Decoupage techniek voor beginners

Heb je in de hobbywinkel wel eens van die vrolijke dunne velletjes decoupage papier gezien, maar weet je eigenlijk niet wat je ermee aan moet? Lees dan dit blog waarin ik je vertel hoe je de decoupage techniek toepast op bijvoorbeeld een meubelstuk, spaarpot of dienblad.

Wat is de decoupage techniek?

Met de decoupage techniek wordt bedoeld dat je een voorwerp beplakt met allerlei kleine stukjes papier en als het ware inwikkelt. Découpage komt van het Franse woord ‘decouper’, wat snijden of knippen betekent. Voor de decoupage techniek heb je speciaal decoupage papier nodig. Dat is flinterdun en in allerlei kleuren en prints beschikbaar in de hobbywinkel. Je plakt dit vast en lakt het af met speciale lijm, genaamd mod podge.

De techniek wordt vaak ook beschreven als de ‘servetten techniek’, waarbij je een servet ontleedt tot slechts één laag. Op servetten staan vaak leuke afbeeldingen die je netjes uit kunt knippen en zo kunt verwerken op je voorwerp.

Knippen of scheuren

Bij de decoupage techniek kun je ervoor kiezen om de stukjes netjes uit te knippen in ongeveer dezelfde grootte, waardoor je een wat strakker effect krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om het papier in stukjes te scheuren. Het is maar net wat je zelf het leukst vindt.

Aan de slag met de decoupage techniek

Lees hieronder een klein stappenplan om je eigen object te decoreren met de decoupage techniek.

Benodigdheden

 • decoupage papier of servetten (eventueel in verschillende kleuren en/of prints)
 • decoupage lijm, zoals mod podge
 • rechthoekige kwast
 • schaar
 • optioneel: föhn

1. Kies je voorwerp

In de video zie je hoe ik een houten kastje opvrolijk met de decoupage techniek. Maar waarop kun je het nog meer toepassen? Eigenlijk zijn er te veel opties om op te noemen. Een aantal voorbeelden zijn:

 • dakpannen
 • dienbladen
 • bloempotten
 • meubels
 • spaarpotten

Op welke materialen kun je de decoupage techniek toepassen?

Hout, glas, dakpan, metaal, plastic, terra cotta, mdf, steen of terra cotta.

decoupage techniek voorwerp

2. Knip of scheur stukjes decoupage papier of servet

Zoals reeds uitgelegd kun je zowel stukjes scheuren als knippen. Afhankelijk van het voorwerp dat je gaat beplakken, maak je de stukjes groter of wat kleiner. Houdt er rekening dat je vellen decoupage papier of servetten groter moeten zijn dan de oppervlakte die je gaat beplakken. De stukjes leg je namelijk deels over elkaar heen.

Ga je knippen? Knip dat strookjes en leg ze met de goede kant bovenop elkaar. Zo kun je heel veel stukjes tegelijk knippen.

Tip: varieer met kleuren en motiefjes

Het kan erg leuk zijn om verschillende kleurtjes en motiefjes toe te passen. Op een varkensspaarpotje, kun je bijvoorbeeld een groen gestippelde snuit maken, de buik geel met oranje streepjes en voor de pootjes weer een ander vel decoupage papier gebruiken.

decoupage techniek knippen

3. Smeer oppervlakte in met decoupage lijm en beplak met stukjes

Het is belangrijk dat je het te beplakken oppervlak goed insmeert met decoupage lijm, zoals mod podge. Gebruik daarna de kwast om de velletjes papier op te tillen (die plakken vanzelf eraan vast) en druk voorzichtig op het voorwerp. Zorg ervoor dat je de bovenkant van het papiertje daarna ook insmeert met lijm. Laat de stukjes altijd een beetje overlappen en leg ze in een random patroon neer.

Tip: Heb je een voorwerp  met opstaande rand?

Bekijk dan in mijn video hoe je de rand (de buiging) netjes beplakt.

decoupage techniek plakken

4. Laat drogen en breng twee extra lagen lijm aan

Wacht totdat de lijm goed is opgedroogd en breng dan een tweede laag mod podge aan. Als die laag droog is, breng je een derde laag aan. Dit zorgt ervoor dat je kunstwerk goed beschermd is en kan tegen wat spetters. Geen tijd of geduld om te wachten? Dan kun je het ook droog föhnen.

decoupage techniek resultaat

5. Deel jouw decoupage creatie op Facebook

Zoals altijd ben ik benieuwd welke creaties jij maakt naar aanleiding van mijn blog en video. Deel jouw creatie met al onze volgers op de Facebook pagina van Kleurvol Wonen en maak meer mensen enthousiast om de decoupage techniek te ontdekken!

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  6 Reacties
 1. comment-2170

  trudi

  ik heb een hoop Daphne s diary tijdschriften kan ik met dat papier ook werken

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hi, sorry voor de late reactie (ik had je berichtje niet gezien). Maar je kunt het zeker eens uitproberen op een vel papier of karton. Plakt het goed? Dan kun je het ook op andere materialen proberen. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 2. comment-2001

  Nel

  Mijne scheurt nog en kreukjes 1e keer vandaag wat doe ik fout

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Nel,

   Misschien heb je papier van hele dunne kwaliteit en is het daarom dat het makkelijker scheurt? Je kunt eens wat dikker papier uitproberen. Kreukjes kun je verminderen door kleinere stukjes te gebruiken die je opplakt. Succes!

   Beantwoorden
 3. comment-1355

  Els

  Goedemorgen
  Kan je het ook toepassen op een stoffen lamp
  Gr

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi, dat kan inderdaad. Houd er alleen even rekening mee dat waar de randjes elkaar overlappen donkerder oplichten dan de rest wanneer de lamp aanstaat. Veel plezier ermee!

   Beantwoorden
Laat een reactie achter