de zijkant alvast mee te nemen, maar pas op voor druipers aan de onderkant.

bodemplaat babybox verven

randjes verven box

Verf dan ook de blokken die gebruikt worden om de hoogte te verstellen en de bovenste en onderste rand. Laat alles drogen en verf de achterkant. Afhankelijk van de gekozen kleur kan het zijn dat je nog een tweede verflaag moet aanbrengen.

blokken babybox schilderen

Monteer als alles goed droog is de spijlen aan één kant. Zo blijven ze een beetje flexibel en kom je met de kwast beter bij de achterkant van de spijl. Gebruik niet te veel verf, om druipers te voorkomen. Verf iedere spijl altijd in één keer van boven naar beneden na voor een egaal effect.

boxspijlen verven

Stap 4: de box monteren

Als alles droog is, kan je geverfde babybox weer in elkaar gezet worden. Eerst de bodemplaat, dan de blokken en als laatste de onderste ring en eventuele wieltjes.

resultaat geschilderde babybox

diy kleed voor babybox resultaat

Ik ben echt super blij met het resultaat. Het kost even wat werk, maar het is echt super goed te doen. Ik hoop dat jij nu ook vol enthousiasme aan de slag kan met het verven van de box voor jouw kleintje. Heel veel succes ermee!

Over de auteur
Dionne Breure
Dionne Breure

Hoi, ik ben het gezicht achter Kleurvol Wonen. Ook online geef ik je graag inspiratie, advies en tips over de inrichting van je droomhuis. Laat vooral je reactie achter op dit berichtje, ik vind het erg leuk om te lezen wat je van mijn blog vindt en of je misschien nog vragen, opmerkingen of eigen tips hebt!

Laat een reactie achter