Bloempot verven in 3 stappen

bloempot verven blog

Een jaar geleden ging ik samenwonen met mijn vriend. Van een kleine studentenkamer van zo’n 12 m2, ging ik naar een maisonnette die vijf keer zo groot was. Natuurlijk had ik door de jaren heen al heel wat spullen verzameld, die nog ergens in dozen lagen bij mijn ouders thuis. Inmiddels liggen de meeste spullen bij mij thuis, maar helaas matcht niet alles even goed bij elkaar. Zo had ik een aantal bloempotten en vazen verzameld die niet bij mijn nieuwe inrichting pasten. Daarom besloot ik ze een nieuw jasje te geven met muurverf. Wil jij ook een bloempot pimpen? Lees dan in onderstaande tutorial hoe je zelf aan de slag kunt gaan met je bloempot verven.

Bloempot verven met muurverf– wat heb je nodig?

Wil je zelf een oude bloempot verven? Zorg er dan voor dat je de volgende spullen in huis hebt:

 • Bloempot
 • Kwastjes of penselen in verschillende diktes
 • (Kleine) potjes muurverf
 • Plakband
 • Acrylvernis

Stap 1: start met een basiskleur

bloempot verven - stap 1

Bepaal eerst wat de basiskleur wordt voor je bloempot. Mijn bloempot was glanzend lila (helemaal niet mijn favoriete kleur zullen we maar zeggen) en nogal saai. Zelf heb ik gekozen voor Perfection muurverf mat berk beige als ondertoon.

Zorg ervoor dat je bloempot schoon is voordat je de verf met een kwastje aanbrengt. Dat kan gewoon met wat afwasmiddel of allesreiniger. Zelf moest ik ook nog lijm van een oude prijssticker verwijderen met wat nagellakremover. Spoel en droog wel goed af  voordat je start met je bloempot verven, zodat de verf goed hecht. Breng dan eerst één laagverf aan in de basiskleur. Zodra de verf droog is, kun je een tweede laag aanbrengen.

Tip: gebruik geen papieren krantjes om je bloempot op te laten drogen. Doe je dat wel, dan kun je er bijna zeker van zijn dat er papier aan je bloempot blijft plakken.

Stap 2: breng meer kleur aan – de plakband techniek

bloempot verven - stap 2

Wil je jouw bloempot verven in slechts één kleur? Dan kun je deze stap overslaan. Zelf houd ik van wat meer kleur en denk ik dat je daarmee echt unieke dingen kunt creëren die opvallen. Kleuren die ikzelf gebruikt heb:

Tip: Ga je een relatief kleine bloempot verven? Koop dan de testers, die kosten slechts €1,99 per stuk.

Hoe ga je te werk als je net zo’n strakke vlakken wilt als in het voorbeeld? (Let op: dit werkt alleen voor bloempotten met een gladde oppervlakte)

Plak met gewone huis-tuin-en-keuken plakband een aantal vlakken op de bloempot af die je wilt verven. Druk goed aan. Kleur vervolgens één voor één de vlakken in met een penseeltje. Laat ieder vlak slechts een minuutje drogen voordat je de plakband weer (voorzichtig!) verwijdert. Laat je de plakband te lang zitten voordat je het eraf trekt? Dan kan het zijn dat je per ongeluk wat verf meeneemt van de bloempot. Het kan overigens zijn dat je sommige kleuren twee keer moet aanbrengen. Breng dan eerst één laag aan (bijv.  geel), ga verder met een ander vlak (bijv. blauw) en zodra je die geverfd hebt, breng je een tweede laag (geel) aan. Dan na een minuut de plakband verwijderen.

Tip: wil je jouw bloempot verven met overlappende vlakken, zoals in het voorbeeld? Laat dan eerst het onderliggende vlak goed drogen, voordat je het bovenste vlak verft.

Stap 3: aflakken met Acrylvernis

Om je geverfde bloempot te beschermen tegen krasje én watervast te maken, lak je deze af met acrylvernis. Dit hoeft niet duur te zijn, bij de Action koop je een tubetje van 80 ml voor minder dan 2 euro. Breng in totaal drie lagen aan met tussenpozen om te laten drogen.

Tip: breng de vernislagen om de beurt in een andere richting aan om strepen te voorkomen. Bijvoorbeeld eerst horizontaal, dan verticaal en als laatste weer horizontaal.

Je bloempot is nu klaar om een leuk plantje een nieuw thuis te geven.

bloempot verven resultaat

Deel je eigen creatie!

Ik ben erg benieuwd naar jouw eigen creatie. Heb jij ook een vaas of bloempot gepimpt met muurverf (of een heel andere techniek?) Deel deze dan via de Facebookpagina van Kleurvol Wonen.

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  2 Reacties
 1. comment-1653

  tanneke van spaendonck

  Beste, ik zou graag een geëmailleerde grote bloempot willen verven van blauw naar donkergroen. Welke verf zou ik het beste kunnen gebruiken? Ik hoor graag van u! Groet, Tanneke

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Tanneke, ik zou het proberen met krijtverf, die hecht over het algemeen wat makkelijker. Waarschijnlijk moet je meerdere lagen aanbrengen om het goed dekkend te krijgen omdat het een glad oppervlakte is. Laat alle lagen goed drogen. En als je dan nog een glanslaag wilt (krijtverf is van zichzelf heel mat), dan kun je er een of twee lagen acrylvernis op aanbrengen in de gewenste glansgraad. Dit maakt de verf ook steviger en bestand tegen vlekken.

   Succes!

   Beantwoorden
Laat een reactie achter