6x Het ruimtelijk effect van kleur in je interieur

ruimte effect kleur

Met slimme kleurentrucs kun je een ruimte hoger, lager, breder of langer laten lijken. Ook kun je met kleur ruimtes optisch verbinden of juist van elkaar scheiden. Met kleur kunnen we de beleving die we in een ruimte hebben dus relatief eenvoudig manipuleren. En dat kan zomaar heel handig zijn, want vaak kun je met een kleine ingreep het gewenste effect bereiken. Hieronder leg ik uit hoe jij met kleur in je interieur deze ruimtelijke effecten zelf kunt toepassen.

De basis van het ruimtelijk effect van kleur

Als allereerste moet je het ruimtelijk effect van kleur in de basis begrijpen:

 • donkere kleuren komen op je af
 • lichte kleuren lijken van je weg te wijken

Dit is allemaal relatief; kleuren in dezelfde of aangrenzende ruimtes staan in verbinding tot elkaar. Bijvoorbeeld: boterbloem geel is op zichzelf natuurlijk een vrij lichte kleur, maar in relatie tot wit is boterbloem geel de donkere kleur van de twee. Met dit in je achterhoofd kun je aan de slag met de volgende tips.

1. Het plafond hoger laten lijken

Wil je een laag plafond hoger laten lijken? Of simpelweg de hoogte benadrukken? Dan moet je ervoor zorgen dat het plafond lichter is dan de wanden. Daarom kiezen we vaak ook voor een wit plafond. Wit weerkaatst namelijk maximaal het licht in de kamer. Maar je kunt ook voor een andere kleur kiezen, zolang deze maar lichter is dan de wanden. En hoe groter het contrast, hoe groter het optisch verhogend effect.

optisch effect kleur: plafond vehogen

Wil je het plafond optisch nóg hoger laten lijken? Dan schilder je ook de bovenste rand van de muur in dezelfde kleur als het plafond.

2. Een hoge ruimte knusser maken

Wil je een hoge ruimte lager laten lijken, bijvoorbeeld om het wat knusser te maken? Dan maak je het plafond donkerder dan de muren. Ook kun je een lambrisering verven op zo’n 130 cm vanaf de vloer om de hoogte te breken. De ruimte lijkt dan minder hoog.

optisch effect kleur plafond verlagen

Ook hier werkt het trucje met het schilderen van een band bovenaan de wanden om het plafond optisch nog meer te verlagen.

plafond optisch verlagen

3. Een smalle ruimte breder laten lijken

Het komt steeds vaker voor dat we te maken krijgen met een wat smalle ruimte in huis, zoals een langgerekte gang of woonkamer. Ook hier kan de juiste kleur in je interieur het gewenste ruimtelijk effect geven: de smalle ruimte breder laten lijken.

Door de kopse wand een donkerdere kleur te geven dan de zijwanden, lijkt deze op je af te komen. De zijwanden lijken daardoor naar buiten uit te wijken. Al met al lijkt het daardoor alsof de ruimte breder is.

optisch effect kleur ruimte breder laten lijken

Bonustip: d.m.v. horizontale lijnen op de korte wand benadruk je de breedte van de ruimte en lijkt deze optisch ook breder.

Een gespecialiseerd kleuradviseur laten meekijken naar de juiste kleuren voor jouw gewenste sfeer in huis? Lees meer over een kleuradvies op maat.

4. Een ruimte dieper laten lijken

Heb je echter een té brede ruimte in huis? Dan verf je de zijwanden in een kleur die donkerder is dan de achterwand. De achterwand lijkt dan verder weg te liggen, waardoor de ruimte dieper en langer lijkt.

optisch effect kleur ruimte dieper laten lijken

5. Ruimtes verbinden met kleur

Wil jij een eenheid creëren tussen verschillende functies binnen één ruimte? Of zelfs verschillende ruimtes optisch aan elkaar verbinden? Ook dat kun je met kleur in je interieur bereiken!

Bijvoorbeeld door één lange muur die diverse functies (zoals woonkamer en eetkamer) ‘passeert’ dezelfde kleur te geven. Denk ook eens aan een mooi behang dat je over de hele wand plakt, daar ben ik zelf ook groot fan van.

Ruimtes verbinden met kleur kan bijvoorbeeld ook door het plafond in twee ruimtes dezelfde kleur te geven. De verbinding maak je nog sterker door tevens een brede band bovenaan de muren te verven in dezelfde kleur als het plafond.

6. Ruimtes scheiden van elkaar

Wil je ruimtes optisch van elkaar scheiden? Of één grote ruimte optisch in verschillende secties verdelen? Dan kun je dit bereiken door te werken met verschillende kleuren. Door bijvoorbeeld een gekleurde rechthoek te schilderen op een lange witte wand, lijkt dat stuk, inclusief de meubels en accessoires die in het rechthoek vallen, een apart eilandje te vormen. Of zoals op de foto hieronder, door een hoekje in een afwijkende kleur te schilderen.

ruimtes scheiden kleur in je interieur

Persoonlijk kleuradvies

Je ziet: het ruimtelijk effect van kleur in je interieur is bijzonder. Je kunt, zonder dat je hoeft te verbouwen, ruimtes groter, knusser, breder of smaller laten lijken. Het enige dat je nodig hebt is een pot verf of mooi behang. Maar naast de tips die je hierboven gelezen hebt, zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om ruimtes in huis optisch aan te passen met kleur én de gewenste sfeer te creëren.

Ben je benieuwd welke tips ik voor jou in huis heb? Vraag dan om een persoonlijk kleuradvies! Daarbij kijken we niet alleen naar de optische werking van kleur, maar ook naar de sfeer, lichtinval en bijvoorbeeld kleurencombinaties voor je interieur om het gewenste resultaat te bereiken. Meer weten?
Vraag hier je persoonlijk kleuradvies aan

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  32 Reacties
 1. comment-2109

  Lauren

  Hi Dionne, wij hebben een donkerblauwe kleur in gedachte voor onze slaapkamer (puur oceaan van flexa) en twijfelen of wij alleen de muur achter ons bed willen verven of dat we ook de zijkanten meenemen. Kun je mij vertellen wat voor effect het heeft als we alleen de muur achter het bed doen of ook de zijkanten van de muur meenemen? Een zijkant van de muur schijnt het licht op van de ramen (zijn veel ramen dus ook veel licht inval) en de andere zijkant is de muur van de ramen en kozijnen. Hoor het graag van je! Groetjes, Lauren

  Beantwoorden
 2. comment-2107

  Esther Holten

  Wij willen ons interieur ook graag veranderen. We hebben veel kleine kamers die donker ogen. Ons plan is dan ook om deze lichter te verven. Daarnaast gaan we onze keuken ook een andere kleur geven. Ik denk dat deze daardoor veel ruimtelijker wordt!

  Beantwoorden
 3. comment-2035

  Leontine

  Goede morgen
  Wij hebben 20 jaar geleden de keuken uitgebouwd en om schuren tegen te gaan zit er een verlaging in plafond en muur een verhoging met boog in de hoek. Nu wil ik de muur een kleur geven maar zit met de ronde boog midden in de muur.
  Vraag; boog wit laten of mee schilderen maar hoe dan in hoek.

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Goedemorgen Leontine, kun je me een foto sturen van de keuken en boog? Dan kan ik beter inschatten hoe het eruit komt te zien. Je kunt me mailen op dionne@kleurvolwonen.nl. Groetjes

   Beantwoorden
 4. comment-2022

  Roos

  Hoi Dione ,
  Ik wil graag een advies wil een deel van de woonkamer inclusief deur groen verven zou dat staan met een hoge lambrisering

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Roos, stuur je me even een foto van je woonkamer en wat extra toelichting van welke wand(en) je groen wilt verven (dionne@kleurvolwonen.nl)? Dan kan ik er voor je naar kijken. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 5. comment-1957

  Tamara

  Hoi Dione, we willen de muren met de buitenramen met F6.06.74 verven van sikkens. Het plafond wordt Ral 9010. Zou je de ramen meenemen in dezelfde kleur of in RAL 9010 of juist RAl7021 en wat voor efdecten creer ik daarmee? Hartelijke groet,
  Tamara

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Tamara, Ral7021 staat modern en kan zelfs een beetje stoer ogen, afhankelijk van het type woning dat je hebt. In de avond (wanneer het buiten donker wordt) heb je daarmee geen duidelijke kozijnen die je raam omlijsten, wat rustiger is voor het oog. Overdag laat het je ramen juist wat kleiner lijken.

   Ral9010 staat fris en is tijdloos. In de avond krijg je dus wel een duidelijker kader om je raam heen. Maar het is vanwege het tijdloze karakter wel een veilige keuze in veel gevallen.

   Ik denk dat je vooral moet kijken naar de rest van je inrichting en de gewenste sfeer en het daarbij laten aansluiten. Vergeet daarbij ook niet te kijken naar de bouwstijl van je woning en of kozijnen in een donkere kleur er wel of niet bij passen. Verder kan ik aanraden om wat voorbeeldfoto’s op te zoeken, dan kun je het visuele effect goed beoordelen.

   Zelf ben ik geen fan van de kozijnen van de buitenramen en muur in F6.06.74 te kiezen. Het wordt daarmee al gauw wat saai. Bij bijvoorbeeld de kozijnen van een binnendeur incl. deur, kan het wel tof zijn om die in dezelfde kleur als de wand te verven. Op die manier valt de deur in zijn geheel weg en kun je die dus als het ware verstoppen, wat een heel rustig/vergrotend effect kan hebben.

   Ik hoop dat ik je keuze hiermee wat gemakkelijker gemaakt heb 😉

   Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 6. comment-1948

  Esther Holten

  Bedankt voor het delen van de tips om een ruimte een andere uitstraling te geven. Wij hebben een kleine woonkamer en willen deze graag optisch groter laten lijken. Ik ga in ieder geval nadenken over de kleur verf!

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Esther, graag gedaan en veel succes!

   Beantwoorden
 7. comment-1895

  Monique

  Onze kamer is niet groot 6×5 met een hoog plafond 3.50m en over de breedte 1 hele grote en hoge ramen. We hebben een donkere betonlook vloer. Kunnen we dan ook nog 1 wand met donkerder dessin behang doen?

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Monique, het ligt een beetje aan je situatie en welke sfeer je wilt creëren. Het is fijn dat je grote ramen hebt. Je moet je bedenken, dat een donkere kleur op je afkomt. Dat betekent dat de ruimte er wat kleiner, maar dus ook knusser uit kan komen te zien. Door de omliggende muren niet wit te laten, maar een zachte tint te geven maak je het contrast kleiner met de accentmuur en wordt het verkleinende effect daarvan minder. Dus als je bijvoorbeeld een donkergroen dessinbehang op de accentmuur zou doen, kun je de omliggende wanden bijvoorbeeld een zacht grijsgroene tint geven. Verder kan ik je nog als tip geven dat als je raampartij op het zuiden ligt, bijvoorbeeld blauw en groen over het algemeen mooi uitkomen. Ligt de raampartij juist op het noorden, kies dan voor de wat warmere kleuren. Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg heb kunnen helpen! Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 8. comment-1852

  Yolan

  Dag Dionne
  Ons plafond is 256 hoog
  Nu wil ik een gedeelte vd muur dezelfde kleur houden als het plafond (wit 9010,)
  Tegen de wand een kast van ongeveer 200…kan ik de lijn vd kast aanhouden?
  En op de muur zonder kast…hoe moet daar de verdeling?
  Bvd groet Yolan

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Yolan, sorry voor mijn wat late reactie (ik was er even een paar dagen tussenuit 😉 ). Mocht je nog niet aan de slag zijn gegaan met verf en kwast, dan kan ik je het volgende aanraden: schilder rondom een band wit mee op 243 cm hoog. Op deze manier kun je het oog als het ware een beetje voor de gek houden en gaat je plafond optisch gezien omhoog doordat het wit van je weg wijkt. Je houdt er zo ook een bepaalde rust in (in plaats van met 2 verschillende bandbreedtes te werken). Zou je een lijn van 200 cm aanhouden, dan wordt de witte band te breed en krijg je eerder het idee van een hoge lambrisering wat juist averechts zal werken. Succes!

   Beantwoorden
 9. comment-1650

  Astrid

  Hoi Dionne,

  In mijn kleine wc ga ik op de achterwand een grote sticker van Le petitie prince op zijn planeet plakken. Mijn vraag is nu of ik die wand ook nog fel blauw verf of wit laat? Maak ik de ruimte groter of kleiner met de blauwe kleur?

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Astrid, wat een leuk idee 🙂 Als je de wand blauw verft zal die wand meer op je afkomen dan wanneer je hem wit laat, waardoor de ruimte knusser zal worden. De vraag of het kleiner zal lijken, hoeft niet persé de meest belangrijke te zijn, want misschien vind je het totale effect van zo’n sticker op een blauwe wand wel erg mooi en neem je op de koop toe dat het dan wat knusser lijkt 😉 Ik weet natuurlijk ook niet precies over welke tint blauw je het hebt, maar bij een lichtere tint zal het verkleinende effect minder groot zijn dan bij een donkerblauwe wand. Hopelijk ben je zo geholpen om een keuze te maken. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 10. comment-1595

  Katelijne

  Hoi Dionne,

  We willen in ons nieuwe appartement graag een deel van de muur donkergroen verven (de helft of 1/3). Heeft dit nog een optisch effect op de ruimte? En welke verhouding raad je aan? Het is geen groot appartement en we willen 1, hoogstens twee muren op deze manier schilderen, om de woonkamer een beetje meer een eigen sectie te maken (open keuken).

  Groetjes,
  Katelijne

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Katelijne, met een horizontale band (vaak ook wel lambrisering genoemd) benadruk je de lengte van die wand. Een relatief smalle wand kun je daarmee dus breder laten lijken. Vaak wordt een lambrisering op ongeveer 120-130 cm hoogte geschilderd, zodat je een mooie verhouding tussen de kleurvlakken krijgt. Ik weet natuurlijk niet om welke ruimte/wand het precies zou gaan, maar als je bijvoorbeeld de wand achter de bank op deze manier zou schilderen, dan valt de bank optisch mooi binnen dat kleurvlak en voelt het in balans. Hopelijk kun je hier zo verder mee 😉

   Beantwoorden
 11. comment-1578

  Marie de Jonge

  Mijn slaapkamer is ook erg smal en ik zou deze graag breder willen laten lijken. Ook lijkt het me mooi om een donkere kleur te gebruiken voor een muur, omdat dit goed zou passen bij mijn interieur. Ik ga de achterwand in ieder geval licht laten, zodat de ruimte niet nog langer lijkt!

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Marie, op een slaapkamer kun je met donkere kleuren doorgaans een knusse sfeer creëren. Ik weet niet welke kleur je precies in gedachten hebt, maar overweeg eens het plafond ook mee te verven als je de knusheid en intimiteit wilt benadrukken. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 12. comment-1534

  Brenda

  Hoi Dionne,

  Ik ben bezig met ons huis een beetje een nieuwe look te geven.

  Ons woonkamer is zeg maar een rechthoek. Met de ene helft een keuken en eetgedeelte en de andere helft de woonkamer.

  Wij hebben nu een muur (in de woonkamer) waar de tv hangt in betonlook geschilderd. Maar ik weet niet zo goed wat ik met de andere muur moet.

  Deze muur is nu licht grijs en dan loopt het over naar de keuken. Deze muur in de keuken is ook in betonlook.
  Ik dacht aan gebroken wit maar ook aan een soort van groen grijs. Omdat onze keuken ook groen grijs heeft.

  Heb jij wat advies voor ons?

  Groetjes Brenda

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hi Brenda,

   Ik help je graag om een mooie combinatie aan kleuren te kiezen voor je woonkamer met open keuken. Ik kan je het beste gericht advies geven als je me een aantal goede foto’s stuurt van de ruimte, want de ene ruimte is namelijk de andere niet, als je het hebt over indeling, grootte, lichtinval, etc. En daarbij komen dan natuurlijk ook nog jouw persoonlijke voorkeuren. Ik heb je zojuist een mailtje gestuurd met verdere informatie en hoor graag van je!

   Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 13. comment-1521

  Marjolein

  Hoi Dionne,

  Wij zijn de hele benedenverdieping aan het aanpakken, nieuwe keuken, overal nieuwe vloer en de muren ook weer een fris nieuw kleurtje. Ik zou graag een lange (saaie) wand in de woonkamer een dieper kleurtje geven dan de rest maar mijn man durft het niet goed aan. Tips??

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Marjolein, wat leuk! Donkere kleuren maken het extra knus, dus dat kan bij de zithoek en tv wel een pluspunt zijn. Je kunt overwegen om niet de hele wand, maar een gedeelte daarvan uit te lichten met de donkere tint en de aansluitende delen in een lichtere tint van dezelfde kleur te verven. Zo wordt de overgang minder hard dan wanneer je de aansluitende muren wit zou verven. Als laatste tip kan ik je aanraden om een kleurtester te halen en deze op een groot vel papier of stuk behang te verven. Dit kun je vervolgens met wat schilderstape aan de muur bevestigen. Bekijk het dan samen met je man van een afstandje om te bepalen of het voor jullie de juiste kleur is, of je nog een tint lichter (of donkerder) wilt gaan. Hopelijk gaan jullie er zo uitkomen!

   Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 14. comment-1520

  Gert

  Hoi Dionne, deze site zocht ik! Top de tips met licht/donker effect mbt kleuren. Ben onze garage aan verbouwen voor een grotere massage ruimte. Plafond wordt wit (infrarood paneel). Denken aan aarde tinten maar wat aan welke wanden zodat het knus/ontspannen oogt

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Gert, wat fijn om te lezen dat de tips jou geholpen hebben 🙂 Aardetinten zijn over het algemeen mooi warm en kunnen je een geborgen gevoel geven. Dus dat kan voor je massageruimte zeker een goede keuze zijn. Als je graag advies wilt over de specifiek kleuren voor op de wanden (en wellicht ook meubels of accessoires) wil ik graag met je meedenken. Dan kun je een advies aanvragen via dionne@kleurvolwonen.nl en ontvang ik ook graag foto’s van de ruimte 😉

   Een fijne dag vandaag! Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 15. comment-1517

  Faye

  Hoi Dionne,
  Je zegt dat je het plafond zowel kan verlagen als verhogen door een band onder het plafond in dezelfde kleur als het plafond te verven. Geldt verlagen voor een donkere kleur en verhogen voor een lichte? Ik lees in andere blogs namelijk dat een band onder het plafond het plafond juist (altijd) verlaagt.

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Faye,

   Dat heb je goed gelezen 😉 Lichte kleuren wijken namelijk van je weg, terwijl donkere kleuren op je af lijken te komen. Als je een wit plafond met witte band schildert, dan lijkt het plafond dus verder van je weg te wijken dan zonder band. Het hoeft overigens niet persé wit te zijn, zolang het plafond maar een lichtere kleur heeft dan de wanden. Je kunt je wel voorstellen dat het effect groter is wanneer het contrast tussen de kleuren groter is.

   Ik hoop dat ik je vraag zo duidelijk heb beantwoord! Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 16. comment-1472

  Petra de Wit

  Hai Dionne, mijn zoon wil zijn nieuwe kamer graag schilderen en heeft zijn kleuren gekozen. Symbool is een overwint voor onderkant een band met baai blauwe tint en ral9010 hierboven zo ook het plafond. Nu de vraag wat is de beste hoogte om alles te schilderen. Muur is 284 hoog met schuin dak. Hopelijk kun je mij helpen groetjes de klusmoeder

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Petra, bedankt voor je berichtje. Leuk dat jullie gaan verven! Ik help je graag bij je klusvraag. Wil je me daarvoor even een foto sturen van de slaapkamer zodat ik de ruimte kan zien (kan via dionne@kleurvolwonen.nl of een bericht op Instagram bijvoorbeeld)? Ik geloof ook dat er in je bericht iets is misgegaan met autocorrectie, want ik begrijp het niet helemaal. Misschien kun je je vraag nog een toelichten 😉 Wil je de ruimte hoger of juist lager laten lijken? Ik hoor graag van je. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
 17. comment-1332

  Astrid

  Dag Dionne, mijn plafond is wit en vrij laag, ik wil de muur in een donkere tint schilderen…heeft het effect wanneer ik de bovenste band (20-30 cm) wit laat ?

  Beantwoorden
  • Dionne Breure - Kleurvol Wonen

   Dionne Breure-Dullens

   Hoi Astrid, dat heeft zeker effect! Het plafond zal hoger lijken. Hoe groter het contrast tussen de muren en het plafond, hoe beter deze optische werking zal zijn. Succes met verven 🙂
   Ps. als je nog tips wilt over het verkrijgen van een strakke verflijn, dan kun je ook even mijn video ‘Muur verven in een kleurtje’ bekijken via https://youtu.be/eZH4jVEdPic. Groetjes, Dionne

   Beantwoorden
Laat een reactie achter