6x Het ruimtelijk effect van kleur in je interieur

ruimte effect kleur

Met slimme kleurentrucs kun je een ruimte hoger, lager, breder of langer laten lijken. Ook kun je met kleur ruimtes optisch verbinden of juist van elkaar scheiden. Met kleur kunnen we de beleving die we in een ruimte hebben dus relatief eenvoudig manipuleren. En dat kan zomaar heel handig zijn, want vaak kun je met een kleine ingreep het gewenste effect bereiken. Hieronder leg ik uit hoe jij met kleur in je interieur deze ruimtelijke effecten zelf kunt toepassen.

De basis van het ruimtelijk effect van kleur

Als allereerste moet je het ruimtelijk effect van kleur in de basis begrijpen:

 • donkere kleuren komen op je af
 • lichte kleuren lijken van je weg te wijken

Dit is allemaal relatief; kleuren in dezelfde of aangrenzende ruimtes staan in verbinding tot elkaar. Bijvoorbeeld: boterbloem geel is op zichzelf natuurlijk een vrij lichte kleur, maar in relatie tot wit is boterbloem geel de donkere kleur van de twee. Met dit in je achterhoofd kun je aan de slag met de volgende tips.

1. Het plafond hoger laten lijken

Wil je een laag plafond hoger laten lijken? Of simpelweg de hoogte benadrukken? Dan moet je ervoor zorgen dat het plafond lichter is dan de wanden. Daarom kiezen we vaak ook voor een wit plafond. Wit weerkaatst namelijk maximaal het licht in de kamer. Maar je kunt ook voor een andere kleur kiezen, zolang deze maar lichter is dan de wanden. En hoe groter het contrast, hoe groter het optisch verhogend effect.

optisch effect kleur: plafond vehogen

Wil je het plafond optisch nóg hoger laten lijken? Dan schilder je ook de bovenste rand van de muur in dezelfde kleur als het plafond.

2. Een hoge ruimte knusser maken

Wil je een hoge ruimte lager laten lijken, bijvoorbeeld om het wat knusser te maken? Dan maak je het plafond donkerder dan de muren. Ook kun je een lambrisering verven op zo’n 130 cm vanaf de vloer om de hoogte te breken. De ruimte lijkt dan minder hoog.

optisch effect kleur plafond verlagen

Ook hier werkt het trucje met het schilderen van een band bovenaan de wanden om het plafond optisch nog meer te verlagen.

plafond optisch verlagen

3. Een smalle ruimte breder laten lijken

Het komt steeds vaker voor dat we te maken krijgen met een wat smalle ruimte in huis, zoals een langgerekte gang of woonkamer. Ook hier kan de juiste kleur in je interieur het gewenste ruimtelijk effect geven: de smalle ruimte breder laten lijken.

Door de kopse wand een donkerdere kleur te geven dan de zijwanden, lijkt deze op je af te komen. De zijwanden lijken daardoor naar buiten uit te wijken. Al met al lijkt het daardoor alsof de ruimte breder is.

optisch effect kleur ruimte breder laten lijken

Bonustip: d.m.v. horizontale lijnen op de korte wand benadruk je de breedte van de ruimte en lijkt deze optisch ook breder.

4. Een ruimte dieper laten lijken

Heb je echter een té brede ruimte in huis? Dan verf je de zijwanden in een kleur die donkerder is dan de achterwand. De achterwand lijkt dan verder weg te liggen, waardoor de ruimte dieper en langer lijkt.

optisch effect kleur ruimte dieper laten lijken

5. Ruimtes verbinden met kleur

Wil jij een eenheid creëren tussen verschillende functies binnen één ruimte? Of zelfs verschillende ruimtes optisch aan elkaar verbinden? Ook dat kun je met kleur in je interieur bereiken!

Bijvoorbeeld door één lange muur die diverse functies (zoals woonkamer en eetkamer) ‘passeert’ dezelfde kleur te geven. Denk ook eens aan een mooi behang dat je over de hele wand plakt, daar ben ik zelf ook groot fan van.

Ruimtes verbinden met kleur kan bijvoorbeeld ook door het plafond in twee ruimtes dezelfde kleur te geven. De verbinding maak je nog sterker door tevens een brede band bovenaan de muren te verven in dezelfde kleur als het plafond.

6. Ruimtes scheiden van elkaar

Wil je ruimtes optisch van elkaar scheiden? Of één grote ruimte optisch in verschillende secties verdelen? Dan kun je dit bereiken door te werken met verschillende kleuren. Door bijvoorbeeld een gekleurde rechthoek te schilderen op een lange witte wand, lijkt dat stuk, inclusief de meubels en accessoires die in het rechthoek vallen, een apart eilandje te vormen. Of zoals op de foto hieronder, door een hoekje in een afwijkende kleur te schilderen.

ruimtes scheiden kleur in je interieur

Persoonlijk kleuradvies

Je ziet: het ruimtelijk effect van kleur in je interieur is bijzonder. Je kunt, zonder dat je hoeft te verbouwen, ruimtes groter, knusser, breder of smaller laten lijken. Het enige dat je nodig hebt is een pot verf of mooi behang. Maar naast de tips die je hierboven gelezen hebt, zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om ruimtes in huis optisch aan te passen met kleur.

Ben je benieuwd welke tips ik voor jou in huis heb? Dan kom ik graag een keer langs om je persoonlijk kleuradvies te geven. Daarbij kijken we niet alleen naar de optische werking van kleur, maar ook naar de sfeer, lichtinval en bijvoorbeeld kleurencombinaties voor je interieur om het gewenste resultaat te bereiken. Meer weten? Bekijk dan mijn dienst ‘Interieuradvies thuis‘ of …

Vraag een persoonlijk kleuradvies aan

Over de auteur
Dionne Breure
Dionne Breure

Hoi, ik ben het gezicht achter Kleurvol Wonen. Ook online geef ik je graag inspiratie, advies en tips over de inrichting van je droomhuis. Laat vooral je reactie achter op dit berichtje, ik vind het erg leuk om te lezen wat je van mijn blog vindt en of je misschien nog vragen, opmerkingen of eigen tips hebt!

  12 Reacties
 1. comment-1332

  Astrid

  Dag Dionne, mijn plafond is wit en vrij laag, ik wil de muur in een donkere tint schilderen…heeft het effect wanneer ik de bovenste band (20-30 cm) wit laat ?

  Beantwoorden
  • comment-1334

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Astrid, dat heeft zeker effect! Het plafond zal hoger lijken. Hoe groter het contrast tussen de muren en het plafond, hoe beter deze optische werking zal zijn. Succes met verven 🙂
   Ps. als je nog tips wilt over het verkrijgen van een strakke verflijn, dan kun je ook even mijn video ‘Muur verven in een kleurtje’ bekijken via https://youtu.be/eZH4jVEdPic. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 2. comment-1472

  Petra de Wit

  Hai Dionne, mijn zoon wil zijn nieuwe kamer graag schilderen en heeft zijn kleuren gekozen. Symbool is een overwint voor onderkant een band met baai blauwe tint en ral9010 hierboven zo ook het plafond. Nu de vraag wat is de beste hoogte om alles te schilderen. Muur is 284 hoog met schuin dak. Hopelijk kun je mij helpen groetjes de klusmoeder

  Beantwoorden
  • comment-1473

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Petra, bedankt voor je berichtje. Leuk dat jullie gaan verven! Ik help je graag bij je klusvraag. Wil je me daarvoor even een foto sturen van de slaapkamer zodat ik de ruimte kan zien (kan via dionne@kleurvolwonen.nl of een bericht op Instagram bijvoorbeeld)? Ik geloof ook dat er in je bericht iets is misgegaan met autocorrectie, want ik begrijp het niet helemaal. Misschien kun je je vraag nog een toelichten 😉 Wil je de ruimte hoger of juist lager laten lijken? Ik hoor graag van je. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 3. comment-1517

  Faye

  Hoi Dionne,
  Je zegt dat je het plafond zowel kan verlagen als verhogen door een band onder het plafond in dezelfde kleur als het plafond te verven. Geldt verlagen voor een donkere kleur en verhogen voor een lichte? Ik lees in andere blogs namelijk dat een band onder het plafond het plafond juist (altijd) verlaagt.

  Beantwoorden
  • comment-1518

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Faye,

   Dat heb je goed gelezen 😉 Lichte kleuren wijken namelijk van je weg, terwijl donkere kleuren op je af lijken te komen. Als je een wit plafond met witte band schildert, dan lijkt het plafond dus verder van je weg te wijken dan zonder band. Het hoeft overigens niet persé wit te zijn, zolang het plafond maar een lichtere kleur heeft dan de wanden. Je kunt je wel voorstellen dat het effect groter is wanneer het contrast tussen de kleuren groter is.

   Ik hoop dat ik je vraag zo duidelijk heb beantwoord! Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 4. comment-1520

  Gert

  Hoi Dionne, deze site zocht ik! Top de tips met licht/donker effect mbt kleuren. Ben onze garage aan verbouwen voor een grotere massage ruimte. Plafond wordt wit (infrarood paneel). Denken aan aarde tinten maar wat aan welke wanden zodat het knus/ontspannen oogt

  Beantwoorden
  • comment-1537

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Gert, wat fijn om te lezen dat de tips jou geholpen hebben 🙂 Aardetinten zijn over het algemeen mooi warm en kunnen je een geborgen gevoel geven. Dus dat kan voor je massageruimte zeker een goede keuze zijn. Als je graag advies wilt over de specifiek kleuren voor op de wanden (en wellicht ook meubels of accessoires) wil ik graag met je meedenken. Dan kun je een advies aanvragen via dionne@kleurvolwonen.nl en ontvang ik ook graag foto’s van de ruimte 😉

   Een fijne dag vandaag! Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 5. comment-1521

  Marjolein

  Hoi Dionne,

  Wij zijn de hele benedenverdieping aan het aanpakken, nieuwe keuken, overal nieuwe vloer en de muren ook weer een fris nieuw kleurtje. Ik zou graag een lange (saaie) wand in de woonkamer een dieper kleurtje geven dan de rest maar mijn man durft het niet goed aan. Tips??

  Beantwoorden
  • comment-1536

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Marjolein, wat leuk! Donkere kleuren maken het extra knus, dus dat kan bij de zithoek en tv wel een pluspunt zijn. Je kunt overwegen om niet de hele wand, maar een gedeelte daarvan uit te lichten met de donkere tint en de aansluitende delen in een lichtere tint van dezelfde kleur te verven. Zo wordt de overgang minder hard dan wanneer je de aansluitende muren wit zou verven. Als laatste tip kan ik je aanraden om een kleurtester te halen en deze op een groot vel papier of stuk behang te verven. Dit kun je vervolgens met wat schilderstape aan de muur bevestigen. Bekijk het dan samen met je man van een afstandje om te bepalen of het voor jullie de juiste kleur is, of je nog een tint lichter (of donkerder) wilt gaan. Hopelijk gaan jullie er zo uitkomen!

   Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 6. comment-1534

  Brenda

  Hoi Dionne,

  Ik ben bezig met ons huis een beetje een nieuwe look te geven.

  Ons woonkamer is zeg maar een rechthoek. Met de ene helft een keuken en eetgedeelte en de andere helft de woonkamer.

  Wij hebben nu een muur (in de woonkamer) waar de tv hangt in betonlook geschilderd. Maar ik weet niet zo goed wat ik met de andere muur moet.

  Deze muur is nu licht grijs en dan loopt het over naar de keuken. Deze muur in de keuken is ook in betonlook.
  Ik dacht aan gebroken wit maar ook aan een soort van groen grijs. Omdat onze keuken ook groen grijs heeft.

  Heb jij wat advies voor ons?

  Groetjes Brenda

  Beantwoorden
  • comment-1538

   Dionne Breure-Dullens

   Hi Brenda,

   Ik help je graag om een mooie combinatie aan kleuren te kiezen voor je woonkamer met open keuken. Ik kan je het beste gericht advies geven als je me een aantal goede foto’s stuurt van de ruimte, want de ene ruimte is namelijk de andere niet, als je het hebt over indeling, grootte, lichtinval, etc. En daarbij komen dan natuurlijk ook nog jouw persoonlijke voorkeuren. Ik heb je zojuist een mailtje gestuurd met verdere informatie en hoor graag van je!

   Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
Laat een reactie achter