5x kamerplanten verzorgen – Tips voor groenere vingers!

kamerplanten verzorgen 5 tips

Als jij je weleens achter de oren krabt waarom die nieuwe kamerplant nou óók weer het loodje lijkt te leggen ben je echt niet de enige. Planten brengen zoveel gezelligheid in huis, dus je wilt ze niet missen. Maar om te overleven hebben planten de juiste verzorging nodig. Hieronder deel ik 5 handige tips om je kamerplanten te verzorgen.

Verzorgingstip 1: kies de juiste plant voor de betreffende plek

Goed je kamerplanten verzorgen begint met het uitzoeken van de juiste plant voor de plek waar jij graag meer groen in huis wilt. De ene plek is de andere immers niet. En zo geldt dat ook voor planten. Een plek direct voor het raam op het zuiden, waar de hele dag een hoge lichtintensiteit is, is bijvoorbeeld niet geschikt voor een Monstera (de populaire gatenplant) die liever op een wat schaduwrijkere plek staat.

Bekijk daarom altijd op het kaartje van de plant of die in de schaduw, halfschaduw of zon het beste gedijt.

planten in huis standplaats

Om te bepalen welke type locatie het is, kijk je overigens niet alleen naar de ligging van het raam. Zodra je de kamerplant naast het raam zet is de lichtintensiteit namelijk vele malen lager dan recht voor het raam. Ook maakt het een groot verschil of je raam 4 meter breed en 2.70 meter hoog is, of maar 1×1 meter. En vergis je niet, die mooie jaloezieën nemen ook een deel van het licht weg. Een balkon of hoge bomen of gebouwen kunnen ook veel licht tegenhouden. Probeer daarom altijd goed in te schatten hoe veel, lang en intens de zon naar binnen schijnt.

Ps. levende planten hebben altijd daglicht nodig. Zet daarom nooit kamerplanten in een ruimte zonder daglicht.

Verzorgingstip 2: verdrink je plant niet

Een van de grootste doodsoorzaken van kamerplanten is een overijverige gieter. Giet je te veel water in de bloempot, dan verdrinken de wortels als het ware en gaan ze rotten. Je kunt je dan wel voorstellen dat de planten dood gaan.

kamerplanten water geven

Hoe weet je nou of je water moet geven?

Doorgaans kun je dit controleren door een vinger een paar centimeter in de aarde te steken. Blijft er aarde aan je vinger plakken, dan is deze nog vochtig en heeft de plant geen nieuw water nodig. Is de aarde na een paar dagen nog steeds behoorlijk nat, dan weet je dat je waarschijnlijk te veel water hebt gegeven. Het is dan hopen dat de plant niet te lang met de wortels in het water blijft staan en het overleeft. De volgende keer geef je beter een kleinere hoeveelheid water!

Verzorgingstip 3: last van droge lucht in huis?

Heb je planten die houden van een wat hogere luchtvochtigheid? (Vaak zijn dit planten die van nature in tropische gebieden groeien.) En merk je dat ze slap gaan hangen en bruine en/of krullende bladeren krijgen? Een belangrijke tip om deze kamerplanten te verzorgen is dan om de luchtvochtigheid te verhogen. Hoe kun je dit doen?

Een paar tips om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren:

  • Plaats je planten met sierpot bovenop een terracotta schaaltje of plantenschotel met hydrokorrels/steentjes en een laagje water. Het water verdampt gedurende de dag en voorziet je planten van een betere luchtvochtigheid
  • Besproei de bladeren van je planten regelmatig met een plantenspuit om de luchtvochtigheid na te bootsen
  • Zet een elektrische luchtbevochtiger neer of koop er een aantal voor aan de radiator.
  • Zet een groepje planten bij elkaar, die elkaar helpen elkaar de luchtvochtigheid te verbeteren.

Waarschijnlijk heb je hier het meeste last van in de winter, wanneer de radiator aanstaat. Extra goed opletten in de winter dus.

kamerplanten verzorgen sproeien met plantenspuit

Verzorgingstip 4: kies het juiste formaat bloempot

Planten zijn levende wezens én groeien dus. De ene wat sneller dan de andere, maar groeien doen ze allemaal. Vaak zie je dat de wortels van nieuw gekochte planten helemaal in de kweekpot rond zijn gedraaid. Een teken dat ze wel aan een groter formaat sierpot toe zijn. Kamerplanten verzorgen betekent dus ook het juiste formaat pot kiezen.

Hoe groot moet die sierpot nou zijn?

Als vuistregel kun je hanteren dat de sierpot minimaal zo’n 20% groter moet zijn dan de kweekpot. Zo heeft de plant voldoende ruimte om te groeien.

Andere voordelen:

  • Er kan meer aarde in pot, waardoor die meer vocht kan vasthouden en afgeven aan de plant.
  • Meer aarde betekent ook dat áls je een keer te grote scheut water bij de kamerplant giet, je minder snel kans hebt op wortelrot.

kamerplanten verzorgen formaat bloempot

Verzorgingstip 5: gebruik géén tuinaarde

Het lijkt misschien logisch om de potgrond te gebruiken die je bijvoorbeeld in het voorjaar bij de supermarkt vindt, maar meestal is dit potgrond voor buiten. Kamerplanten gedijen veel beter op speciale kamerplantenpotgrond. Deze is er namelijk op gericht water beter vast te kunnen houden dan tuinaarde of potgrond voor het terras. Zo drogen je planten minder snel uit.

Voor sommige type kamerplanten is overigens een specifieke potgrond op de markt. Zo is er bijvoorbeeld ook potgrond voor bloeiende kamerplanten, cactussen of palmen.

planten verpotten

Kamerplanten verzorgen kan iedereen met de juiste tips!

Met bovenstaande 5 tips voor het verzorgen van kamerplanten ga jij zeker meer genieten van je groene vriendjes. Je zorgt voor een betere standplaats én leefomgeving. Wil jij nog meer tips en iemand die met je meekijkt voor het selecteren van de ideale planten voor in huis? Stuur me dan gerust een berichtje voor plantenadvies. Met mijn oog voor styling zorg ik er namelijk ook nog voor dat je kamerplanten super mooi matchen bij je inrichting en dat jij de sfeer krijgt waar je naar op zoek bent.

Meer informatie over plantenadvies voor in huis / groenstyling

Kleurvol Wonen interieurstudio

Wil jij meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief met leuke stylingtips, video’s en weetjes!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laat een reactie achter