6x Het ruimtelijk effect van kleur in je interieur

ruimte effect kleur

Met slimme kleurentrucs kun je een ruimte hoger, lager, breder of langer laten lijken. Ook kun je met kleur ruimtes optisch verbinden of juist van elkaar scheiden. Met kleur kunnen we de beleving die we in een ruimte hebben dus relatief eenvoudig manipuleren. En dat kan zomaar heel handig zijn, want vaak kun je met een kleine ingreep het gewenste effect bereiken. Hieronder leg ik uit hoe jij met kleur in je interieur deze ruimtelijke effecten zelf kunt toepassen.

De basis van het ruimtelijk effect van kleur

Als allereerste moet je het ruimtelijk effect van kleur in de basis begrijpen:

 • donkere kleuren komen op je af
 • lichte kleuren lijken van je weg te wijken

Dit is allemaal relatief; kleuren in dezelfde of aangrenzende ruimtes staan in verbinding tot elkaar. Bijvoorbeeld: boterbloem geel is op zichzelf natuurlijk een vrij lichte kleur, maar in relatie tot wit is boterbloem geel de donkere kleur van de twee. Met dit in je achterhoofd kun je aan de slag met de volgende tips.

1. Het plafond hoger laten lijken

Wil je een laag plafond hoger laten lijken? Of simpelweg de hoogte benadrukken? Dan moet je ervoor zorgen dat het plafond lichter is dan de wanden. Daarom kiezen we vaak ook voor een wit plafond. Wit weerkaatst namelijk maximaal het licht in de kamer. Maar je kunt ook voor een andere kleur kiezen, zolang deze maar lichter is dan de wanden. En hoe groter het contrast, hoe groter het optisch verhogend effect.

optisch effect kleur: plafond vehogen

Wil je het plafond optisch nóg hoger laten lijken? Dan schilder je ook de bovenste rand van de muur in dezelfde kleur als het plafond.

2. Een hoge ruimte knusser maken

Wil je een hoge ruimte lager laten lijken, bijvoorbeeld om het wat knusser te maken? Dan maak je het plafond donkerder dan de muren. Ook kun je een lambrisering verven op zo’n 130 cm vanaf de vloer om de hoogte te breken. De ruimte lijkt dan minder hoog.

optisch effect kleur plafond verlagen

Ook hier werkt het trucje met het schilderen van een band bovenaan de wanden om het plafond optisch nog meer te verlagen.

plafond optisch verlagen

3. Een smalle ruimte breder laten lijken

Het komt steeds vaker voor dat we te maken krijgen met een wat smalle ruimte in huis, zoals een langgerekte gang of woonkamer. Ook hier kan de juiste kleur in je interieur het gewenste ruimtelijk effect geven: de smalle ruimte breder laten lijken.

Door de kopse wand een donkerdere kleur te geven dan de zijwanden, lijkt deze op je af te komen. De zijwanden lijken daardoor naar buiten uit te wijken. Al met al lijkt het daardoor alsof de ruimte breder is.

optisch effect kleur ruimte breder laten lijken

Bonustip: d.m.v. horizontale lijnen op de korte wand benadruk je de breedte van de ruimte en lijkt deze optisch ook breder.

4. Een ruimte dieper laten lijken

Heb je echter een té brede ruimte in huis? Dan verf je de zijwanden in een kleur die donkerder is dan de achterwand. De achterwand lijkt dan verder weg te liggen, waardoor de ruimte dieper en langer lijkt.

optisch effect kleur ruimte dieper laten lijken

5. Ruimtes verbinden met kleur

Wil jij een eenheid creëren tussen verschillende functies binnen één ruimte? Of zelfs verschillende ruimtes optisch aan elkaar verbinden? Ook dat kun je met kleur in je interieur bereiken!

Bijvoorbeeld door één lange muur die diverse functies (zoals woonkamer en eetkamer) ‘passeert’ dezelfde kleur te geven. Denk ook eens aan een mooi behang dat je over de hele wand plakt, daar ben ik zelf ook groot fan van.

Ruimtes verbinden met kleur kan bijvoorbeeld ook door het plafond in twee ruimtes dezelfde kleur te geven. De verbinding maak je nog sterker door tevens een brede band bovenaan de muren te verven in dezelfde kleur als het plafond.

6. Ruimtes scheiden van elkaar

Wil je ruimtes optisch van elkaar scheiden? Of één grote ruimte optisch in verschillende secties verdelen? Dan kun je dit bereiken door te werken met verschillende kleuren. Door bijvoorbeeld een gekleurde rechthoek te schilderen op een lange witte wand, lijkt dat stuk, inclusief de meubels en accessoires die in het rechthoek vallen, een apart eilandje te vormen. Of zoals op de foto hieronder, door een hoekje in een afwijkende kleur te schilderen.

ruimtes scheiden kleur in je interieur

Persoonlijk kleuradvies

Je ziet: het ruimtelijk effect van kleur in je interieur is bijzonder. Je kunt, zonder dat je hoeft te verbouwen, ruimtes groter, knusser, breder of smaller laten lijken. Het enige dat je nodig hebt is een pot verf of mooi behang. Maar naast de tips die je hierboven gelezen hebt, zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om ruimtes in huis optisch aan te passen met kleur.

Ben je benieuwd welke tips ik voor jou in huis heb? Dan kom ik graag een keer langs om je persoonlijk kleuradvies te geven. Daarbij kijken we niet alleen naar de optische werking van kleur, maar ook naar de sfeer, lichtinval en bijvoorbeeld kleurencombinaties voor je interieur om het gewenste resultaat te bereiken. Meer weten? Bekijk dan mijn dienst ‘Interieuradvies thuis‘ of …

Vraag een persoonlijk kleuradvies aan

Over de auteur
Dionne Breure
Dionne Breure

Hoi, ik ben het gezicht achter Kleurvol Wonen. Ook online geef ik je graag inspiratie, advies en tips over de inrichting van je droomhuis. Laat vooral je reactie achter op dit berichtje, ik vind het erg leuk om te lezen wat je van mijn blog vindt en of je misschien nog vragen, opmerkingen of eigen tips hebt!

  2 Reacties
 1. comment-1332

  Astrid

  Dag Dionne, mijn plafond is wit en vrij laag, ik wil de muur in een donkere tint schilderen…heeft het effect wanneer ik de bovenste band (20-30 cm) wit laat ?

  Beantwoorden
  • comment-1334

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Astrid, dat heeft zeker effect! Het plafond zal hoger lijken. Hoe groter het contrast tussen de muren en het plafond, hoe beter deze optische werking zal zijn. Succes met verven 🙂
   Ps. als je nog tips wilt over het verkrijgen van een strakke verflijn, dan kun je ook even mijn video ‘Muur verven in een kleurtje’ bekijken via https://youtu.be/eZH4jVEdPic. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
Laat een reactie achter