De 3 meest gemaakte fouten bij een schilderij ophangen

Wil jij een nieuw schilderij ophangen in de woonkamer, keuken of slaapkamer? Voorkom dan deze 3 fouten die ik zelf vaak tegenkom en maak echt impact met het nieuwe kunstwerk aan je muur! Je krijgt tips over het juiste formaat, ophanghoogte en kleurgebruik die je echt even moet lezen als jij een nieuw schilderij wilt aanschaffen. Vooral de ophanghoogte gaat in zo veel gevallen fout. En het is zo eenvoudig op te lossen, waardoor het ineens veel meer in balans voelt allemaal.

schilderij ophangen tips

Fout 1 bij een schilderij ophangen: het verkeerde formaat schilderij kiezen

Te vaak zie ik een schilderij boven de bank dat toch écht te klein is voor het grote meubelstuk. Er is te veel ‘lege’ ruimte om het schilderij heen. Het voelt dan niet in balans.

Afmetingen

Hoe weet je hoe groot het mag zijn? Mijn tip is om wat schilderstape te pakken en het beoogde formaat simpelweg op de muur te plakken. Bekijk het van een afstand om te zien of het perfect is. Óf toch net wat groter of kleiner mag. Ben niet te bang om voor groot te kiezen. Zo maak je meer impact én zal het tevens rustiger ogen dat allemaal kleine schilderijtjes bij elkaar.

afmetingen schilderij boven de bank

Zorg er in ieder geval voor dat het schilderij niet groter is dan het eventuele meubelstuk waar het boven hangt.

Horizontaal of verticaal?

Kijk ook goed naar of een horizontaal of verticaal schilderij het beste tot zijn recht komt op de wand. Een horizontaal schilderij benadrukt de breedte van een muur, een verticaal schilderij juist de hoogte. Je kunt hiermee een laag plafond dus ook hoger laten lijken, door te kiezen voor een groot verticaal schilderij, mits de ruimte zich daarvoor leent.

Tip: lees ook eens 6x het ruimtelijk effect van kleur in je interieur als je wilt spelen met de beleving van een ruimte.

Fout 2 bij een schilderij ophangen: te hoog (of te laag) ophangen

Heb je weleens in een stoel gezeten en gedacht ‘Dat kunstwerk is prachtig, maar ergens klopt er iets niet?’ Goede kans dat deze simpelweg te hoog was opgehangen. Een super belangrijke stylingsregel is namelijk als volgt: hang je een schilderij op, kijk dan goed of je in die ruimte doorgaans staat of zit.

Een schilderij ophangen in ruimtes waar je loopt of staat

De meeste mensen bepalen de ophanghoogte van het schilderij staand, waardoor de ooghoogte ongeveer op 150 cm ligt. Dat betekent dat het midden van het schilderij, gemeten vanaf de vloer, op zo’n 150 cm hangt. Maar dit werkt alleen goed in ruimtes waar je ook staand gebruik van maakt. Je loopt bijvoorbeeld door een hal heen. Daar bepaal je de ophanghoogte dan ook staand. Zo hangt het schilderij op een prettige hoogte, terwijl je je door de hal beweegt. Je hoeft niet naar boven of beneden te kijken om het kunstwerk te bewonderen. Dat is de reden dat ze in een kunstgalerij doorgaans ook op die hoogte hangen.

kunst ophangen op ooghoogte

Een schilderij ophangen in de zithoek

In een zithoek, zoals de tv-hoek, breng je de meeste tijd zittend door. Hang je daar een schilderij aan de wand, bepaal dan de ophanghoogte (= ooghoogte) ook zittend! Doe je dit niet, dan zul je merken dat het niet in balans is, omdat je te ver omhoog moet kijken om de afbeelding te zien. Dat is niet fijn. Wil je in een zithoek een schilderij ophangen, doe dit dan met zijn tweeën. Zo kan de een gaan zitten en kan de ander het schilderij in verticale richting over de wand bewegen, totdat het voor jouw gevoel klopt.

Schilderij te hoog opgehangen

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de schilderijtjes een stuk lager hadden mogen hangen, voor een prettiger beeld. Zelf zou ik in deze situatie ook overwegen om ze niet horizontaal maar speels verticaal boven elkaar te hangen, om de hoogte te benadrukken. Óf te kiezen voor één groot verticaal kunstwerk, want juist is compacte ruimtes is het belangrijk om voor grote items te kiezen om het geheel ruimer te laten ogen.

Fout 3 bij een schilderij ophangen: niet de juiste kleurcombinatie

De kleuren in je schilderij zijn belangrijk. Je kunt enerzijds zoeken naar samenhang met de rest van je interieur, door de kleuren die je om je heen ziet terug te laten komen in het schilderij. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je relatief al veel (sprekende) kleuren gebruikt op bijvoorbeeld de muren en in meubels. Zo voorkom je dat het een bonte kermis wordt.

Wil je juist meer spanning creëren? Dan kun je gaan voor een contrasterende kleur en maak je een echt statement. Dit kan bijvoorbeeld prachtig staan in een interieur met een relatief neutraal kleurenpalet en juist zorgen voor een mooie eyecatcher.

schilderij ophangen kleur kiezen

Tip: wil jij méér kleur in de woonkamer? Lees dan ook eens Woonkamer kleuren kiezen, hoe doe je dat?

Nu kun jij de 3 meeste gemaakte fouten bij een schilderij ophangen voorkomen

Met bovenstaande tips kun jij vast een schilderij uitkiezen én ophangen dat mooi past in de ruimte waar jij het wilt laten schitteren. Wil jij echter dat ik toch nog even met je meekijk? Stuur me dan gerust een foto van de wand met daarop het schilderstape via Instagram of dionne@kleurvolwonen.nl. Dan kan ik de hoogte en afmetingen goed beoordelen. Ik kan ook met je meedenken over de kleuren.

Veel plezier met je nieuwe schilderij!

Liefs, Dionne

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  2 Reacties
 1. Hoe Hoog Moet Een Schilderij Hangen Voor De Perfecte Uitstraling? - Chùa Phước Huệ

  […] Schilderij ophangen? Voorkom deze 3 fouten! – Kleurvol Wonen […]

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hi, je wilde weten hoe hoog je het schilderij het beste kunt ophangen. Als je gaat voor een plek waar je deze staand bekijkt, dan kun je het middelpunt van het schilderij op ongeveer 150 cm hangen. Mocht je nou relatief wat groter of juist kleiner zijn dan de gemiddelde persoon, dan kun je deze hoogte daarop aanpassen. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
Laat een reactie achter